İstanbul Hollanda Konsolosluğu'nun KAGİDER ve başka sivil toplum örgütleriyle birlikte düzenlediği panelde konuşan Bakan Şahin: "74 milyonun, kadın erkek ayrımı yapmadan, herkesin potansiyelini kullanacağımız bir kalkınma hamlesini hayata geçirmek zorundayız. Kalkınmanın özü bireydir. O nedenle Sanayi Bakanlığı'yla yaptığımız kreş protokolüyle özellikle kadınlarımızın eğitimden üretime yaşadığı birçok sorunu çözecek önemli projeler üretmek arzusundayız" dedi.
"Hollanda Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 400. Yılı" kapsamında, KAGİDER, KA.DER ve Hollanda Türkiye Enstitüsü ortaklığında 4 Eylül Salı günü düzenlenen "Öncü Kadınlar Kadın Gündemini İleri Taşıyor" başlıklı panelde konuşan Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlık olarak kadınların istihdama katılımı için önemli yatırımlarda bulunduklarını söyledi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün'le imzaladıkları Organize Sanayi Bölgeleri'nde, kadınların yoğun olarak çalıştığı yerlerde kreş yapılmasına ilişkin protokolün imzalanır imzalanmaz hayata geçirildiğini ve kreşlerin temellerinin atıldığını vurguladı.
Bakan Şahin panelde şöyle konuştu: "Tüm dünyada büyük bir rekabet var ve bu rekabet içinde kadınların duygusal zekâsını, disiplinini, öngörüsünü, işbirliği becerisini hesaba katmazsanız hiçbir hedefe ulaşamazsınız. Burada da eğitim karşımıza önemli bir sorun olarak çıkıyor. Kız çocuklarımızın eğitimi için yıllardır yoğun çalışmalar yapıyoruz ve sonuçlarını da görmekteyiz. Temel eğitimde yüzde 98,5 oranını yakaladık. Yükseköğretimde bu rakam nedir diye baktığımızda da ciddi gelişmeler olduğunu görüyoruz. 3,8 milyon öğrencinin 1,7'sini kız öğrenciler oluşturuyor. Burada da yüzde 45'lik bir oran yakalamış durumdayız. Doğduğu andan itibaren insanların cinsiyetine, dinine bakmadan fırsat eşitliğini sağlamamız ve onların kapasitesini kullanacağımız bir kalkınma modelini hayata geçirmemiz gerekiyor.
Eğitimle beraber ekonomik özgürlükteki durumumuzu da güçlendirmemiz lazım. İstihdama baktığımızda, üniversiteyi bitiren kadınlarda çalışma oranı yüzde 70'e çıkıyor. 2008'de 'kadınlar ve gençler için işveren payını devlet öder' diye başlattığımız küçük bir teşvik, dört yılda oranı yüzde 4 artırdı. Bu önemli bir ilerleme ama oranı ileri taşımak zorundayız. Bu amaçla sermayeye ulaşmada pozitif ayrımcılık çalışmaları yapıyoruz, burada amacımız kadın girişimci sayısını artırmak. Aynı zamanda esnek çalışma modeli oluşturmaya ve kayıt dışının önüne geçmeye çalışıyoruz. Sosyal güvenlik ve kayıt dışı sorununu çözmeliyiz. Ayrıca çalışan kadının hayatının mutlaka kolaylaştırılması, yaşlı ve çocuk bakım modellerinin oluşturulması şart. Bu amaçla Sanayi Bakanlığı'yla kadınların toplu çalıştığı yerlere kreş açmak için bir protokol yaptık; hatta bunların temelleri atıldı bile."
Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. Yılı
Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yılı dolayısıyla 2012 boyunca düzenlenen etkinlikler kapsamında, 4 Eylül günü "Öncü Kadınlar Kadın Gündemini İleri Taşıyor" başlığı altında bir panel düzenlendi. Bu panele, Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanı sıra Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanı Marja van Bijsterveldt ile pek çok aydın kadın katıldı.
KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan'ın açılış konuşmasıyla başlayan panelde eğitim, pozitif ayrımcılık, kadın istihdamının teşviki, siyasette kadın kotası ve her türlü muhafazakârlıkla mücadele gibi belli başlıklar öne çıktı.
Dr. Gülden Türktan'ın ardından Hollanda Konsolosu Onno Kervers konuştu. Daha sonra Bakan Şahin ile Bakan Bijsterveldt, gazeteci Meral Tamer'in moderatörlüğünde bir araya gelip görüş alışverişinde bulundular.
Daha sonra Hollanda ve Türkiye'den çeşitli konuşmacıların katıldığı bir oturum ve soru-cevap bölümüyle panel sona erdi.
Panelin ardından, Hollanda Konsolosluğu bahçesinde 19:00-20:30 arasında özel katılımla bir kokteyl resepsiyonu düzenlendi.
Son Dakika › Güncel › 'Hollanda Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 400. Yılı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?