Hürriyet'ten Bursa'da Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Hürriyet'ten Bursa'da Ekonomi Zirvesi

Hürriyet\'ten Bursa\'da Ekonomi Zirvesi

HÜRRİYET Gazetesi tarafından düzenlenen Bursa Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da yerli tramvay ve uçak üretimi konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi.

15.02.2017 15:50

HÜRRİYET Gazetesi tarafından düzenlenen Bursa Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da yerli tramvay ve uçak üretimi konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Altepe, "Bursalı firmalar bunların üretilebildiğini gösterdi. Yüksek katma değerli ürünleri üretmemiz gerekiyor. Bunun için yeni fabrikalar, sanayiler kurmamıza gerek yok. Merkez burası olsun, gelişsin, üretecek çok konu var" dedi.

Hürriyet Gazetesi organizasyonu Taşyapı İnşaat ana sponsorluğunda düzenlenen ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Organize Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD), Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) destek verdiği 'Ekonomi Zirvesi' Bursa'da yapıldı. Programda Türkiye gündemi ve ekonomisi ele alındı. BTSO hizmet binası toplantı salonunda yapılan zirvenin açılışında konuşan Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Bursa'da işsizlik oranının düşük olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

"Yüzde 7 işsizlik, hiçbir şey. Göçmenler var, Suriye'den ülkemize gelen misafirler var. İşsizliği aşağı çekecek katkıyı koyalım. İnsanları eğitelim, iş sahibi yapalım. Rahat yaşasınlar. Amaç bu. Bursa bunların tamamının başarıldığı bir il. Türkiye'de bu tür il sayısı az. Belediye başkanı, iş adamı, 'Gel sorununu anlat, ben önünü açacağım' diyen il sayısı çok az. Başkanı tebrik ediyorum. Mükemmel bir şehir. BTSO Başkanı'ndan ve buradaki arkadaşlarımdan ricam, nasıl destek alır da Anadolu'yu canlandırırız. Biz işadamıyız, hamalız, yatırım yapacağız. Sizleri örnek alıp, Anadolu'ya nasıl taşırız? Bundan istifade etmek istiyoruz. Bursa'da motivasyon yüzde 98. İşadamlarından bu motivasyonu başka illere nasıl taşırız? Bilgi verir, destek olursanız teşekkür ederiz."

BAYRAK: BURSA'DA 13 MİLYAR İHRACAT YAPIYILOR

BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, Bursa'nın özel bir kent olduğunu belirterek, üretim için en önemli yapı taşlarının burada olduğunu söyledi. En eski organize sanayi bölgesinin 250 fabrika ve 5.8 milyar dolar potansiyeli ile önemli konumda olduğunu söyleyen Bayrak, "Bursa'dan 13 milyar dolar ihracat yapılıyor. Büyük kısmı buradan gerçekleşiyor. Dünya hızla kabuk değiştiriyor. Endüstri 4.0'a ayak uydurmamız gerekiyor. Bursa'nın bu alana geçmesi lazım" dedi.

DURMAZ: 2017 DEĞİL, 2117

BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz ise Bursalı bir sanayici olarak Türkiye'ye inancının tam olduğunu ve bu konuda morallerin üst seviyede olması gerektiğini vurguladı. Durmaz, şunları söyledi:

"Çok çalışmaktan, sebat etmekten, küsmemek, darılmamaktan yanayım. Moral bozmadan, politika politikacılığını yapacak, biz de sanayici olarak üreteceğiz. Moralimizi yüksek tutmak, çalışanlarımıza, aile ve sevdiklerimize yüksek moral vermeliyiz. Avrupa, ABD, Rusya, Çin buradan vazgeçemez. 2017 değil, 2117den umutluyum. Bu ülke vazgeçilemez."

İLKER DURAN: BURSA AYRICALIKLI KONUMDA

BTSO Yönetim Kurulu üyesi İlker Duran ise dünyada artık kentlerin rekabet ettiğini söyledi. Bu anlamda katma değerli, yüksek teknolojili bölgelerden birisinin Bursa olduğunu ifade eden Duran, "Engin üretim tecrübesi, sermaye altyapısı, nitelikli iş gücü, taşımacılık avantajı, dinamik ruhu ile Türkiye'nin hedeflerinde ayrıcalıklı konumda. Tarihi İpekyolu, ticaret kültürünün geliştiği Bursa, ilk OSB ile Türkiye'nin lider sektörlerinin kümelendiği bir merkez olmayı başardı. Başta tekstil, otomotiv, makine, metal sanayi, kimya, mobilya ve tarım sektörleri ile üretim ve ihracat faaliyetlerinin odağında Bursa bulunmakta. 3 saatlik uçuş mesafesinde 1,5 milyar nüfus ile kıtalar arası geçiş bölgesinde" şeklinde konuştu.

BAŞKAN ALTEPE: TÜRKİYE DİMDİK AYAKTA

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın bir çok konuda ileride olduğunu söyledi. Altepe, "Ateş çemberine rağmen Suriye, Ortadoğu, Irak, İran büyük bölgelere rağmen iş yaptığı, mal sattığı, ihracat yaptığı yerler kaynamasına rağmen Türkiye dimdik ayakta, büyümesini sürdürüyor. Bu bizi de mutlu ediyor. Türkiye'de istikrar var" dedi.

