Şırnak'ın Uludere ilçesi sınır kesiminde 28 Aralık 2011 gecesi PKK'lı sanılarak düzenlenen hava operasyonu sonucu hayatını kaybeden 34 kişi için bir rapor hazırlanmıştı. Biri Jandarma Genel Komutanlığı'ndan müfettiş albay olmak üzere 3 müfettiş, inceleme ve araştırma raporlarını tamamlayıp İçişleri Bakanlığı'na sunmuştu.
İçişleri Bakanlığı'ndan ise tamamlanan Uludere raporuna ilişkin ilk açıklama geldi.
Açıklamada, 34 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin Millî İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) dair çok önemli bir bilgi aktarıldı. İçişleri Bakanlığı'nın Uludere'de 34 köylünün ölümüyle ilgili raporunda "İstihbaratı MİT vermedi" denildi.
Şırnak'ta 12 gün kalan, 60'a yakın kişinin ifadesini alan ve yetkileri olmamasına rağmen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in özel izni ile Heron görüntülerini de uzmanlar eşliğinde izleyen müfettişler, İçişleri Bakanlığı'na sundukları raporlarında bazı görevliler hakkında soruşturma izni istedi.
Hakkında soruşturma izni istenen kişilerle ilgili karar bakanlık tarafından verilecek.
RAPORDA İKİ ÖNEMLİ TESPİT VAR
İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin, olayın idarî ve mülkî işleyişine göre hazırladığı raporda iki tespit var. İlkine göre 28 Aralık'taki operasyondan önce MİT'ten 10 rapor geldi. Raporlar üzerine bölgedeki asker harekete geçti. MİT bilgi verdi ama o bilgide 'Bu kişiler PKK'lıdır' bilgisi yer almadı.
Olayın ardından MİT, istihbaratın kendilerinden alındığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylemiş, Genelkurmay açıklamasında da "Sivil yerleşim alanı değildir" ifadesi dikkat çekmişti.
İçişleri Bakanlığı'nın raporundaki ikinci tespit; tümen komutanlığı ile daha alt düzeydeki askerî birimlerden hava harekatı talebi gelmediği, operasyona doğrudan daha üst makamların emriyle karar verildiği. Yani daha önceden de bilinildiği gibi bombardıman emri Şırnak ya da Uludere'den verilmedi.
SAVCILIK, RAPORLARI İSTEYECEK
Olayla ilgili adlî soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, soruşturma kapsamında hem Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporu hem de Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun raporunu isteyeceği öğrenildi.
Daha önce Genelkurmay Başkanlığı'ndan istedikleri Heron görüntülerini alan savcılığın, bu görüntüleri uzman bilirkişiler eşliğinde izleyeceği ve konuyla ilgili olarak uzmanlardan rapor alacağı belirtildi.
HERON GÖRÜNTÜLERİ 7 MERKEZDEN İZLENİYOR
İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda 'Heron' olarak bilinen insansız hava araçlarının çektiği görüntülerin sadece Ankara ve Malatya'dan değil toplam 7 bölgeden izlendiği ortaya çıktı.
Heron görüntülerinin; sırasıyla Şırnak'ın Şenoba İlçesi 22'inci Jandarma Tugay Komutanlığı, Şırnak merkez 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı, Batman, Van Jandarma Asayiş Kolordu komutanlıkları, Diyarbakır 7'inci Kolordu Komutanlığı, Malatya 2'inci Ordu Komutanlığı ve Ankara Genelkurmay Başkanlığı'ndan izlenebildiği belirtildi.
Son Dakika › Güncel › İçişleri Bakanlığı'ndan Uludere Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?