GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
- Efkan Ala'nın açıklamaları İçişleri Bakanı Ala:
"(Yasa dışı göçle mücadele) 2016'nın ilk üç ayında 64 bin 891 kişi yakalanmıştır. Bu, 2015'in aynı dönemine göre 4,5 kat artış demektir. Geçen yıl 15 bin civarında aynı dönemde yakalanmıştır. Diğer taraftan son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalanmıştır. 2016 itibarıyla bugüne kadar bin 715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351'i tutuklanmıştır"
"Son aldığımız raporlara göre, son 10 gün içerisinde Yunan adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş vardır. Onda bire düşmüştür. Günlük 300 kişinin altına inmiştir. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin, ortaya konulan politikanın ne kadar gerçekçi ne kadar etkili ve sonuç alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir"
İçişleri Bakanı Efkan Ala, yasa dışı göçle mücadele çalışmaları kapsamında, bu yılın ilk üç ayında 64 bin 891 kişinin yakalandığını belirterek, "Bu, 2015'in aynı dönemine göre 4,5 kat artış demektir. Geçen yıl 15 bin civarında aynı dönemde yakalanmıştır. Diğer taraftan son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalanmıştır. 2016 itibarıyla bugüne kadar bin 715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351'i tutuklanmıştır." dedi.
Bakan Ala, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir otelde düzenlenen, "Yasadışı Göçle Mücadele İstişare Toplantısı" öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, terörle mücadelede millet, memleket ve değerleri için şehit olanları rahmetle andı.
Şehitlerin ailelerine ve millete başsağlığı dileklerini ileten Ala, "Bugün de şehitlerimiz var. Onlar, milletin evladı. Onlar, milletin değerleri. Kendi değerleri için, bu memleket ve millet için hayatlarını feda ediyorlar. Umarım, Rabbim onların makamlarını en yüksek derecede lütfeder. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu mücadele Türkiye'nin başarabileceği bir mücadeledir." ifadesini kullandı.
"Türkiye'nin önüne çok problemler çıkardılar" diyen Ala, şöyle devam etti:
"Çok kimseler, çok organizasyonlar, ittifak yaptılar. Çok ülkeler arkasında durdu ama şimdiye kadar başarılı olamadılar. Bundan sonra da başarılı olamayacaklar. Elbette bizler de vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için, milletimizin, memleketimiz için, geleceği için birlik ve bütünlüğümüz için alınması gereken kararları alıp yapılması gereken işleri yapıp, güvenlik güçlerimizle vatandaşlarımızla birlikte yolumuza devam edeceğiz. Oralardaki sıkıntıları da gidermek için hükümet olarak her türlü tedbiri alıyoruz ve daha dün Diyarbakır'daydık, Sur'daydık. Oradaki programlarımızı, projelerimizi açıkladık şimdi de buradayız ve Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi, milletimize yakışır bir şekilde ilerlemesi için elimizden geleni yapıyoruz ve daha da fazla çaba içerisinde olacağız inşallah."
Türkiye AB mutabakatı
Ala, öte yandan yasa dışı göçle etkin mücadele kapsamında Türkiye ve Avrupa Birliği arasında mutabakata varıldığını anımsattı.
Söz konusu mutabakat çerçevesinde 4 Nisan'dan itibaren yeni kabullerin başlayacağını belirten Ala, Türkiye'de 2 milyon 749 bin Suriye uyruklu sığınmacının misafir edildiğini ifade etti.
Bu sayıya başka ülkelerden Türkiye'ye gelenlerde eklendiğinde 3 milyon 69 bin 640 kişinin göçmen olarak ülkede bulunduğunu açıklayan Ala, "Bu miktar aslında bazı ülkelerin nüfusundan fazladır. Türkiye, bu kadar kişiyi gerçekten takdire layık bir şekilde misafir etmektedir. Ben milletimize buradan teşekkür ediyorum. Kendi geçmişine, kendi büyüklüğüne yakışır bir tavır içerisinde misafirlerine muamele etmektedir. Onları bağrına basmaktadır. Bugüne kadar 10 milyar dolar civarında bir harcama yaptık Türkiye olarak. Bu konularda uluslararası birtakım yapıların, kuruluşların ya da başka ülkelerin maalesef henüz 450 milyon civarında bir yardımı olmuştur. Avrupa Birliği'yle yaptığımız görüşmeler sonucunda varılan mutabakat çerçevesinde yapacağını taahhüt ettiği yardımlar henüz ulaşmamıştır ama ulaşacaktır. Ondan sonra da ulaştığı andan itibaren onu da zikrederiz." diye konuştu.
Ala, yasa dışı göçün Avrupa'nın, dünyanın ve Türkiye'nin en önemli konularından biri olduğunu, her ülkenin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak, yasa dışı göçün bu kadar dünyayı meşgul etmesinin aynı zamanda bazı suç örgütleri ve organizasyonlar tarafından beslendiğini ve organize edildiğini ortaya çıkardığını, Türkiye'nin bu organizatörlerin yakalanması için de ciddi adımlar attığını anlattı.
"Üç ayda bin 715 organizatör yakalandı"
Bakan Ala, Türkiye'de sadece Ege Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin kıyı uzunluğunun 3 bin 463 kilometre olduğunu, buna rağmen etkin ve sonuç alıcı güvenlik politikası izlendiğini açıkladı.