Yerel yönetici olarak kentin güçlü ve zayıf yönleri yakından bildiğini ifade eden Altepe, yerli üretim için tramvay ve uçak üretimi konusunda önemli adım atıldığını kaydetti. Bunları Bursa'daki firmaların da üretebildiğini gösterdiklerini söyleyen Altepe, "Yüksek katma değerli ürünleri üretmemiz gerekiyor. Dünyaya satmamız gerekiyor. Şimdi ihracat 4 Euro ise tramvay ile 54 Euro olacak, altyapıyı değerlendirelim. Bunun için yeni fabrikalar, sanayiler kurmamıza gerek yok. Merkez burası olsun, gelişsin, üretecek çok konu var" diye konuştu.

SEFER LEVENT: DOLARIN DURUMU MERAK EDİLİYOR

Türkiye'de yaşanan 17-25 Aralık operasyonları, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi ve terör olaylarına rağmen vatandaşların en çok doların durumunu merak ettiklerini dile getiren Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, "Bu olaylar, bir çok alanda hem motivasyonu düşürdü hem de insanların seyahat özgürlüklerini sınırladı. Ama her şeye rağmen insanlar doların durumunu merak ediyor. İnsanlar dolar ne olacak diye merak ediyor. Çünkü 4 lira sınırına dayanan dolar kuru gördük" dedi. Sefer Levent, bu dalgalanmanın nedeninin  kendimizden çok dış kaynaklı olduğunu da vurguladı, "Ancak şimdi suların durulduğu bir döneme giriyoruz. Taşlar yerine oturuyor. Hem içerde hem dışarıda çok fazla bilinmeyen vardı. En azından bir referandum gerçeği var şimdi önümüzde" diye konuştu. Reel sektörün dünyadaki gelişmelerden nasibini aldığını belirten Levent, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir yerde istikrar varsa yatırımlar daha şevkli oluyor. İstikrarsızlık varsa da yatırım düşüyor. 3 yıl önce yabancıların ilgisinin dorukta olduğu bir Türkiye vardı. Para istikrarı seviyor. Türkiye'nin rakibi olan ülkelerde istikrar varsa para oraya kayıyor. Türkiye'de referandum ve seçim söyleminden bir türlü kurtulamamanın verdiği bir durumdan nasipleniyoruz. Referandum olmadan erken seçim dönemi konuşulmaya başladı. Erken seçim, referandum, genel seçim, yerel seçim derken bir türlü seçim atmosferinden çıkamadık ve bundan dolayı üretime yönelemiyoruz. Herkes işini yapıyor gözükse de Ankara'da herkesin gündemi referandum. Herkes oraya kenetlenmiş durumda. Her şeyin nisan sonuna ertelendiği bir duruma girdik."

ERDAL SAĞLAM: EN GEÇ 2018'DE YİNE SEÇİM OLACAK

Referandumdan sonra en geç 1.5 yıl içinde Türkiye'nin yeni bir seçime gideceğini söyleyen Ekonomi Yazarı Erdal Sağlam, "Hiç kimse Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın normal süresi olan 2019'un Kasım'ına kadar referandumdan evet çıkması halinde 2.5 sene o yetkileri alıp kullanmamasını beklemesin. Evet ya da hayır çıkarsa en geç 2018'de yeni bir seçim yapılacak. Hayır çıkarsa bu yıl, evet çıkarsa en geç önümüzdeki yıl seçimler yapılacak" dedi.

CÜNEYT TOROS: TÜRKİYE'NİN HIZLA SANAYİ 4.0'A GEÇMESİ LAZIM

Türkiye'nin işçilikten kaynaklanan maliyet avantajını bir süre sonra kaybedeceğini söyleyen Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, "Çin de kaybedecek. Sadece lojistik avantajımız kalacak. Dünya karanlık fabrika dediğimiz insanın olmadığı fabrikalara gidiyor. Elektrik bile yok. Dünya 24 saat üretim yapabilen fabrikalar göreceğiz. Ama Bursa sanayi 4.0 dönüşümünü yapacak birinci il" dedi.

Siyasi çekişmelerin olabileceği, ancak süratle bu teknoloji alt yapısının tamamlanması gerektiğini belirten Toros, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Almanya 4.0 teknolojisi ile birim maliyetlerini aşağıya çekmenin peşinde. Zaten birim maliyeti yüksek olan ülkeler Türkiye'de birim maliyet ucuz olduğu için yatırım yapıyor. Ancak diğer ülkeler sanayi 4.0 ile birim maliyetini Türkiye'den de aşağı çekerse biz ne yapacağız o zaman. Onun için Türkiye'nin hızla sanayi 4.0'a geçmesi lazım."

GÖKHAN SUN: FIRSAT DENİZİNDEYİZ

Türkiye'nin yatırım yapmak için fırsatlar ülkesi olduğunu aktaran Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, "Bir atasözü var. Rüzgar arttığı zaman kimileri kaçacak delik arar, kimileri ise yel değirmeni inşa etmek için çıkan fırsatlara bakar. Bence şu anda yel değirmeni inşa etmek için bir fırsatlar denizindeyiz. Önümüzde iki alternatif var. Biz bankacı olarak sanayici ve yatırımcıyı desteklemek için buradayız. Büyük projelere destek vermeye çalışıyoruz. Banka olarak Türkiye'de doğru yerde yatırım yapmak için doğru bir zaman olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Ekonomi zirvesi ikinci oturumda soru cevap şeklinde devam etti.

- Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hürriyet'ten Bursa'da Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement