SBS sınav sorularının ele geçirildiği ÖSYM Araştırma, Geliştirme ve Değerlendirme Müdürü Haydar Altunay'a ait bilgisayarın adeta paralel örgütün 'soru bankası' gibi kullanıldığı ortaya çıktı. Söz konusu bilgisayarda yapılan incelemede, kaymakamlık sınavı da dahil tüm kamu sınavlarının soru ve cevap anahtarlarının yer aldığı kitapçıklara ulaşıldı.
2010 KPSS soruşturması ile çözülen paralel sınav şebekesinin soru hırsızlığına yeni bir skandal daha eklendi. 2010 Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sorularını sınavdan önce ele geçirdiği tespit edilen ÖSYM Araştırma, Geliştirme ve Değerlendirme Müdürü Haydar Altunay'ın bilgisayarında 2009-2010 yılında yapılan Kaymakamlık sınavı dahil tüm kamu sınavlarına ait soru kitapçıkları ile cevap anahtarları da çıktı. Bu durum, ÖSYM'deki bilgisayarların adeta paralelin soru bankası gibi kullanıldığını ortaya koydu.
HARD DİSKLER ELE VERDİ
KPSS sorularının sızdırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ÖSYM'ye yapılan operasyonda TAB ve ARGE bölümünde görevli personelin bilgisayar ve hard disklerinde yapılan inceleme, hırsızlığın gerçek boyutlarını ortaya çıkardı. KPSS soruşturmasını 4 yıl boyunca sürüncemede bırakan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'dan dosyanın alınmasından sonra hızlanan soruşturmada hard disklerin TÜBİTAK uzmanları tarafından incelenmesi sonucu, paralel çetenin hemen hemen tüm sınav sorularını çaldığı tespit edildi.
2010 YILINDA ZİRVE YAPTILAR
ÖSYM çalışanlarından Safiye Açıkgöz'ün 2010 KPSS, 2010 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), 2010 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı), 2010 ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı), 2010 YÖS Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ve 2010 TCS (Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı) sorularına sınavdan önce eriştiği tespit edilmiş, ÖSYM Araştırma, Geliştirme ve Değerlendirme Müdürü Haydar Altunay'ın bilgisayarında yapılan incelemede de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2010 SBS sorularına sınavdan önce erişildiği belirlenmişti.
KAMU SINAVLARININ TÜMÜ
Bilirkişiler, Haydar Altunay'ın kullandığı bilgisayarın 160 GB'lık hard diskinin imaj incelemesinde ayrıca, 'madde analizleri' adı altında oluşturulmuş klasörde 2009-2010 yıllarında yapılan tüm kamu sınavlarına ait dosyaların bulunduğunu tespit etti. Bilirkişiler, söz konusu dosyalarda soru ve cevap şıklarının bulunduğu kitapçıkların 2009-2010 yıllarında yapılan; Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı (TUS), Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu Seçme Sınavı (ALS), Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı (JANU), Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programına Giriş Sınavı (TODAİE), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile diğer sınavlara ait olduğunu belirledi.
Kaymakamlık sorularını da yürütmüşler
Haydar Altunay'ın bilgisayarında ayrıca, İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı'nın soru ve cevap kitapçıklarına da ulaşıldı. Bu durum, 2010 ve diğer yıllardaki kaymakam adaylığı sınavları ile ilgili akıllarda soru işareti bırakırken, ne kadar organize hareket edildiğini de gözler önüne seriyor. Altunay'un söz konusu bilgisayarında yapılan incelemede, bilgisayarın network ve internet erişimine açık olduğu, çeşitli web sayfalarının ziyaret edildiği, ancak e-posta ve Messenger kullanılmadığı görüldü. Diğer yandan USB portu olmaması gerektiği halde USB portlarının açık ve kullanılabilir olduğu tespit edilen bilgisayarda, soru kitapçıklarının USB aracılığı ile yüklenmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. 2010 KPSS soruşturması devam ederken, ÖSYM tarafından yapılan diğer sınavlarla ilgili de savcılık harekete geçti. Son olarak SBS ile ilgili soruşturma başlatılırken, 2009 ve 2010 yıllarında yapılan tüm sınav sorularına önceden erişildiği de dosyaya girdi. Soruşturmayla birlikte ÖSYM'nin ve MEB'in yaptığı sınavlar tartışma konusu olacak.
Yeni Şafak
Son Dakika › Güncel › Hırsızların İnine Girildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?