'Hürriyet Hakkımızdır' Treni Başkent'ten Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

'Hürriyet Hakkımızdır' Treni Başkent'ten Yola Çıktı

\'Hürriyet Hakkımızdır\' Treni Başkent\'ten Yola Çıktı

'Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür' treni Başkent'te düzenlenen törenin ardından bir ay sürecek Anadolu turuna uğurlandı.

10.05.2011 18:31

Hürriyet Gazetesi ve TCDD Genel Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan ve 32 günde 25 şehirde, 'Türkiye ne istiyor?' sorusuna cevap aranacağı 'Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür' treni Başkent'te düzenlenen törenin ardından bir ay sürecek Anadolu turuna uğurlandı.

Ankara Gar'da düzenlenen törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Erdik, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, Hürriyet İcra Kurulu Başkanı H. Hasan Yılmaz, Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, Mali İşler Grup Başkanı Dursun Ali Yılmaz, Pazarlama Grup Başkanı Tijen Mergen, Hürriyet İnternet Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, Hürriyet Yazarları; Yalçın Doğan, Ertuğrul Özkök, İsmet Berkan, Erdal Sağlam, Erman Toroğlu, Hürriyet Çizeri Latif Demirci, Hürriyet İnsan Kaynakları Müdürü Sancak Basa, Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir, Hürriyet İdari Koordinatörü Barbaros Muratoğlu, Radikal Gazetesi Yayın Koordinatörü Bülent Mumay, Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, Hürriyet İzmir Temsilcisi Deniz Sipahi katıldı.

2008'de 'insan hakları', 2009'da ise 'çocuk hakları' temaları ile çıkan 'Hürriyet Hakkımızdır Treni', Ankara Gar'ında düzenlenen törenin ardından 32 günde 25 şehir dolaşarak 'Türkiye ne istiyor?' sorusuna yanıt arayacak.

BAKAN ÇİÇEK'İN KONUŞMASI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından üzerinde 'DASK' amblemi bulunan şapkayla konuşma yapan Cemil Çiçek, oldukça anlamlı bulduğunu belirttiği projeye destek veren herkesi tebrik etti. Projenin sloganı 'Hürriyet hakkımızdır' ifadesinin kendisine çok anlamlı geldiğini belirten Çiçek, çağın hak, özgürlük ve hürriyet çağı olduğunu söyledi. Çiçek, dünyanın hemen her yerinde özellikle son birkaç aydan beri Türkiye'nin yakın çevresinde hak ve özgürlük taleplerinde bulunulduğunu belirterek bunları önemsediklerini ve çağın yükselen değerleri olarak kabul ettiklerini bildirdi.

Çiçek, şunları söyledi:

"Tartışmamız gereken, hak ve özgürlüklerin yokluğu, yetersizliğinin yanında bu taleplerin de nasıl olacağı, hangi çerçevede talep edileceği, bununla ilgili yol ve yöntemlerdir. Türkiye'de de hak ve özgürlük talepleri vardır ve bizde bunu önemsiyoruz. Çünkü ülkelerin, dünya ülkeleri arasındaki itibar sıralamasında demokrasisi, hak ve özgürlükleri yerini tayin ediyor. Hak ve özgürlük talep ederken, bunları getirir C-4 patlayıcıya bağlarsanız olmaz. Hak ve özgürlük taleplerini molotof kokteylinin içerisine koyar onu da çocukların ve kadınların eline tutuşturur, ondan sonra talep ederseniz olmaz. Barış ve özgürlük taleplerini plastik patlayıcıyla ambalajlar, ondan sonra da alışveriş merkezlerine, masum insanların olduğu yerlere koyarsanız, bu olmaz. Bu çağ dışılıktır, bu ilkelliktir, çünkü bu terördür. Terör yol ve yöntemleriyle hak ve özgürlük taleplerini yan yana getiremezsiniz. Çünkü birinde insanı yüceltmek var, öbüründe ise insanlığa karşı işlenen ve işlenecek olan bir suç var. "

ULAŞTIRMA BAKANI'NIN KONUŞMASI

Ulaştırma Bakanı Habib Soluk ise yaptığı konuşmada, üçüncü kez yola çıkacak trenin ilk seferini Kars'tan, ikincisini İzmir'den gerçekleştirdiğini hatırlatarak, trenin bu yıl Ankara Gar'dan yola çıkacağını belirterek, "Dilerim bundan sonra da kesintiye uğramadan, başka illerimizden, başka seferlere, yolculuklara çıkar. Hatta biraz da öteye giderek kısa vadede sınır ötesine, doğuda Pekin'e, batıda Londra'ya kadar, Marmaray'ı açtıktan sonra kesintisiz olarak bu yolculuğu devam ettiririz" dedi.

