Adalet Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Yüksel Hız, ülke genelinde bin 500'den fazla kişiye arabuluculuk konusunda eğitim verildiğini belirterek, "Bunların sınavları yapıldı. Bugünlerde sınav sonuçları açıklanacak. Önümüzdeki günlerde arabuluculuğu uygulamaya başlayacaklar" dedi.
Elazığ'da bir otelde "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma" konulu seminer düzenlendi. Seminere, Müsteşar Yardımcısı Hız'ın yanı sıra Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Baro Başkanı Adnan Demir, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ile hakim ve savcılar katıldı.
Müsteşar Yardımcısı Hız, seminerin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Ofisince yürütülen proje çerçevesinde Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla seminerler düzenlediklerini belirtti.
Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulamasının, Türkiye'de yargı üzerindeki iş yükünün artması sonucu gündeme geldiğini ifade eden Hız, "Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, çok yabancısı olduğumuz husus değil. 150 yıldır aşağı yukarı tahkim uygulanmakta fakat istenildiği ölçüde uygulanamamasının sebepleri farklıdır. Bunun dışında Ceza Kanunu, Tüketicileri Koruma Kanunu, Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanunu ile değişik kanunlarımızda buna benzer hükümler vardır" diye konuştu.
Hız, her insanın hayatının bir döneminde en az bir kere arabuluculuk yaptığını belirterek, "İki arkadaşı, çocukları veya yakınları arasında arabuluculuk yapmıştır" dedi.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 2012 yılı haziran ayında çıktığını anımsatan Hız, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve Arabuluculuk Kurulunun oluşturulduğunu kaydetti.
Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve Arabuluculuk Kurulu tarafından kanun ve yönetmelik çercevesinde arabuluculuk eğitimi verilebilecek yerlerin tespit edildiğini aktaran Hız, şunları söyledi:
"40'tan fazla üniversite ile Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Adalet Akademisi, eğitim vermektedir. Bin 500'den fazla kişi eğitim almış durumda ve bunların sınavları yapıldı. Bugünlerde sınav sonuçları açıklanacak. Önümüzdeki günlerde arabuluculuğu uygulamaya başlayacaklar. Amaç, toplumda uzlaşma kültürünü geliştirmek ve yargının iş yükünü azaltmak. Bu bağlamda faydalı olacağını düşünüyorum." - Elazığ
Son Dakika › Güncel › 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?