Haber: EDDA SÖNMEZ - Kamera: ADEM KARABAYIR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, "İstanbul Klasiklerle Buluşuyor" temasıyla repertuvarını oluşturduğu 2022-2023 tiyatro sezonunu William Shakespeare'in ölümsüz eseri Hamlet ile açtı. Hamlet'i farklı bir yorumla seyirciyle buluşturan usta yönetmen Engin Alkan, "Hamlet yeryüzü kültür mirasının en önemli, en çok oynanan, en çok yorumlanan ve en zor oyunlarından bir tanesidir. Bu aslında bir sanatsal ve ideolojik tercihi de belirtir. Uzun yıllardır Şehir Tiyatrosu'nda sahnelenmemişti. Bana kısmet oldu. Benim için de daha çok defalarca gündeme geldi Hamlet sahnelemek, ama bu tür bir başyapıtı sahneleyecek olgunluğa ulaşmayı bekledim, erteledim" dedi.
İBB Şehir Tiyatroları, "İstanbul Klasiklerle Buluşuyor" temasıyla repertuvarını oluşturduğu 2022-2023 tiyatro sezonunu, kurucusu Muhsin Ertuğrul'un başlatmış olduğu 'sezonu bir Shakespeare oyunuyla açma' geleneğini sürdürerek William Shakespeare'in ölümsüz eseri Hamlet'in prömiyeriyle açtı. 5 Ekim Çarşamba günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yapılan prömiyer, seyircinin yoğun ilgisiyle karşılandı.
Tiyatro tarihinin en ünlü eseri Hamlet'in usta yönetmeni Engin Alkan, oyuncuları Özgün Akaçça, Elçin Atamgüç, Zeliha Bahar Çebi, ANKA Haber Ajansı'na konuştu.
William Shakespeare'in yazdığı Hamlet'i farklı bir yorumla seyirciyle buluşturan Alkan, şunları söyledi:
"BU TÜR BİR BAŞYAPITI SAHNELEYECEK OLGUNLUĞA ULAŞMAYI BEKLEDİM: Hamlet yeryüzü kültür mirasının en önemli, en çok oynanan, en çok yorumlanan ve en zor oyunlarından bir tanesi ve Şehir Tiyatrosu'nun çok eski geleneğidir. Muhsin Ertuğrul'dan bu yana, işte Hamlet ile sezon açmak. Bu aslında bir sanatsal ve ideolojik tercihi de belirtir. Uzun yıllardır Şehir Tiyatrosu'nda sahnelenmemişti. Bana kısmet oldu. Benim için de daha çok defalarca gündeme geldi Hamlet sahnelemek ama, bu tür bir başyapıtı sahneleyecek olgunluğa ulaşmayı bekledim, erteledim. Çünkü, insanın hem estetik algısının hem tiyatroya dair fikirlerinin daha berraklaşması billurlaşmasını düşündüm. ve bu yaşımda artık 60 yaşına merdiven dayadım ve tamam galiba zamanıdır dedim ve girdim.
HAMLET BİR BAŞKALDIRIŞ HİKAYESİDİR: Onun dışında Hamlet'in ilgilendiği problemler, Hamlet bir başkaldırış hikayesidir. Sistemin içinden bir parçanın, dönüşerek sisteme karşı çalışan bir nefer oluşunun hikayesidir. ve aynı zamanda insan olmayı, varlığı sorgular. Şu soruyla devam eder hikaye; 'Bütün işi sadece yemek ve uyumak olan insana insan denilebilir mi' diye bir soru sorar. Çünkü, varoluş aslında bir biçimde hem sosyal anlamda hem bireysel anlamda ahlak ile ilgilidir. İnsanın etik değerleri ile ilgilidir. Hepimiz hayatta kalmaya çalışıyoruz, hepimiz daha rahat yaşamaya çalışıyoruz, hepimiz önemsememeye ve hepimiz daha anlamlı hayatlar yaşamak istiyoruz. Ama bu hayatı yaşayabilmek için yapabilecekleriniz sınırını ne? Burada bizi insan kılan değerler ne? Bunları tartışan bir oyun. Bizim yaşadığımız gerçeklik içinde, bizim coğrafyamızda, bizim zaman dilimizde, uygun sorular üzerine, düşünülmesi gereken sorular, sistemle birey arasındaki gerilimin. Birey olmanın, insan olmanın, var olmanın koşullarının tartışılması gereken bir dönemdeyiz. Dolayısıyla Hamlet bu konuda çok güncel ve bütün bunlar bir araya geldiğinde 'Evet biz Hamlet yapmalıyız' diye bir etki oluşturdu bizim için.
BEN TASARIM HALE GETİRENE KADAR MASA BAŞINDA ÇOK ÇALIŞIYORUM: Ben sahaya çıkmadan önce yani provaya girmeden önce çok çalışan bir rejisörüm. Yani evde çok işim oluyor benim, tasarım aşamasında. Neredeyse 3 yıl gibi bir süre aldı benim Hamlet'e 'Ben hazırım' diyebilmek için. Sahaya girdikten sonra da zannediyorum 3 ay gibi bir süre aldı. Yaz başında çalıştık, haziran ayında noktaladık. Araya bir yaz tatili girdi, eylül ayında tekrar başladık. Aslında bir normal bir prova sürecinin hatta biraz da daha ekonomik kullandığımızı düşünebiliriz. Yani 3 ay çok uzun bir süre değil. Eğer bu tür bir uzun 5 perdelik bir tragedya için. Ama dediğim gibi ben tasarım hale getirene kadar masa başında çok çalışıyorum ne yapacağıma karar verip sahaya öyle çıkıyorum.
ŞEHİR TİYATROSU'NUN BÜTÜN BÜYÜK SAHNELERİNDE SEZON BOYUNCA DEVAM EDECEK: Oyunun çok uzun yıllar sahneleneceğini düşünüyorum. Yani birkaç gündür fitback alıyoruz biz dün seyircili genel provamız vardı, bayağı kalabalık bir seyirci vardı. Gelen reaksiyonlardan, bu oyunun kolay kolay bitmeyeceği çok uzun yıllar oynayacağı gibi görünüyor. Biz iki hafta buradayız. 2 hafta Harbiye Muhsin Ertuğrul'dayız. Bizde aylık çıkıyor programlar, yıllık çıkmıyor. Önümüzdeki ay Ümraniye Şehir Tiyatrosu Haldun Alagaş'ta sonra Şehir Tiyatrosu'nun bütün büyük sahnelerinde sezon boyunca devam edecek.
BAZEN TERSİ GİBİ GÖRÜNSE DE BAZEN UMUT KESİLSE DE BU TOPRAKLAR VERİMLİ TOPRAKLARDIR: Dinamik bir ülkeyiz biz. Bazen tersi gibi görünse de düşünülse de bazen umut kesilse de bu topraklar verimli topraklar. Bağımsızlığını ilan edebilmiş. Bütün emperyalist güçlerle savaşmış. Buradan sağ çıkabilmiş. Kendi içinde büyük devrimler gerçekleştirebilmiş, bütün çelişkilerine rağmen doğruyu bulabilmiş bir coğrafyada yaşıyoruz. Çünkü bizim geleneğimiz 1071'den başlamıyor, ondan çok çok daha öncesinde Anadolu medeniyetlerinin devamıyız biz ya da Bizans'ı da katarsanız Roma'nın devamı üçüncü Roma'yız biz. Dolayısıyla bu çelişik durumlar büyük bir umutsuzluk yaratabiliyor, ayrımcılıklar insanların bir araya gelmez istekleri, ideolojileri, büyük kavgalar, hatta büyük kan davaları, bu coğrafyada sanki hayatın bittiğini ve artık uzlaşamayacağız, bir konsensüse varamayacağız ve birbirimizi yiyip mutsuz hayatlar yaşayacağız gibi görünse de biraz tarihe bakıldığında asla bu coğrafyanın her şeyi atlatabildiğini ve kendini yeniden doğurduğunu, bir biçimde var olduğunu görebiliyoruz.
ÇOK PROBLEMLİ BİR ZAMAN DİLİMİNDE YAŞIYORUZ: Buna inanıyorum ve bu dinamik topluma, bu insana güveniyorum. Çok problemli bir zaman diliminde yaşıyoruz. Umut giderek azalıyor ama şey gibi biraz romantik olacak belki ama küllerinden doğan Anka kuşu gibi, bu coğrafyada hayat bitmez devam edecek, doğrularla buluşacağız. Teşekkür ediyorum sanatla ilgilenen bir mikrofon bize uzatıldı. Biraz zor uzatılıyor artık. Kimsenin gündeminde değil, çok zorlanıyoruz kendi işlerimizi ifade ederken tanıtırken. Size çok teşekkür ediyorum bu imkanı verdiniz ve iki cümle edebildiğim için."
Oyunda Hamlet'i oynayan Özgün Akaçça ise şunları söyledi:
"BENCE BİR OYUNCU HER ZAMAN HER ŞEYE HAZIR OLABİLMELİ: Yedinci yılım Şehir Tiyatrosu'nda. 2015 yılında dünyaca ünlü yönetmen Aleksandar Popovski 'Bir Yaz Gecesi Rüyası'nı koydu kurumda. Çok heyecanlandım ve audition (seçmeler) açıldı, girdim ve oldu. Hikayem böyle başladı Şehir Tiyatrosu'nda. Evet bugün Hamlet. Engin Alkan rejisiyle. İnanılmaz bir his. Nasıl içimin hacimli olduğunu size anlatamam. Çok huzurluyum ve Hamlet'i oynamak gerçekten bir lütuf. O yüzden nasıl diyeyim evrenin işleyişindeki her şeye minnettarım çok çok teşekkür ederim. Bu arada içsel olarak çok huzurluyum, onu söyleyebilirim. Yani bence bir oyuncu her zaman her şeye hazır olabilmeli. Yani tabii ki bir sürü şey yaşıyoruz, insanız ama sanki telefon çalacak ve yarın Hamlet değil bu ama yani bir şey olacak hissi her zaman vardı.
