ADANA'nın merkez Seyhan İlçe Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye'nin her yıl 500 milyon ton verimli toprak kaybettiğini söyledi.
9- 15 Kasım Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Cahit İncefikir, toprağı koruma çalışmalarını değerlendirdi. Toprakların korunmaması halinde, 2050'de küresel düzeyde kişi başına düşen ekilebilir ve verimli arazinin 1960'taki düzeyin dörtte birine ineceğini belirten İncefikir, şöyle konuştu:
"Türkiye'de her yıl 500 milyon ton verimli toprağı kaybediyoruz. Türkiye topraklarının yüzde 90'ı su erozyonu, yüzde 1'i de rüzgar erozyonuna maruz kalmaktadır. Tarım topraklarında bu oran su erozyonu için yüzde 75 civarındadır. Türkiye'deki erozyon sonucunda yılda 500 milyon ton verimli toprak kaybedilmektedir. Doğal şartlarda gerçekleştiğinde kaybedilen verimli topraklar, doğal döngü çerçevesinde telafi edilebilmektedir. Erozyon bilinçsizlik ve insan etkisiyle telafi edilemez boyutlara ulaşabilmektedir. Erozyonun etkisi sebebiyle kaybedilen verimli topraklar tarımsal üretim kapasitesinin düşmesine sebep olmaktadır."
EROZYON ÖNLENEBİLİR
Erozyonun önlenebileceğini vurgulayan Cahit İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü:
"Erozyonla mücadele için, toprağa örtücü bitkiler ekilmelidir. Damla sulama benzeri uygulamalara öncelik verilmesi verimli topraklarda erozyonu önler. Toprak sürümünün en aza indirilmesi, çok çeşitli ürün ekilmesi, mono-kültür tarım yapılmaması gerekmektedir. Atmosfere en büyük sera gazını salan alan olan sentetik gübre ve tarım kimyasalları yerine organik gübre kullanılması ve kompost üretilmesini öneriyoruz. Mera ve ormanların korunması ayrıca anız yakılmaması gerekmektedir. Toprak üzerindeki ölü bitkilerin toprağa dönmesine izin verilmesi, böylece, bitkilerin depoladığı karbonun toprağa dönerek hem toprağı örtmesinin sağlanması hem de karbonun atmosfere dönmesinin engellenmelidir."
- Adana
Son Dakika › Güncel › Her Yıl 500 Milyon Ton Verimli Toprak Kaybediyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?