Huzurevinde Soruşturma - Son Dakika
Güncel

Huzurevinde Soruşturma

Huzurevinde Soruşturma

Konya Huzurevi'ndeki İddalar, Bakanlığı Harekete Geçirdi

04.03.2011 11:20  Güncelleme: 11:35

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın soru önergesi ile TBMM'ye taşıdığı Dr. İsmail Işık Huzurevi'nde, alzheimer (bunama) hastası olduğu öne sürülen 3 kişinin yüksekten atlayarak ölmesi, yolsuzluk, kötü muamele, taciz ve hurda malzemelerin satılması iddialarıyla ilgili Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü müfettiş görevlendirdi.

ŞİKAYETLE GÜNDEME GELDİ

Konya'da 310 yaşlının barındığı Dr. İsmail Işık Huzurevi'nde kalan Ö.B., 15 Ekim 2008 ve 29 Nisan 2009 tarihlerinde, 'yaşlılara ve personele kötü davranıldığını, aşağılandığını' içeren bir dilekçe yazarak İl İnsan Hakları Kurulu'na şikayette bulundu. Yapılan şikayeti dikkate alarak harakete geçen İl İnsan Hakları Kurulu 4 kişilik bir alt komisyon kurarak çalışma başlattı.

Komisyon üyeleri, yaşlılarla ve çalışanlarla yüz yüze görüşmek suretiyle soruşturmasını sürdürdü. Komisyon yaklaşık 1 yıl süren incelemeler sonunda Dr. İsmail Işık Huzurevi Müdürü Mustafa Gürbüz hakkında yolsuzluk, çalışan kişiler arasında ayırımcılık yaptığı gibi konularda Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğü'nün 20'ye yakın soruşturma yaptığını tespit etti. Ayrıca soruşturma dosyalarının içerisinde huzurevinde kalan, ileri derecede bunama ve algılama sorunları bulunan Ayşe Tetik, Hesna Büyüktaş ve Ahmet Ergin isimli 3 yaşlının 15 ay gibi kısa bir süre içerisinde yüksekten düşerek öldüğünü belirledi. Yapılan şikayet sonrası ortaya çıkan soruşturma dosyalarını inceleyerek rapor hazırlayan alt komisyon İl İnsan Hakları Kurulu'na sundu.

İNSAN HAKLI İHLALİ

Vali Yardımcısı ve İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Kemal Karadağ Başkanlığı'nda toplanan Kurul, alt komisyon tarafıdan gönderilen raporu değerlendirmeye aldı. İl İnsan Hakları Kurulu, huzurevi bakımı altında bulunan ileri derecede bunaması ve algılama sorunları olan alzeheimer hastası 3 yaşlının 15 ay içerisinde değişik tarihlerde yüksekten düşerek ölmeleri ile iglili olarak Dr. İsmail Işık Konya Huzurevi Müdürlüğü'nün zamanında ve yeteri kadar önlem almadığı kaatine vararak, söz konusu durumun huzurevinde barınan yaşlıların yaşam hakkı açısından 'İnsan Hakkı İhlali' olarak değerlendirilmesine oy birliği ile karar verdi.

KURULUN DİĞER TESPİTLERİ

İnsan Hakları Komisyonu ayrıca raporunda 3 yıllık süre zarfında zaman zaman huzurevindeki insan hakları ihlalleri konusunda basında da haberlerin yer aldığına, huzurevi ile ilgili çok sık şikayetlerin gerçekleştiğini, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Genel Müdürlük tarafından 20 kadar soruşturma yapıldığını, en son yapılan soruşturma sonucunda da, son 3 yıl içerisinde 3 yaşlının yüksekten atlayarak intihar ettiğini, hizmet alımı personeller arasında iş ve ücret açısından ayırımcılık yapıldığını, bu personele karşılıksız olarak haftada 45 saat yerine 56 saat mesai yaptırıldığını, ayrıca huzurevinde izinsiz kantin çalıştırılarak 16 ay içerisinde gelir olarak kazanıldığı hesaplanan asgari 37 bin TL paranın kayıtlarda olmadığını tesbit etti. İnsan Hakları Kurulu'nun hazırladığı raporun ardından Huzurevi ile ilgili şikayetlerin sona ermediği bildirildi. Şikayetler arasında Huzurevi'nde görevli bir kadın personele, M.Ş. isimli bir memurun tacizde bulunduğu, huzurevi müdürü tarafından 2 yaşlı kadının yüzüne tükürülerek hakarette bulunulduğu iddialarıyla ilgili şikayetlerin iletildiği ortaya çıktı.

Ayrıca yine 2009 ve 2010 yılları arasında bir yaşlı kadının ozan içerek öldüğü, bir erkeğin de gece saatlerinde çıktığı ve Meram'da ölü olarak bulunmasından dolayı Huzurevi'nin soruşturma geçirdiği belirtildi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, Dr. İsmail Işık Huzurevi'nde, yaşanan olayları Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı'na, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kart, huzurevinde yaşlılara hakaret edildiği ve kötü muamele yapıldığı iddialarını hatırlatarak, şu sorulara yanıt istedi: "İl İnsan Hakları Kurulu'nun Kasım 2009 tarihli raporu 14- 15 ay boyunca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne neden gönderilmemiştir? Raporu geciktirerek, sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını engelleyen Konya Valiliği ve diğer yetkililer hakkında gerekli idari ve adli süreçler başlatılacak mıdır? İl İnsan Hakları Kurulu'nun rapor ve çalışmalarına göre 3 yaşlının yapılan kötü muamele sonucunda intihar ettiği ortaya çıkmış olmakla, en azından bu yönde birtakım ciddi bulgular söz konusu olmakla; bu yönden de idari ve adli işlemlerin yapılması için üstünüze düşen görevi ivedi olarak yapacak mısınız? Devlet yönetimi adına utanç veren bu ve benzeri tablolardan sonra hükümet ya da bakanlık olarak artık bir özeleştiri yapacak mısınız? Bu özeleştiri doğrultusunda da görev ve sorumluluğunuzun gereğini yapacak mısınız?"

Dr. İsmail Işık Huzurevi'ndeki olayların CHP'li Kart tarafından Meclis'e taşınması ardından 2 ayrı müfettiş görevlendirildi. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü'nden gelen müfettişin incelemelere başladığı öğrenildi. Bugün de Kadın ve Aliden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişin Konya'ya gelerek Huzurevi'nde yaşanan olaylarla ilgili çalışma başlattığı bildirildi. Müfettişinlerin hazırlayacağı rapor doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Huzurevinde Soruşturma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement