Saruhanlı ilçesindeki Güvercin ve Kanarya Sevenler Derneği, 1600'lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu döneminin kuşçuları tarafından Manisa'daki Şehzade Sarayı'nda birden fazla kuş türünün çiftleştirilmesi ile oluşturulan ve nesli son yıllarda tükenme aşamasına gelen "Hünkari" cinsi güvercinlere sahip çıktı.
Saruhanlı Güvercin ve Kanarya Sevenler Derneği Başkanı Hüseyin Pekkaraca, anavatanı Manisa olan ancak üretimi yapılamadığı için ülkemizde sınırlı sayıda bulunan ve kuşçuların en gözde güvercini olarak kabul edilen Hünkari'lerin üretimini yapıp yok olma aşamasına gelen neslini devam ettirmek için çalışma başlattıklarını belirtti.
Hünkarilerin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların kendilerine has, özel bir güvercin ırkı yaratma isteği üzerine başlatılan melezleme çalışmaları sonucunda elde edildiğini ifade eden Pekkaraca, Hünkarilerin sivri tepeli, gagasız, kanat ve kuyruğu desen işlemeli ve göğüs kısmında gül diye tabir edilen tüy kabartısı olan bir çeşit kuş ırkı olduğunu kaydetti.
Bu kuş türünün gagası olmadığı için yavrusunu besleyemediğini, bu nedenle beslenemeyen yavrunun öldüğünü, dolayısıyla Hünkarilerin neslinin tehlikede olduğunu dile getiren Pekkaraca, şöyle konuştu: "Dernek olarak, geçmişten günümüze en gözde güvercin çeşidi olan Hünkari'nin üretimini yaygınlaştırıp neslinin devam etmesini sağlayacağız. Bu konuda ilk adımı atıp, birkaç çift Hünkari aldık. Bunlar çiftleşip yumurtladığı zaman yumurtaları doğacak yavruya bakıcı annelik yapabilecek başka bir gagalı güvercinin altına koyacağız. Yumurtadan çıkan yavruya, gerçek annesi değil bakıcı annesi bakacak. Hatta ilave mama ve biberonlarla biz de besin desteği sağlayacağız. Böylelikle yavruları yetiştirip ırkı koruyacağız."
Renklerindeki zenginlik nedeniyle tamamen sergi amaçlı yetiştirilen ve 'Sultanların güvercini' olarak adlandırılan Hünkari'nin estetik açıdan dünyada en nitelikli ırk olarak kabul edildiğini anlatan Pekkaraca, sözlerini şöyle tamamladı: "Böylesine değerli olan bu güvercin türü, ilk üretildiği yıllarda sadece sarayda üretilmiş, sarayın dışında beslenmesi kanunen yasaklanmıştır. Ancak, o yıllarda halk, bunu gizlice yakalayıp mağaralarda gizlice üretmiş. Sonraki yıllarda bu ırk birkaç Avrupa ülkesine kaçırılmış. Doğal bir ırk olmadıklarından dolayı üretimi sağlıklı bir şekilde yapılamayan Manisa'ya has bu güvercini, biz kendi anavatanında tekrar üretmek istiyoruz." - MANİSA
Son Dakika › Güncel › Hünkari Cinsi Güvercin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?