"Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri" Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katıldığı törenle başladı.
Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Bakan Yılmaz, Trabzon'un geçmişten aldığı birikimi ve gücü geleceğe taşımasının önemli olduğunu ifade ederek, turizm, yatırımlar ve yeni girişimlerin çok daha iyi noktalara taşınması gerektiğini söyledi.
Kalkınma Bakanlığı olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nı kurduklarını dile getiren Yılmaz, merkezi Trabzon olan ajansın 6 ili kapsadığını belirtti. Yılmaz, farklı değerlerde ve fikirlerde insanların biraraya gelmesini sağlayan etkinliği önemsediğini ifade etti.
8 ili kapsayan Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresini kurduklarını bildiren Yılmaz, "İdaremiz ve Kalkınma Bakanlığı, geniş bir eylem planı hazırlıyor. Önümüzdeki 5 yıla ilişkin olarak kalkınmaya dönük çalışmalarımızı daha sistemli, daha koordineli bir şekilde yürütme hedefi doğrultusunda 'DOKAP' dediğimiz Doğu Karadeniz Bölgemiz için Eylem Planı hazırlıklarımız da son aşamaya geldi. Yakın bir zamanda onu da paylaşacağız" diye konuştu.
Trabzon'un güzelliklerinin turizm başta olmak üzere katma değere dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Yeşil Yol dediğimiz Doğu Karadeniz'in yaylalarını birleştiren projeyi de geçen yıl ek ödeneklerle başlattık. Her kente belli oranda kaynak verdik" dedi. Çevreyi bozmadan, yerel malzeme kullanarak, yerel mimariye saygı göstererek, çarpık yapılaşmaya karşı olarak Doğu Karadeniz'i alternatif turizm anlamında katma değeri yüksek turizm konusunda farklı bir yere taşımak için çalışmalara başladıklarını belirten Yılmaz, "Bu yıl bu projemiz devam edecek. Bu hat etrafında sadece fiziki yapılar geliştirmek istemiyoruz. Çok daha güzel konaklama tesisleriyle ticari alanlarıyla burayı dünya ölçeğinde markaya dönüştürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Dünyada artık şehirlerin yarıştığını, Trabzon'un sahip olduğu şehir kültürüyle ve coğrafi konumuyla, güzellikleriyle yarışta bir adım önde şehirlerden olduğunu ifade eden Yılmaz, daha nitelikli ortam oluşturan, nitelikli sermayeyi cezbeden şehir ve ülkelerin bu yarışta ön plana çıkacağını, bunu yapamayan şehirler ve ülkelerin ise geriye gideceğini söyledi.
-"Sağlık turizminini de vizyonuna alsın"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise mert, girişimci ve dinamik insanlarıyla, tarihi ve kültürel geçmişi, doğal zenginlikleriyle Trabzon'un herkesin gönlünde farklı bir yeri bulunduğunu söyledi.
Bu köklü kültürün günümüze taşınması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "Ülkemizin başkentinde böyle bir organizasyonu 8. defa yapmak ve bunu gelenekselleştirmek büyük bir başarı" dedi.
Etkinliğin, Trabzon'un ekonomisine, kültürüne ve sporuna katkısı olmasını dilediğini belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Sağlık Bakanı olarak etkinliğin, Trabzon'un sağlık turizmindeki geleceğine katkı sağlamasını da arzu ediyorum. Ülkemizin sağlık turizminden aldığı payın, kapasitenin 5'te biri olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bunun en az ikiye katlanmasını ama 2023'te, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında alması gereken yaklaşık 20 milyar dolarlık paya yaklaşmasını, bunu yakalamasını arzu ediyoruz. Bugün aldığı pay yaklaşık 2,5 milyar dolar. O nedenle Trabzon'un kendi stratejisini belirlerken sağlık turizmini de vizyonuna almasını tavsiye ediyorum."
10 Kasım vesilesiyle Atatürk'ün doğduğu eve Barış Treni'yle yolculuk düzenlediklerini, Selanik turu yaparken rehberin Trabzon Caddesi ve Araklı Sokağı'nı tanıttığını aktaran Bakan Müezzinoğlu "Orada da gördüm ki 'her yer trabzon' her yerde Tarabzonlu var" diye konuştu.
-"Trabzon, hak ettiği yeri alacak"
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise bu tür etkinliklerin, Trabzon'un kökleri çok eskiye dayanan kültürünün tanıtılmasına vasıta olduğunu aktardı.
Trabzonun geçmişte bir dünya kenti olduğunu ancak bu yüzyılda kabuğuna çekildiğini aktaran Çebi, "Trabzon, 20. yüzyılın başlarındaki dünya kenti özelliğini 21. yüzyılda yakalamak zorundadır. Trabzon, ulaşım olanaklarının merkezinde olması, bölge ülkelerine yakınlığı, tarihsel ve kültürel mirası, dinamik başarılı insanları, iş adamlarıyla, Trabzon, 21. yüzyılda hak ettiği yeri alacak, dünya kenti olacaktır. Buna inanıyorum, bu yolda Trabzon'a başarılar diliyorum " dedi.
AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Özak ise Trabzon'un tarihi ve kültürel geçmişi hakkında bilgi verdi. Özak, "İşgalde Trabzon'dan alınan eserler var. 497 yazma eser. Bunlar Petersburg'ta müzede. Biz arkadaşlarla buraya akademisyenler yollayıp burada neyimiz var tespit ettik. Çok sayıda eserimiz orada. Osmanlı 1920'de bunları Rusya'da istemiş, vermemişler. Sayın Başbakanımız, Putin ile görüşmesinde bunların listesini verdi. Ben bunun peşini bırakmıyorum. Bunları Trabzon'a getireceğiz" diye konuştu.
MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın ise Trabzon'un en çok göç veren illerden biri olduğunu ve her bakımdan sürekli geriye gittiğini söyledi. Aydın, "Trabzon kimliğinden elimizde ne kaldı. Bugün Boztepe'ye çıkınca buradaki çarpık yapılaşmadan dolayı vicdanı sızlamayan yoktur. Göç veriyoruz, şehrimizi geliştirecek adımlar bir türlü atılamıyor" dedi.
Konuşmaların ardından Geleneksel Kına Kıyafetleri defilesi ile halk oyunları ekibi gösteri yaptı.
Katılımcılar, yöreye ait ürünlerin olduğu stantları gezdi. Bu yıl 8'incisi düzenlenen etkinlik 23 Şubat'a kadar devam edecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?