BETÜL ABBAK - Niğde'de, yaşları 19 ile 30 arasında değişen denetimli serbestliğe tabi 15 yükümlü "Yaşlılığa Giden Yol Projesi" kapsamında, Bor Ahmet Kuddusi Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezindeki yaşlıların hayat tecrübeleri dinledi.
Huzurevi Merkezi Salonunda kendilerini ziyaret eden yükümlülere hayat hikayelerini anlatan ve nasihatte bulunan huzurevi sakinleri, gençliklerinin ve ailelerinin kıymetini bilmelerini tavsiye etti.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Eğitim ve İyileştirme Bürosu Uzmanı Hasan Hüseyin Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 400 yükümlünün eğitim çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Denetimli Serbestlik kapsamında cezaevinden çıkmasına 1 yıl kalan kişilerin yükümlü adıyla cezasını toplum içerisinde gözetim ve denetim altında çekebildiğini anlatan Işık, "Herhangi bir nedenle suç işlemiş ve mahkemece kendisine bazı tedbir ve sorumluluklar yüklenmiş kişiler hapis alternatifi olan bu sistemde, şarta bağlı olarak serbest bırakılmakta ve kendilerine bir takım yükümlülükler getirilmektedir. Yükümlüler, kamu kurumlarında ve sivil toplum kuruluşlarında çalıştıkları gibi bireysel ve grup halinde eğitim çalışmalarına katılıyorlar" diye konuştu.
Yükümlülerin geniş hayat tecrübesine sahip yaşlıların deneyimlerinden faydalanmalarını sağlamak için "Yaşlılığa Giden Yol Projesi"ni hazırladıklarını belirten Işık, projenin amaçlarından birisinin de denetimli serbestliğe tabi yükümlüleri geleceğe hazırlamak olduğunu vurguladı.
Yaşlı ve bakıma muhtaç kişileri tanıyan yükümlülerin, geleceğe doğru yatırımlar yapılmadığı takdirde üzücü bir yaşlılığın onları beklediğinin farkına vardığını ifade eden Işık, yükümlülere cezaevinden çıktıktan sonra aynı hataları tekrarlamamaları için bir takım örnekler gösterdiklerini vurguladı.
Cezaevine giren birçok kişinin hayattan bir beklentisi kalmadığını ve cezaevinden çıktıktan sonra da normal hayata uyum sağlamakta zorlandıklarına dikkati çeken Işık, "Bu tür projelerle yükümlülerimizi dış dünyaya ve geleceğe hazırlıyoruz. Huzurevinde kimse bizlere 'yaşlandığınızda güçten düşeceksiniz, buna göre hayatınızı güzel yaşayın' demedi. Ancak geçmişte yaptığımız hatalara bakar ve buradaki insanları çok iyi analiz edip anlayabilirsek, bu yaşamlardan örnek alabilirsek daha güzel ve mutlu bir geleceğimiz olabilir. Bizim amacımız yükümlülerimizin güzel bir hayat kurmalarına yardımcı olmak, tekrar cezaevlerine düşmelerini önlemek" şeklinde konuştu.
Yükümlülere hayat tecrübelerini anlatan huzurevi sakini Yılmaz Biray (68) iki kez evlilik yaptığını belirterek "Benim de hatalarım oldu, incittim, kırdım, şimdi eşim yanımda olsaydı ellerini bırakmazdım avucumdan. Evlilik çok önemli bir kurum ancak sadakat ve sabırla devam ettirmek gerekiyor" dedi.
Aziz Azizoğlu da (75), öğrencilik yıllarında maddi imkansızlıklar yaşadığını ifade ederek "Para yoktu yiyip içemedim. Eski kitap alıp okurdum, Kızılay'dan yemek yerdim üniversiteyi bitirmeye çalıştım. Elimden bir şey gelmiyordu. Gençlikte cebimde param yoktu. Şimdi param var ama gençlik yok neye yarar. Gençliğinizin, sağlığınızın, hayatınızın kıymetini bilin" diye konuştu.
Yükümlüler, Huzurevi bahçesinde ve odalarında vakit geçiren yaşlıları da ziyaret ederek, ellerini öperek çiçek verdi, bir süre sohbet etti. Ziyaretten çok memnun olan Huzurevi sakinleri ise gençleri her zaman beklediklerini söyledi.
Son Dakika › Güncel › Huzurevi sakinlerinden, yükümlülere hayat dersi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?