Sivil toplum örgütlerinin, iç güvenlikten sorumlu kolluk birimlerinin denetimine tabi olmasını sağlamak amacıyla oluşturulan "İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, İzmir'de projenin ikinci aşamasını kapsayan bir konferans düzenlendi.
İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen projenin ikinci aşama toplantısı Hilton Otel'de gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan, 3,5 milyon avro tutarındaki projenin, Avrupa birliği tarafından finanse edildiğini ve 2014 sonuna kadar devam edeceğini söyledi. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu proje aşamasında da öncesinde de emniyet ve jandarmada buna yönelik çalışmalar yapıldı. Tabii ki tüm bu çalışmalarının sonucunda da ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde, özellikle İçişleri Bakanlığı görev alanına giren hususlar bakımından katılımı kolaylaştırıcı birtakım düzenlemeler yapmaktır. Proje şimdiye kadar hem Bakanlığımız hem de kolluk birimlerimiz tarafından sahiplenildi ve güzel bir şekilde devam ediyor."
Projenin asıl amacının, huzur, güven ve asayişin temininde, toplumun bütün kesimleri ve kurumları ile iş birliği yapılması ve suçun oluşmadan önlenmesinin sağlamak olduğunu belirten İzmir Vali Vekili Adem Karahasanoğlu ise, "Son yıllarda, ülkemizdeki güvenlik hizmetleri sunumunda, güvenlik birimleri ile vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve vatandaş katılımcılığının kurumsallaştırılması hususunda önemli aşamalar kaydedildiği büyük bir memnuniyetle görülmektedir" dedi.
Uluslararası toplumda "Kolluk görevi yapan kurumların, bunların faaliyetlerinin ve politikalarının çok katmanlı ve sürekli olarak izlenmesi" tanımlanan proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan teknik destek alırken finansmanı ise Avrupa Birliği tarafından sağlanıyor. Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Leyla Şen, projenin üç bileşenden oluştuğunu belirtti. Şen, "Yasal Çerçeve", "Kapasite Geliştirme", "Sivil Toplum ve Medya" bileşenleri ile yürütülen projenin amaçlarının, Türkiye'deki kolluk hizmetlerinin Avrupa Birliği normları ve standartları ile uyumlu hale getirilmesi, sivil gözetimin yasal çerçevesinin güçlendirilmesi, şeffaf, katılımcı ve vatandaş odaklı bir sivil gözetim sistemi oluşturmak olduğunun hedeflendiği söyledi.
Yabancı katılımcıların, jandarma ve emniyet mensuplarının da katılımıyla gerçekleştirilen konferans, iç güvenlik sektörünün sivil gözetiminin geliştirilmesinin, hızlı ve doğru bir şekilde Türkiye'de de hayata geçirilmesi beklentisiyle sonlandırıldı. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?