CAPITAL ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin 'Bankacılık: Gelecek Nasıl Olacak?' isimli oturumunda Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, Citibank CEO'su Serra Akçaoğlu, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze gibi bankacılık sektörünün önemli isimleri hazır bulundu. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici'nin yönettiği panelde konuşmacılar Türkiye'de bankacılığın geleceği üzerinde önemli açıklamalarda bulundu.
"BANKACILIKTA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN BİLE ARKASINDAYIZ, GİDECEK ÇOK YOL VAR"
Panelde konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, gelişmekte olan ülkelerde finans sektörünün GSYH'ye oranının yaklaşık 5.5 kat, gelişmekte olan ülkelerde 2.5 kat, Türkiye'de ise 1.5 kat olduğunu ifade etti. Türkiye'nin finans sektöründe gelişmekte olan ülkelerin bile gerisinde olduğunu belirten Aydın şunları söyledi:
"Gelişmiş olan ülkelere baktığımızda sektörün daha gidecek uzun bir yolu var. Türkiye gelişmekte olan ülkelerin yarısı kadar, gelişmiş ülkelerin de 5'te biri kadar faaliyet gösteriyor. Sermaye piyasalarında, hisse senedi piyasasında son derece sığ piyasayız. Menkul kıymetlerde de sığ bir piyasayız. Daha uzun vadeli kaynak temin etmenin yolu, menkul kıymetli sermaye piyasalarından yararlanmaktır"
"BEKLENTİLERİMİZ 3-4 AY ÖNCESİNE GÖRE DAHA İYİ"
Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil ise 2016 yılının göreceli oranda iyi bir sene olduğunu belirterek, sektörün karlılığını yüzde 14 arttırdığını söyledi. 2017 yılından ümitli olduklarını ifade eden Erbil, "Biz bankacıların önceliği büyüme. Seneye büyümede iyi başladık ve ilk 3 ayda sektör olarak yüzde 15 büyüme bekliyoruz" dedi. Faizin artmasının büyümeyi olumsuz etkilediğini kaydeden Erbil, "Buna rağmen beklentilerimiz 3-4 ay öncesine göre çok daha iyi. Bizim karlılığımızda, sorunlu kredilerde etkili. Bu alanda da ilk yarı problemsiz geçecek görünüyor" dedi.
"ÇEVRE ÜLKELERİ TÜRKİYE'DEN YÖNETİYORUZ"
Citibank CEO'su Serra Akçaoğlu ise önümüzdeki dönemde Türkiye'nin katma değer oluşturabileceği sektörlerde potansiyel gördüğünü söyledi. Özellikle otomotiv, inşaat, sağlık, telekom gibi sektörlerde Türk firmalarının dünya markası haline geldiğini ifade eden Akçaoğlu, "Ülkemizin katma değer oluşturduğu sektörler daha da öne çıkacak. Önümüzdeki dönemde çok değişim var. Dünyadaki dış ticarette de değişim var. Bizim ülke risklerini değerlendirip doğru pazarlara girmemiz gerekir" dedi.
Çok uluslu bankaların Türkiye'deki firmalara katma değer oluşturduğu kadar değer kazanabileceğini vurgulayan Akçaoğlu, "Citibank olarak ihracatçıları karşı ülkedeki muhatabıyla bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin de dünyadaki tedarik zincirinden daha fazla pay alması için çalışıyoruz" dedi.
"2017'DE BÜYÜMEYE ODAKLANDIK"
Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze ise sektörün büyümeye yönelik gayretli olduğunu söyledi. Her şubenin şube ağına göre farklı stratejileri olduğunu belirten Taze, "Bazı bankalar yatırım projelerine, bazıları ihracata, bazıları KOBİ'lere yönelir. Büyümeyi motorize edecek şekilde sürdürülebilir şekilde planlıyoruz" dedi. 2013 yılından beri tüketicilerden gelen büyümenin 2013'ten sonra üretici sektöründen gelen büyümeye kaydığını kaydeden Taze, Türkiye'deki istihdamın yüzde 99'unun KOBİ ve alt sektörlerde olduğunu dile getirdi.
"ÇİN'DEN GELECEK YATIRIMLARA YÖNELDİK"
HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı ise 2016'nın çok enteresan geçtiğini söyledi. 2017'nin de aynı şekilde devam ettiğini belirten Kervancı, pozitif olunması gerektiğini belirterek, "Moralimizi bozmamamız gerekiyor. 20 yıldır HSBC'de çalışıyorum. Önceden yurt dışından arayıp bize lütfen gelip şu sektörü anlatır mısınız? Şu şirket hakkında bilgi verir misiniz? derlerdi. Son zamanlarda böyle telefonlar almıyoruz" dedi. Türkiye'yi her platformda anlatmaya devam ettiklerini ifade eden Kervancı, "Biz HSBC olarak Türkiye'de iyi olduğumuz alanlarda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ekonomide çarkların döndüğünü anlatıyoruz. Birçok Türk şirketi yabancılar tarafından satın alınıyor. Bugüne kadar Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 70'i Avrupa'dandı. İleriye bakınca daha çok doğudan para geleceğini görüyoruz. Çin'den gelen yatırımlar için çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
- Bursa
Son Dakika › Güncel › Hsbc Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı: Çin'den Gelecek Yatırımlara Yöneldik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?