BİZ ORADA HAMLET İLE BÜTÜNLEŞMİŞTİK: En son oyunum bundan önceki Şahane Züğürtler. Haldun Dorman rejisiyle. Ben hep bir sonraki projeye hazırlanıyordum içsel olarak, yani hem fiziksel olarak hem mental olarak. Bir yandan dışarıda yüksek lisans yaptım modern dans bölümünde. Yani oyuncu her anlamda kendini geniş tutmalı. Genişleyebilmeli derken burada Hastalık Hastası tiyatro oyunu şu anda oynanıyor onun için çağırıldım. Okuma provalarındayız ama içimden bir ses diyor ki sanki başka bir şey gelecek, filan derken bir hafta sonra Hamlet'in seçmeleri için arandım. Bir hafta inanılmaz keyifli geçti. Biz orada Hamlet ile bütünleşmiştik. Evet Hamlet çok özel bir rol. İnsanı iliklerine kadar görebileceğimiz, her anını, sıkışmışlıklarını, çılgınlıklarını, öfkesini, sevgisini, her şeyi görebileceğimiz bir rol. Şu an içim çok dingin bir yerde.
SANAT DESTEKSİZ YAPILAMIYOR MAALESEF ÖZELLİKLE ÜLKEMİZDE: Bu fırsatını tanıyan öncelikle Şehir Tiyatrosu'na. Sanat desteksiz yapılamıyor maalesef özellikle ülkemizde. Mimar Sinan tiyatro mezunuyum ben. Bir sürü arkadaşım başka işler yapmak zorunda kalıyorlar hayatlarını idame ettirebilmek için. Şanslıyım buradayım. Ama şansta yetmiyor verilen şansı değerlendirebilmek çok önemli. Dolayısıyla Şehir Tiyatrosu'nda verilen bu şansı elimden gelen en iyi şekilde değerlendirebilmiş olacağım. O yüzden teşekkür ederim bu fırsat için. Hiç başrol oynadığımı, havalar filan hiç düşünmüyorum. Bu tamamen bir tamamlanmışlık gibi bir his. O yüzden hem Engin Alkan'a hem Şehir Tiyatrolarına, yönetmen yardımcımıza, ışık, tasarım, dekor ekibine teşekküre ederim. Öyle bir dünyanın içerisindeyim ki. Şahane yani.
"ÇOK GÜÇLÜ BİR METİN"
Hamlet'in annesini oynayan oyuncu Elçin Atamgüç: Heyecanlı bir süreçti. Çok güçlü bir metin. İyi ve hatta usta bir yönetmen. Teslim olduk emanet aldık. Emaneti inşallah gururla taşıyacağımıza eminiz de doğru aktarabilirsek ne ala.
"O KADAR GÜZEL ANLATTI Kİ OPHELİA'NIN BU OYUNUN İÇERİSİNDE NEREDE DURDUĞUNU"
Oyunda Ophelia'yı oynayan Zeliha Bahar Çebi: Bizim Opheliayamız orijinal tekstten olduğundan farklı. Yönetmenimizin çağımıza daha uygun olduğunu düşündüğü bir tasarım. Engin Alkan, çok özel bir yönetmen. Ben zor ikna olan bir oyuncuyum ama o kadar güzel anlattı ki Ophelia'nın bu oyunun içerisinde nerede durduğunu ve nerede durması gerektiğini. Biz bambaşka bir Ophelia çalıştık. Yani bir oyuncunun başına gelebilecek en güzel şey iyi bir yönetmenle çalışmak. Engin Hoca (Alkan) ile çalışmak bir dönüm noktası benim kariyerimde. O yüzden ikna olmadım ben çok istedim. Her seyircinin oyundan alacağı hazzın farklı olduğunu düşünüyorum o yüzden izlemeden asla bilemeyecekler. İzleyip kendi kararlarını verecekler.
William Shakespeare'in yazdığı, Sabahattin Eyüboğlu'nun çevirdiği, Engin Alkan'ın yönettiği oyunda Özgün Akaçça, Doğan Altınel, Onur Şirin, Elçin Atamgüç, Zeliha Bahar Çebi, Zafer Kırşan, Direnç Dedeoğlu, Tevfik Şahin, Alp Tuğhan Taş, Destan Batmaz, Emrah Derviş Soylu, Emre Ertunç, Cihat Faruk Sevindik, Doğan Şirin, Oğuzhan Oğuz, Hüseyin Emre Şen, Deran Özgen rol alıyor. Oyun, 5-8 Ekim, 12-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde.
-GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-YÖNETMEN VE OYUNCULARLA RÖPORTAJ
-HAMLET OYUNUNDAN GÖRÜNTÜLER
Son Dakika › Güncel › İbb Şehir Tiyatroları Yeni Sezonun Açılışını Engin Alkan'ın Yönettiği 'Hamlet' ile Yaptı: 'Bu Tür Bir Başyapıtı Sahneleyecek Olgunluğa Ulaşmayı... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?