Demiryollarına Cumhuriyet döneminde gösterilen özenin, daha sonra karayollarına kaydığını söyleyen Soluk, 2003 yılından itibaren demiryollarında önemli çalışmalara imza atıldığını bildirdi. Devlet bütçesinden bu sektöre 500-600 milyon lira ayrılırken, son yıllarda 4, 5 milyar lira ayrıldığını anımsatan Soluk, 2003'ten bu yana 888 kilometre YHT, 188 kilometre konvansiyonel demiryolu yapıldığını, 1630 kilometre çelik rayda da çalışmanın sürdürüldüğünü açıkladı.

"ÜLKEYİ SICAK BAĞLARLA ÖRMELİYİZ"

Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da törende yaptığı konuşmada, trenin Ankara'dan hareket edip, ülkeyi bir baştan ötekine sıcak bağlarla örmeyi amaçladığını belirtti. Sabancı, her trenin bir menzilinin bulunduğu gibi 'Hürriyet Treni'nin de istikateminin haklar ve özgürlükler olduğunu belirtti. Sabancı konuşmasında şunları söyledi:

"Bugün burdan bir tren kalkıyor. 92 yıl önce de bir başka şehirden bir gemi kalkmıştı. Bu geminin menzili kısaydı ama misyonu tarih kadar uzundu. Bu geminin bu misyonunu yüklenen büyük bir yolcusu vardı. Cumhuriyetimizi karanlık bir gecede, İstanbul'dan hareket eden küçük bir gemiyle kurmaya başladık. O geminin olağanüstü yolcusu Mustafa Kemal'di ve o yolcu tarihimizin belki de en önemli savaşını başlatmak üzere Samsun'a gidiyordu. Atatürk tarihin kendine verdiği görevi hakkıyla yerine getirdi; çünkü Türkiye Cumhuriyetini kurdu. Cumhuriyetin 10. yılında bir konuşma yaptı. O konuşma tarihe '10'uncu Yıl Nutku' olarak geçti ve Türk milleti şu cümleyi o gün toplumsal hafızasına kaydetti. '10 yılda çok işler başardık'. O yıl için bestelenen marşta ise şu sözler geçiyordu. 'Ülkemizi demir ağlarla ördük, anayurdu baştan sona'. O gün Samsun'dan başlayan yürüyüşle Milli Misak dediğimiz kutsal harita çizmiştik. Bugün önünde tören yaptığımız bu bina ve tarihi Ankara Garı Cumhuriyetimizin kuruluşuna tanıklık etmiştir. İşte trenimiz 32 günlük yolculuğuna buradan çıkıyor. İlki yine buradan başlayıp, Eskişehire, Konya'ya, oradan İstanbul'a gidecek; ancak bizim trenimiz hızlı tren değil. Daha yavaş bir tren. Bir omnibüs. Ülkenin dört bir yanındaki istasyonlara uğrayacak. Doğuya gidecek Batıya gidecek. Kuzeye çıkacak güneye inecek üniter bir devletin çağdaş manasına uygun bütün renklerini katedecek.

Atatürk 10'ncu yılda bu ülkeyi demirağlarla örmüştü biz 100'ncü yılda bu ülkeyi aynı zamanda sıcak insan bağları ile örmeliyiz. Sıcak insan bağları özgürce yaşayabilen korkusuzca düşünebilen ifade edebilen dili ile kültürü ile inancı ile etnik aidiyeti ile kendini bu ülkenin vatandaşı olarak hissedebilen insanlarla kuruluyor. Çocukların, kadınların aile içinde ve sokakta dayak yemedikleri toplumun nimetlerinden eşit birer vatandaş olarak yararlandıklarında örülebiliyor. Engelli insanların kendilerine hayat karşısında engelsiz hissedebildiklerinde örülüyor.

Türküyle, Kürdüyle, Sunnisi, Alevisiyle, Karadenizlisi, Akdenizlisi, Doğulusu Güneylisi, Trakyalısı ve Egelisiyle bu duyguları paylaşmak istiyor. Her istasyornda kadına ve çocuğa haklarını anlatmak için onlarla buluşmayı amaçlıyor. İnanıyoruz ki gerçek demokrasiler vatandaşların hak kavramını bütün bilinçleri ile benimsedikleri iklimlerde gelişiyor. Bireyler hakların bilincinde olmadığı onları savunamadığı zaman demokrasi gelişemiyor. Vatandaş devlet karşısında eziliyor. Trenimiz çok özel bir dönemde yolculuğa başlıyor. Önümüzde bir genel seçim var. 12 Haziran'da yeni bir meclis oluşacak. Hürriyet Hakkımızdır treni bu meclis üyelerine Türkiye'nin beklentilerini iletmek gibi bir görev de üstlendi. Bu yolculuğumuzda Türkiye ne istiyor? sorusuna da cevap arayacağız. Bu projede çok önemli bir ortağımız var. 100 yılı aşkın tarihin ve gücünü arkasına alarak 21. yüzyılın ihtiyaçlarına cevap verecek projelerle ve adımlarla yürüyen bir devlet kurumu ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile birlikte yürütmek bana ayrı bir gurur veriyor. TCDD'ye bu üçüncü sefere de destek verdiği için çok teşekkür ediyoruz. Sayın eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da desteği olmadan bu projeyi gerçekleştiremezdik. "