2016'nın ilk üç ayında 64 bin 891 kişinin yakalandığı bilgisini paylaşan Ala, "Bu, 2015'in aynı dönemine göre 4,5 kat artış demektir. Geçen yıl 15 bin civarında aynı dönemde yakalanmıştır. Diğer taraftan son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalanmıştır. 2016 itibarıyla bugüne kadar bin 715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351'i tutuklanmıştır. Sadece üç aylık bir sürede bin 715 organizatör yakalanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Ala, 18 Mart'ta AB ile yapılan mutabakat çerçevesinde yasa dışı göçle mücadelede caydırıcılığı artıracak ve geçiş rotasını önleyecek diğer önlemleri aldıklarını, bu tedbirlerin yasal göçün önünü açacağını vurguladı.
Geri kabul 4 Nisan'da başlıyor
"Bizim de lehimize Avrupa Birliği ülkelerinin de lehine olan işleri yapıyoruz" ifadesini kullanan Ala, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede 4 Nisan Pazartesi gününden itibaren geri kabul başlayacaktır. Yani pazartesi ilk geri kabulümüzü yapacağız. Burada 20 Mart'tan sonra ülkemizden ayrılanlar bu kategoriye giriyor. Yani daha önceden ayrılmış olanlar değil. 20 Mart'tan sonra ayrılanlar ülkemize geri gelecekler, biz onları alacağız. Suriyelilerin dışındaki yani başka ülkelerden Afganistan, Pakistan, Irak'tan gelenler Yunanistan adalarından aldığımız andan itibaren geri gönderme merkezlerine intikal ettirilecekler. Geri gönderme merkezlerinden de bu ülkelere gerek ikili ilişkilerimizle gerekse geri kabul anlaşması olan ülkelere iade edilecekler. Geldikleri ülkelere gönderilecekler ama önce buradan alacağız ve içeride bizim Türkiye'nin çeşitli illerinde geri gönderme merkezlerimiz var. Kıyı şeritlerinde yok, içerilerde var. O geri gönderme merkezlerinden dağıtımlarını yapacağız ve kendi ülkelerine geri göndereceğiz."
Bakan Ala, konuşmasına şöyle devam etti:
"Suriyelilerle ilgili ise geçici koruma altına alacağız, Suriyeli olup Yunanistan'a geçmiş olanları pazartesiden itibaren geri alınca Türkiye'ye, onları geçici koruma merkezlerine alacağız, kamplara ve uygun yerlere göndereceğiz. Biliyorsunuz bunlara ilişkin Türkiye'nin daha çok güneydoğusunda, doğuda ve Suriye'ye yakın bölgelerde kurduğumuz kamplarımız var. Şu anda 250 bin kişiye yakın kamplarda duruyorlar. Kamplara uygun merkezlere göndereceğiz, birebir aldığımız Suriyeli kadar da Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye'de bizim seçtiğimiz, bizim belirlediğimiz Suriyeli göçmenlerden göndereceğiz. Bu sistem şimdi işlemeye başlıyor."
Yunan adalarına 25 irtibat görevlisi
Yunan adalarına 25 irtibat görevlisi gönderildiğini, Yunanistan'dan da Türkiye'ye 5 irtibat görevlisi geldiğini, karşılıklı ikili ilişkiler çerçevesinde bu süreci yönettiklerini belirten Ala, şu bilgileri verdi:
"Son aldığımız raporlara göre, son 10 gün içerisinde Yunan adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş vardır. Onda bire düşmüştür. Günlük 300 kişinin altına inmiştir. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin, ortaya konulan politikanın ne kadar gerçekçi ne kadar etkili ve sonuç alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aldığımız her bir Suriyeli için bir Suriyeli Avrupa Birliği'ne göndereceğiz. Bu projenin ana cümlesi budur. Yunanistan'dan kabul ettiğimiz her bir Suriyeli için Avrupa Birliği ülkelerine bir Suriyeli yerleştireceğiz. İlk grup olarak biz pazartesi 500 kişiyi istedik. Biz de planımızı programımızı yapıyoruz, kapasitemizi ortaya koyuyoruz. Yunan makamlarına ilettik, 500 kişi alabileceğimizi onlar şu an itibarıyla 400 kişiyi bildirebildiler, bize 400 kişinin ismini verdiler. Yarın belki bu sayı değişebilir. Bunlardan pazartesi günü bize gönderilecekler içerisinde Suriyeli olanları birebir formülü gereğince Avrupa Birliği ülkelerine göndereceğiz."
Ala, ülkenin gelişmişlik seviyesinin Türkiye'yi, artık üzerinden geçilen bir yol olmaktan çıkardığına işaret ederek, sistemin güzel işlemesi, milletin, Avrupa Birliği'nin de herkesin lehine olacak şekilde sonuç üretmesini sağlayacak tedbirler alacaklarını sözlerine ekledi.
Bakan Ala'nın konuşmasını tamamlamasının ardından, İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Emre, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Manisa Vali Vekili Mehmet Yüce, Muğla Valisi Amir Çiçek'in de katıldığı basına kapalı toplantıya geçildi.
Son Dakika › Güncel › İçişleri Bakanı Efkan Ala, Yasa Dışı Göçle Mücadele Kapsamında, Üç Ayda 64 Bin 891 Kişi Yakalandı... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?