Şehir Tiyatroları'nın "Sızı" adlı oyunu, zamana ve mekâna direnen bir kavram olarak "Öteki" kavramı bağlamında, Ermeni bir ailenin 1. Dünya Savaşı'nda Anadolu'da, 2. Dünya Savaşı'nda ise Fransa'da nasıl ötekileştirildiğini anlatıyor.
Aile, 1. Dünya savaşı sırasında Anadolu'da komşuları olan Türk ailelere şiddet uygulamayı reddedince Ermeni Çeteler tarafından ötekileştiriliyor, zulme uğruyor ve göçmek zorunda kalıyorlar. 2. Dünya savaşı sırasında ise, Nazilerin işgali altındaki Fransa'da Naziler tarafından örgütlenen faşist ve ırkçı Fransız milisler tarafından ötekileştiriliyor, zulme uğruyor ve yine göçmek zorunda kalıyorlar. Bütün bu zaman ve mekân değişikliklerine ise yine zamana direnen başka bir kavram olan "Aşk" eşlik ediyor.
"Sızı" çağdaş bir yorumla, eşsiz bir sevda hikâyesini ötekileştirilen insan bağlamında bir araya getiren incelikli bir oyun.
Oyunun yazarı Salih Efiloğlu "Sızı" hakkında şunları söylüyor:
"Anadolu'muzda yaşanan savaşların yarattığı acıları ve kardeşçe yaşayan halkların sevgi dolu bütünlüğünü bozmak isteyenlerin olduğu birçok hikâyeyi ninelerimizden, dedelerimizden dinlediğimiz de olmuştur. "Sızı" da benim dinlediğim/yaşadığım bir hikâyedir. Beni derinden etkileyen bu hikâyeyi, sizlerle de paylaşmak istedim.
"TOPRAĞINDAN GÖÇLER, YÜREKLERDE SIZILAR EKSİLMEDİ
SÜRDÜ BACIM, SÜRDÜ BEYİM…"
Yüzyıllar öncesinde yaşanan ve içinde her şeye rağmen kardeşliği, sevgiyi ve saygıyı taşıyanların umutla, güzel günlere inanan yolculuğudur…"
Oyunda; Ali Murat Altunmeşe, Emel Bertan, Erhan Özçelik, Ersin Sanver, Esin Umulu, İrem Erkaya, Kamer Karabektaş, Mert Asutay, Musa Arslanali, Oğuzhan Oğuz, Ömer Naci Boz, Samet Silme, Seda Yılmaz, Şirin Asutay, Yasemin Tunca ve Yılmaz Aydın rol alıyor.
Oyun, 14-17 Şubat 2018 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde.
Son Dakika › Güncel › İçinde Derin Sızılar Barındıran Bir Göçün Hikâyesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?