Türkiye'de ilk kez İstanbul'da uygulanan ve hipertansiyon hastalarına ilaçsız tedavi olma yolunu açan 'Katater bazlı renal sempatik denervasyon' sistemi, Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Araştırma Merkezi'nde uygulandı.
Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akbulut, tansiyon hastalarına umut olan bu yeni sistemin Türkiye'de ilk kez İstanbul'da 1 ay önce uygulanmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Akbulut, aynı sistemle 220/12 olan diyabetik ve koroner arter hastasının tansiyonunu 120/80'de dengelemeyi başardıklarını anlattı. Sistemle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akbulut, şöyle dedi:
"Daha önce yapılan katater bazlı işlemlerle tamamen aynı. Böbrek damarının içine katater dediğimiz sistemi gönderiyoruz. Buradan özellikle sinirlerin yoğun olduğu bölgeye elektrotla radyofrekans enerji veriyoruz. Bu sinirlerin yoğun olduğu bölgeler tespit edilirken de 4 ile 6 nokta belirliyoruz. Değişik bölgelere enerji vererek sinirleri bloke ediyoruz. Daha sonra diğer böbrek damarına geçiyoruz. Aynı işlemi 4 ile 6 kez bir defa daha aynı şekilde tekrarlıyoruz. İşlemi yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika içinde sonlandırıyoruz. Beyinden gelecek sempatik deşarj dolayısıyla böbrekten gidenler engellenmiş ve tansiyonlar da doğal olarak düşmüş oluyor."
'YENİ BİR TEDAVİ SEÇENEĞİ'
Hipertansiyonun hastalığının oluşturduğu şikayetlerin silik olması ya da hiç olmaması nedeniyle farkındalık oranının oldukça düşük, farkında olanların ise bu tedaviden yeterince faydalandıklarının söylenemeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Akbulut, tedaviden faydalanan hastaların bile yüzde 15'inin dirençli hipertansiyona sahip olduklarına işaret etti. Prof. Dr. Akbulut, şunları söyledi:
"Başka bir deyişle 3 veya daha fazla antihipertansif ilaç almasına rağmen yüzde 15 hastada istenilen kan basınç seviyesine ulaşılamıyor. Maalesef günümüzde bu hastalara yönelik ek bir tedavi seçeneği şu ana kadar bulunmamaktadır. Bugünden itibaren bu klinik duruma cevap verebilen ve alternatifi de olmayan yeni bir tedavi seçeneği hayatımıza girmiştir ki, buna biz 'Katater Bazlı Renal Sempatik Denervasyon' diyoruz. Bu sistem bu hasta grubuna oldukça fayda sağlayan, kan basınçlarını belirgin şekilde düşüren çok önemli ve oldukça da etkili bir yöntemdir. Bu sistemin temel mekanizması özellikle tansiyonun yükselmesinde çok önemli bir etken olan sempatik aktivasyonun, böbrekle beyin arasındaki iletişimini sağlayan sinirlerin blokasyonuna dayanıyor. Böbrekte belirlenen 4 ila 6 noktaya yaklaşık olarak 120 saniye boyunca 8 watt enerji gücünde radyofrekans enerji verilerek, bu sinirlerin blokasyonu sağlanıyor, daha sonra da işlem sonlandırılıyor. Bu işlemden sonra beklenilen 3 ile 6 ay boyunca sürekli bir kan basınç düşüşüdür ki, bu düşüşler yaklaşık olarak sistolik kan basıncında 10-15 mm cıva, diyastolik kan basıncında ise 5-10 mm cıva ancak 6 ayın sonunda sistolik kan basıncında beklenen 35 mm cıva düşüş, diyastolik kan basıncında ise 10-15 mm cıva düşüşlerdir."
220/120'DEN, 120/80'E
Bingöl'den gelen bir hastanın tetkik ve takibini de anlatan Prof. Dr. Akbulut, şöyle konuştu:
"Biz bu uygulamayı tüm dünyayla birlikte aynı anda, kliniğimizde de uygulayıp halkın hizmetine sunmuş bulunmaktayız. İlk vakamız 58 yaşında diyabetik kanıtlanmış koroner arter hastalığı bulunan bir hastaydı. Daha önce tedaviye direnç gösteren bir hastalığı vardı. Başka bir ilden kliniğimize tedavi amaçlı gönderildikten sonra bu işlemi uyguladık. Bu işlemden yaklaşık olarak 10 gün sonra 220'ye 120 mm cıvalık bir tansiyon değeriyle gelen hastanın tansiyon değerinin yaklaşık olarak 160/90 ki bugünden itibaren de 120'ye 80 mm cıvaya düştüğünü gördük."
Hastalığından kurtulan 58 yaşındaki Zeliha Balcı da, yeni sistemden sonra şikayetlerinden kurtulduğunu belirterek, Prof. Dr. Akbulut'a teşekkür etti. - Elazığ
Son Dakika › Güncel › Hipertansiyon Tedavisinde Yeni Yöntem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?