İstanbul'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in doğduğu Malatya'nın Çavuşoğlu mahallesindeki bir sokağa 'Hrant Dink' ismi verildi.
Malatya Belediyesi ile Kent Konseyi tarafından yürütülen Kent Kimliği Projesi kapsamında, 83 mahalle ve 3 bin 206 cadde ile sokak için yeniden isimlendirme çalışması yapıldı. İsmi mükerrer olan 253 cadde ve sokakla birlikte, ilgili yönetmeliklerde belirtilen adres standardına uymayan toplam 2 bin 406 cadde ve sokak ismi değiştirildi. 46 yerde kullanılan 1'inci sokak, 42 yerde 4'üncü sokak, 8 yerde 'Okul Sokak' ismi yeniden düzenlenirken mükerrer isimler düzeltilerek cadde ve sokaklara yeni isimler verildi.
Kent Kimliği Projesi çerçevesinde, mahalle sınırlarının değişmesi, aynı isimlerin yer alması nedeniyle adres bulmakta güçlük çekilmesi üzerine yapılan kapsamlı düzenlemeyle bazı sokaklara kentte yetişerek ülke çapında üne kavuşan kişilerin adları verildi. Cadde ve sokaklara yeni isimler verilirken, başta şehitler olmak üzere Niyazi Mısri, Fethi Gemuhluoğlu, Hüseyin Doğan Dede, Kemal Sunal, Ahmet Şentürk gibi Malatyalı bilim, sanat, edebiyat ve siyaset adamlarının isimleri de unutulmadı. Vefa gösterilen isimler arasında Malatya'da doğup büyüyen Hrant Dink de yer aldı. Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink'in adı, Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki doğduğu evin bulunduğu sokağa verildi.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, çalışma kapsamında Malatyalı şehitlerin ve ülke siyasetine, sanatına önemli katkılarda bulunmuş çok sayıda Malatyalı'nın isimlerinin cadde ve sokaklara verildiğini söyledi. Cadde ve sokaklara isim belirlenmesi sürecinde, Malatyalı tanınmış isimlerin de dikkate alındığını belirten Çakır, İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink'in adını da doğduğu evin bulunduğu Çavuşoğlu Mahallesi'nde bir sokağa verdiklerini bildirerek şöyle konuştu:
"Hrant Dink'in doğduğu evin bulunduğu sokağa adının verilmesinin doğru olacağını düşündük. Ayrıca Malatyalı sanatçılar Ahmet Kaya, İlyas Salman, Belkıs Akkale ve Kemal Sunal'ın da isimleri sokaklara verildi."
Malatya Kent Konseyi Başkanı Ali Yıldırım, düzenleme kapsamında günler öncesinden sokak ismi önerileri için duyuru yaptıklarını, toplumun farklı kesimlerinden gelen önerileri dikkate alarak yerleşim yerlerini yeniden adlandırdıklarını kaydetti.
MAHALLEDEKİ ERMENİ KİLİSESİ RESTORE EDİLİYOR
Malatya Valiliği, Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Ermeni Taşhoron Kilisesi ile merkeze bağlı Venk köyündeki Venk Kilisesi'nin restorasyonu başladı. Hrant Dink'in doğduğu evin de bulunduğu mahallede bulunan 250 yıllık Taşhoron Kilisesi restorasyon projesi tamamlanarak, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayına sunuldu. Onay sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı da restorasyon projelerini 2012-13 yatırım programına alarak ödenek tahsis etti. - Malatya
Son Dakika › Güncel › Hrant Dink'in Adı Doğduğu Sokakta Yaşayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?