Çanakkale'nin Güzelyalı köyünde heyelan meydana geldi. Yol trafiğe kapatılırken, evlerin duvarları, balkonları ve istinat duvarları çatladı. Uzmanlar, evlerin tehlike altında olduğunu belirterek vatandaşları uyardı.
Çanakkale'de aşırı yağışların etkisiyle toprak kaymaları devam ediyor. Daha önce Çanakkale-İzmir yolunda meydana gelen heyelandan sonra bu kez Güzelyalı köyündeki yazlıklar tehdit altında. Bölge köyün ortasından geçen yoldan itibaren denize doğru kayıyor. Yol trafiğe kapatılırken, heyelan sebebiyle bölgedeki evler de tehlike altında. Evlerin bahçelerinde, duvarlarında ve balkonlarında büyük çatlaklar meydana geldi.
Bölgenin büyük tehlike altında olduğunu belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, yetkililerin bir an önce tedbir almasını istedi. Bölgedeki toprak kaymasının 7-8 yıldan beri devam ettiğini ve bu yıl hızlandığını söyleyen Perinçek, "Suçlu olan yağmur ve deprem değil. Bizim yapılaşmada hatalarımız var. Bu hataları bir şekilde gidermemiz gerekiyor. Bir yerleşim yapılacaksa zemin etüdü yapılması gerekiyor. Aksi takdirde buna benzer şeyler her zaman olur. Burada kayma çok yavaş. Bunu da susturmanın yollu, ya burayı boşaltacaksınız ya da tedbir alıp kazıklar çakacaksınız. İzmir yolu da kayma tehlikesi altında. O yol da bozulacak. ya burayı afet bölgesi ilan edip terk edeceksiniz ya da gerekli kazıkları koyup istinat duvarları yapıp tedbir alacaksınız" dedi.
Tedbir alınmaması durumunda vatandaşların evlerinde oturacağını belirten Perinçek, buna mahalli idarelerin müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Perinçek, çatlak olmayan evlerin ya bahçelerinde ya deniz tarafındaki istinat duvarlarında kaymalar olduğunu belirterek, bölgede vatandaşların oturmasının tehlikeli olduğunu açıkladı.
Heyelanın olduğu alanda evi olan Nevzat Üzen, bölgedeki kaymanın 10 yıl önce başladığını belirti. Son zamanlarda yağan yağmurun fazlalığının çökmeyi ve çatlakları daha da artırdığını belirten Üzen, bölgede ciddi bir tedbir alınması gerektiğini, aksi takdirde bir felaket yaşanacağını söyledi.
Güzelyalı Muhtarı Hasan Sağlam da bölgedeki toprak kaymasının 10 yıl önce başladığını, 50 evin tehlike altında olduğunu anlattı. Sağlam, "Evlerin hepsinin problemi var. Çatlaklar var, kaymalar var. Artık Çanakkale Belediyesi veya Çanakkale Valiliği bu işe el atmalı. Yardım istiyoruz" dedi. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Güncel › Heyelan Yazlıkları Tehdit Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?