25 KENTTE ÇOK GÜZEL ETKİNLİKLER

TCDD Genel Müdürü Karaman da yaptığı konuşmada, "Bir ay boyunca 25 demiryolu kentimizde çok güzel etkinlikler gerçekleşecek. Eğlenirken, öğreneceğiz, ortak akıl oluşturmaya çalışacağız. Treni daha çok seveceğiz. Su kadar, hava kadar ihtiyaç duyduğumuz Hürriyet'in adını alan trenimiz, sosyal sorumluluk projelerinin lokomotifi olmuştur" dedi.

Bu proje sonrasında trene ilginin arttığını belirten Süleyman Karaman, "Tren kültürel ve sosyal hayatımıza yeniden hizmet etmeye başlamıştır. Sosyal sorumluluk projesinde bir marka haline gelen 'Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür' trenimizin en iyi şekilde organizasyonunu sağlayan Hürriyet Gazetesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'ya, Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu'na ve trenin her safhasıyla ilgilenen Ankara Temsilcisi Metehan Demir'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bakanlarla diğer davetliler törenden sonra Hürriyet treninin vagonlarını tek tek gezip, yetkililerden standtlar hakkında bilgi aldı. Konuşmaların ardından Ankara Valisi Yüksel, Vuslat Doğan Sabancı'ya plaket sundu.

HÜRRİYET HAKKIMIZDIR TRENİNİN ROTASI

Ankara'dan uğurlanan 'Hürriyet Hakkımızdır Treni' 32 günde 594 saat yolculuk yaparak 8 bin 54 kilometre yol kat ettikten sonra 10 Haziran'da İstanbul Haydarpaşa Gar'ına ulaşacak. Tren sırasıyla Kayseri, Erzincan, Kars, Sivas, Samsun, Amasya, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Elazığ, Muş, Tatvan, Adana, Mersin, Konya, Afyon, Uşak, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Eskişehir'de konaklayacak. Tren, 6 Haziran'da Avrupa yakasına geçecek ve Kırklareli ile Edirne'ye gidecek. Hürriyet Hakkımızdır Treni, yolculuğunu İstanbul'da noktalayacak.

Hürriyet yazarlarının yanı sıra Türkiye'nin sorunlarına duyarlı aydınları ve gazetecileri de okurlarıyla bir araya gelerek sohbet edecek. Dileyen herkese doğum gününde yayınlanan Hürriyet Gazetesi'nin 1'nci sayfası da hediye edilecek. Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu, her durakta 'Nasreddin-İnadın Sonu' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Tren müziklerini yapacak olan Zil Zurna Perküsyon Grubu çocuklarla beden perküsyonu atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 'çocuklarla haklar atölyes' düzenleyerek hakları konusunda bilgilendirecek. DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) 'deprem simülasyon vagonu' kuracak. Türkiye Futbol Federasyonu 'Herkes İçin Futbol' (HiF) programı ile futbolu Türkiye'nin dört bir yanındaki çocuklarla buluşturacak. Hürriyet Gazetesi'nin 'Aile İçi Şiddete Son' kampanyası çerçevesinde yedi yıldır yapılmakta olan eğitim çalışmaları bu kez muhtarlarla gerçekleştirilecek. Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 'Barış Karikatürleri' adlı sergi, trende yer alacak.

'Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na bugüne kadar katılan 136 ülkeden 7 bin 300 sanatçının 60 bini aşan eseri arasından seçilen 50 barış karikatürü tren duraklarında izleyiciyle buluşacak. Kadınların siyasette ve her türlü kamusal alanda eşit temsilinin sağlanmasına ilişkin taleplerini kamuoyuyla paylaşacak olan Haklı Kadın Platformu da siyasi partilerin kadın milletvekili adayları, kadın eşitliğini savunan sivil toplum örgütleriyle buluşacak. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Hürriyet Hakkımızdır' Treni Başkent'ten Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement