Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği öncülüğünde 9 oda başkanı önceki gün yeni göreve seçilen Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası Başkanlarını ziyaret etti. Ziyaretlerde yeni projeler de öne çıktı. BTO'nun Long Day Projesi çarşıya hareketlilik getirecek. BSO'nun OSB'ye yeni yatırımcıları çekmeye çalışması ve en çok üzerlerinde durdukları Volkswagen'in Türkiye'ye yapacağı yatırımı Balıkesir'e çekmeye çalışması dikkat çekiyor. Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula'nın ise tecrübelerine dayanarak söylediği, "İnsanlar birbirini yeterince sevmiyor. El ele ve omuz omuza verilip birliğin ve dirliğin sağlanmasıyla üstesinde gelinemeyecek iş yok" sözü ziyaretlerin ana teması oldu.
BESOB Başkanı Mesut Aşanel'in liderliğinde düzenlenen ziyaretlerde Başkan Vekili Necdet Erkan, Başkan Vekili ve Terziler Odası Başkanı Kazım Avcı'nın yanı sıra İnşaatçılar Odası Başkanı Hayrettin Demirbaş, Berberler Odası Başkanı İbrahim Demirer, Şoförler Odası Başkanı Fehmi Erdem, Camcılar Odası Başkanı Sami Pak, Kahveciler Odası Başkanı Davut Acar, Bakkalları Odası Başkanı Hasan Yançıl, Marangozlar Odası Başkanı Kamil Güler ve Birlik Genel Sekreteri Hüseyin Saran hazır bulundu.
ERMİŞLER: "FİZİKİ YETERSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ"
Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler ile başlayan "Hayırlı olsun" ziyaretinde konu Balıkesir ve esnaf oldu. Başkan Ermişler daha önce Sanayi Odası'nda görev aldığı ve Balıkesir için esnafla birlikte projelerini gerçekleştirecekleri söyledi. Şu an yönetim kurulu arkadaşları ile birlikte Balıkesir'in röntgenini çektiklerini belirten BTO Başkanı Ermişler "Biz Balıkesir'in hamallığını üstlendik. İstişarelerimizin ardın projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz. Devam eden hizmeti aksamdan devam etmesi için çalışmaya başladık. Burada fiziki yetersizliğimiz var. Balıkesir'in eksikliği olan fuarlar, dış ticaret ve yabancı yatırımcı ile ilgili konular gündemimize geldi. Bununla ilgili bir departman açmak istiyoruz ancak masa koyacak bir yerimiz yok. Malum bizden önceki yönetimimiz yeni hizmet binası projesini gündeme getirdiler. Bizde bu projeyi masaya yatıracağız. Hizmet binası ile ilgili Balıkesir'in için en iyi olan ne ise onu yapmaya çalışacağız. Tabi sizin desteğinizle bu sorunların üstesinden geleceğiz. Biz yönetim kurulu arkadaşlarımızla Balıkesir'i kocaman bir masaya benzetiyoruz. Herkesin bu masanın bir ucundan tutmasını bekliyoruz. Bize bu süreçte üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.
'BALIKESİR AĞLAYAN ÇOCUKLARI OLACAĞIZ'
Sanayi Odası başkanımız İsmail Uğur ile çocukluk arkadaşıyız, birlikte aynı okulda okuduk. Yola beraber çıktık. Biz 'ağlamayan çocuğa meme yok' sözünden yola çıkarak Balıkesir'in ağlayan çocukları olacağız. İsteyeceğiz duracağız. İnşallah hayırlısı olacak. Hem önümüzdeki dönem Balıkesir Büyükşehir oluyor, hem büyük yatırımlar sürüyor. Kalkınma Ajansı toplantısın Valimiz Ahmet Turhan Çinlilerin Balıkesir'e gelmesinin büyük bir nimet olduğunu ve diğer yatırımcı ülkelerin de dikkatini çektiğini söyledi. Hollanda, Belçika gibi diğer ülkelerden Balıkesir'e ciddi talepler başlamış. O tarzda yatırımların buraya gelmesi hepimizin ekonomisini artı yönde etkileyecektir. Ben de bu tür çalışmalar için ufak ufak temaslarda bulunuyorum. Bursa'da mobilya makineleri üzerine çalışan bir yatırımcı var onunla görüşüyoruz. Önümüzdeki hafta Balıkesir' davet ettik. 50 bin m² yer istedi. Bursa bildiğimiz üzere yatırım yapacak yeri kalmayan bir şehir. Yeni yatırım yapmaları gerekiyor. Hatta onlara bir teklifimiz oldu. Sizin Komple tesislerinizi Balıkesir'e taşıyalım dedik. Biraz duraksadıktan sonra 'Neden olmasın. Biz burada işimizi büyütemiyoruz, sonuçta entegre tesisiz. Birde bizim buradaki yerimiz daha değerli. Balıkesir'e taşınmamız sonrasında buradaki arsamızı dilediğimize satarız' demesi açıkçası bizi biraz şaşırttı. 300-350 arasında bir istihdam sağlayacak bir firma. OSB Müdürümüz ile de görüştük. Yer konusu ile ilgili girişimler olacak. Her taraftan bütün dinamikleri çalıştırmak zorundayız. Balıkesir için sanayinin yanı sıra turizmde büyük bir artı."
ÇARŞI'YA LONG DAY UYGULAMASI
"Biz öncelikle çarşıya kafamızı taktık. Çarşı esnafı ile ilgili bir çalışma yapmak istiyoruz, bir hareketlilik getirmek istiyoruz. Esnaf odaları başkanlarımızla yani sizinle bu çalışmamız olgunlaştığında bir istişare yapmak istiyoruz. Avrupa ve Amerika'da uygulanan projeyi örnek almak istiyoruz. Long Day uygulamasını monte etmek istiyoruz. Uygulayan ülkelerde çok başarılı bir çalışma. Balıkesir'e niye olmasın diye düşündük. Çarşıya akşam 21.00'den sonra çıktığınızda her yer kapkaranlık. Bütün dükkânlar kapalı. Avrupa'da Long Day uygulamasıyla esnaf haftanın bir gününü seçiyorlar. Mesela haftanın Salı günleri işyerlerini akşam 20.00 yerine 23.00'de kapatıyorlar. Tabi buna sivil toplum örgütlerinin de büyük oranda destek vermesi lazım ki tüm halkımıza bunu sağlıklı bir biçimde duyuralım. Mini konserlerin yanı sıra halka ücretsiz hediyeler dağıtılabilir. Tabi bu projeye herkesin destek vermesi lazım. Valilik, Belediye ve Emniyet bu projede öncü olmalı. Halkın güvenliği her şeyden önemli. Bunun için sizlerden büyük destek bekliyorum. Örneğin Balıkesir'in Yaylada AVM'si var. O da Balıkesir'in bir değeri ama Balıkesir halkının büyük çoğunluğunu memur ve işçi kısmı oluşturuyor.
Karı-koca çalışan aileler eve gidip yemek yedikten sonra sosyal anlamda bir etkinlik olmadığı için televizyon karşısında dizilere endeksleniyor. Çünkü çarşıda hareket yok, her yer kapalı. Yaylada da20.00 ile 23.00 arası açık olduğunu biliyor. Yaylada müdürümüz ile de görüştük bu saatler arasında müthiş bir ciro artışı gözleniyor. Demek ki esnafımız da dükkânlarını akşam 23.00'e kadar açsa her taraf ışıl ışıl olsa vatandaşta inanınki destek verecektir.
Bunu çevre semtlerimizin bazı kesimlerinde de görüyoruz. Bahçelevler'de 100,yıl Caddesi ve Paşaalanı Mahallesi'nde Çengel Caddesi de ışıl ışıl bir hareket var. Esnaf dükkânlarını 23.00'e kadar açık tutuyor. Bazı yerlerde bunu 02.00-03.00'e kadar açık olan yerler var. Saat kulesi adlında bir meyve suyu satan büfe var. Gece sabaha kadar açık. Yüzlerce insan sırada kuyruk bekliyor. Hareketlilik çok. Balıkesir bu anlamda potansiyeli yüksek. Öğrencisi var gece bu tür etkinlikleri takip edecek bunları özleyen halkı var. Bunu Ticaret Odası olarak billboardlara yansıtacağız. Halk ondan sonra bilecek ki, Salı günü çarşıda bütün dükkânlar açık.
Ona göre alış-verişini yapacak. Bu inanıyorum ki yaklaşık 5-10 sene sonra biz burada oluruz olmayız bu proje tutacak. Hatta iddia ediyorum. Haftanın 7 gününe yayılacak. Bayramı seyranı birbirine karışacak. Üniversite öğrencilerimizde çok sayıda grup var. Onlarla birlikte uygun meydanlarda konserler düzenlemek istiyoruz. Biz buraya yürümek için değil koşmak için geldik."
AŞANEL:'CAZİBE MERKEZLERİ YARATMALIYIZ'
BESOB Başkanı Mesut Aşanel ise "Bizim bildiğimiz Milli Kuvvetler ve Anafartalar ile Kızılay var. Cazibe merkezleri yaratamazsak, şehri yayamazsak Balıkesir'den bir şey olmaz. Yayla da bunun en güzel örneği. Orada çok büyük hareketlilik var. Çocuğunu alan bayanlar oraya gidiyor. Yeniliklere açık olmadıkça şehrimiz bu vaziyette kalır. Yaratıcılık lazım. Balıkesir'de esnaf Yayladalarını yaratmak zorunda. Yeni iş sahaları ile de istihdam artacak. Balıkesir'in böyle alanlara ihtiyacı var er geçte bu olmalı. Milli Kuvvetler ve Anafartalar'a sıkışmamak lazım. Balıkesir'in yeniliklere ihtiyacı var. Merkezdeki bir diğer sıkıntı ise otopark sorunu. Vatandaş aracını park edecek uygun bir yer de bulamıyor. Ama sizin bu projelerinize esnaf adına tam destek veriyoruz" diye konuştu.
ERKAN:"ESNAF MÜŞTERİYİ BEKLEYECEK"
BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan "Mesleğe ilk başladığım yıllarda sabah ezanında dükkân açardık ve saat 08.00'e kadar çok iş yapardık. Ancak yeni kuşak esnafımıza dikkat ediyorum. Sabah 09.00-10.00 arası dükkan açıyor. Haliyle bunu vatandaşta biliyor ve buralara gelse dükkânların kapalı olacağını da biliyor. Akşamları da akşam ezanıyla dükkânlarını kapatıyorlar. 100. yıl caddesinde esnafın yüzde 80'i gece açık. Işıl ışıl. Bizim çarşı esnafı mı bu tür davranışı sonrasında da iş yok diye ağlanıyor. Ancak biz sabah erken dükkânı açıp akşam geç kapatacağız. Müşteri bizi değil biz müşteriyi bekleyeceğiz. Esnafımız bunu istemesi lazım" dedi.
UĞUR: "BİRLİK VE BERABERLİK İLE BALIKESİR HAK ETTİĞİ YERE GELECEK"
Başkanlar BTO Başkanı Fahri Ermişler'e ziyaretinden sonra Değişim Platformu'nun diğer kazanan adayı Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur'a da "Hayırlı olsun" ziyaretine gittiler. Heyeti Başkan İsmail Uğur ve Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Şimşek ile karşıladı.
BESOB Başkan Vekili ve Terziler Odası Başkanı Kazım Avcı'nın "Göreve gelmeniz şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun. Allah mahcup etmezin, her şey gönlünce olsun" diyerek "Birlik ve beraberlik içinde olacağız" dedi. Başkan Uğur "Isınma turları ile göreve adapte olmaya çalışıyoruz. Birlik ve beraberlik içinde hizmet vereceğiz. Balıkesir'e nasıl faydalı olabiliriz onun hesabındayız. Üniversitesiyle, kamu kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleri, BTO ile işbirliği içinde hep beraber Balıkesir'i hak ettiği yere getirme gayreti içinde olacağız. Proje ve projeler üreterek hizmet etmek istiyoruz.
"ÇİNLİLER İPLİK ÜRETECEK"
"36 sene önce Necmettin Erbakan ile temeli atılan Organize Sanayi Bölgemiz son 10 yıldır aktif olarak çalışıyor. Şu ana kadar altyapısını çoktan tamamlamış bir bölge olarak yatırımcıların cazibe merkezi olarak görünüyor. % 85 doluluk oranında sahibiz. Çinliler geldi arsalarını aldılar. Yaklaşık 1500 kişi işe alacaklar. Tekstilde önde gelen Bursa ve Denizli illerimize iplik üretecekler. Yatırıma başlıyorlar. Mühendisleri geldi Balıkesir'de ev tuttular. Balıkesir'e böyle büyük yatırımların gelmesi Balıkesir ekonomisine nefes aldırır. Kaç Çinli firma gelmiş Türkiye'ye yatırım yapmaya. Onlarla ilgilenmeliyiz. Aksini düşünsenize fabrikayı yapacak müteahhitle muhatap ederseniz bu adamlar kaçar. Dünyaya rezil oluruz. İmajımız zedelenir."
"VOLKSWAGEN ARSA ARIYOR, NEDEN BALIKESİR OLMASIN"
"Daha farklı girişimlerimizde var. Volkswagen Türkiye'ye yatırım yapmak, bir fabrika açmak istiyor. Bakanımız Zafer Çağlayan ile görüşecekler. Biz de madem böyle niyetleri var, gidelim Ferit Şahenk ile görüşelim isteyelim dedik. Balıkesir'e bir otomobil fabrikasının gelmesi demek yan sanayinin gelişmesi demek. Neden Balıkesir'e olmasın. Sanayi kültürü Balıkesir'e daha yeni yeni oturuyor. Balıkesir'de ayrıca teknik eleman sıkıntısı da var. Her genç doktor mühendis olacak diye bir şey yok. Gençlerimiz bu tür mesleklere yönelmiyorlar. Daha rahat iş arıyorlar. Koç'un meslek lisesi memleket meseli projesi bu yönde çok olumlu."
"OSB'YE PROJELER DEVAM EDİYOR"
"Lojistik Köy başlı başına OSB'miz için büyük avantaj. Yeni yatırımcılar için artı bir avantaj. Cami projemiz için adımlar atıldı. Dernek kuruldu. Projedeki yerine değil de OSB girişine yapma düşünceleri var. Sadece OSB yararlanabileceği bir cami değil yoldan geçenlerinde ibadetlerini yapabilecekleri bir olması düşüncesi hakim. OSB içinde olursa sonuçta akşam güvenlik nedeniyle kapılar kapatıldığında dışarıdan kimsenin ibadetlerini yerine getirebilecekleri bir olmayacak."
"TANITIM ŞART"
"Firmaların ayaklarına gitmemiz lazım, bir işi yapmak için dert edinmek lazım. Tanıma önem vereceğiz. BTO ile bu konuda fikir alış verişimiz olacak. BTO ve BSO meclis üyeleri ve yönetim ile birlikte yemek verdik aradaki protokolü kaldırdık herkes kaynaştı, yeni projeler ortaya çıktı. İlçelerden gelen arkadaşlarımız ile birlikte Balıkesir'i daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz."
AŞANEL: SORUNLARI ELBİRLİĞİ İLE AŞARIZ"
BESOB Başkanı Mesut Aşanel "Genç arkadaşlarımıza koydukları hedefleri doğrultusunda başarıyla ilerleyeceklerinden eminiz. Bizimle de ilgili bir proje veya bir çalışma olursa birliktelikle el birliği ile çalışmaktan memnun oluruz. Bizimde gözlemlediğimiz sanayi de ara elaman açığıdır. 4 yıllık üniversite mezunlarının asgari ücretle iş aradığı bir devirde, ara eleman sıkıntısı çeken bir kaynakçı, elektrikçi ustası için 1500 - 2000 TL arasında maaş verdiği halde yine de eleman bulamakta zorlanıyor. Bilhassa sanayicilerimizin elektronikçi sıkıntısı ortada. 3 tane meslek lisesi var ancak gençlerimiz daha önce de belirttiğiniz gibi rahat iş arıyorlar. Eskiden çıraklar akşam sorguya çekilirdi. Şimdi böyle şeyler yok. OSB'nin de teknik lisesi önümüzdeki yıl hizmete girmesiyle bu açığın azalmasına neden olacaktır" diyerek genç yönetime başarılar diledi.
KULA: "İNSANLAR BİRBİRNİ YETERİNCE SEVMİYOR"
Başkanların son ziyareti ise Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula ve ekibine oldu. Başkan Kula oda başkanlarını Meclis Başkanı İbrahim Aytekin, yönetim kurulu üyeleri Ferhan Şensoy, Tayfun Tur, Ersin Erdoğmuş, Mustafa Sevilmiş ile karşıladı.
Başkan Kula şimdiye kadar sivil toplum örgütleri ile birlikte çalıştıklarını belirterek "Balıkesir'de seçildiğimiz, cemiyet işlerine katıldığımız günden bu yana insanlarımızda şunu gördüm. İnsanlarımız birbirini çok sevmemesi, birbirine kol kola girmemesi, omuz omuza vermemesi, birlik beraberliği gerektiği şekilde temin edememesinden kaynaklanan büyük bir eksikliği gördüm. Bize böyle bir görev verildikten sonra bu uğurda elimden geldiği kadar hep insanlarla iyi diyaloglar içerisinde olmaya, idarecilerle iyi ilişkiler içerisinde iyi olmaya, tüm seçilmiş kişilerle konu Balıkesir konusu olduğu zaman acaba ne yapabiliriz, acaba ne gibi güzel adımlar atarız, ne gibi güzel icraatlar yaparız bunun çabası gayreti içinde olduk.
Bir hayli de kendimizden önceki dönemlere baktığımızda o birlik beraberliği, o dirliği sağladığımız kanaatindeyim. İnsanların bir kaçının bir araya gelerek bir işler yapmasına gayret sarf ettim. Buna örnekte olduk. Bu Piliç bölgede 1200 kişiye istihdam sağlıyoruz. Hep bir şeyler olsun şehrimizin acaba nasıl biraz daha yukarı götürebilir miyiz, bizimde çorba da ne kadar tuzumuz olur çabasında olduk. Hala da olmaya devam edeceğiz. Bu tür görevlerimiz bitse bile sade bir vatanda olarak da insan sevgisini her zaman mezara gidinceye kadar da taşırız. Aramızda birlik, beraberlik ve dirliğin hiçbir zaman bozulmamasını, bu sevgi ve saygının her zaman devam etmesini, bunlar olduğu takdirde Balıkesir daha iyi bir yerlere gidebileceği inancındayım. Bu şehirde yaşayıp da bu kenti seven insanların bu havayı teneffüs eden, bu suyu içen insanlar şehre yapması gereken şeyleri yapmıyorsa hainlik yapmış olur. O şehre hizmet etmesi namus borcu olması lazım.
Bu şehir hepimizin ortak sevdası. Herkes kendi platformunda bir takım şeyleri yerine getirmeye çalışıyor. Hep amacımız bir santim daha ileriye taşıyabiliriz olmalıdır. Balıkesir daha güzel günler görmelidir."
Camcılar Odası Başkanı Sami Pak "Söylediklerinize bir kelime daha koymak mümkün değil. Sizi bizler ve Balıkesir seviyor. Sizi bu söylediklerinizi kendimizi o şekilde yetiştirebilsek, sevsek bundan güzeli yok. Her zaman bu birlik ve beraberlik anlayışınıza hayranım" dedi.
AŞANEL: "HİZMETTEN KAÇINILMAMALI"
Birlik Başkanı Aşanel "Balıkesir çok şeye ihtiyacı layık bir il. Balıkesir'in çok ihtiyaçları var. Zemin müsait olduğunda, herkes yapabileceği hizmetten kaçınmamalı, kaçınmayız da. Ama insanlar yapabileceği hizmetleri de katkıda bulunacağı hizmeti Balıkesir'den esirgemesi lazım. Gerçekten hizmet edebilecek insanlar da doğduğumuz bu Balıkesir'e hizmet etmeli" diye konuştu.
AVCI: "STÖ'LERİN GÜCÜNÜN ÖRNEĞİ TIP FAKÜLTESİDİR"
Başkan Vekili ve Terziler Odası Başkanı Kazım Avcı "Borsa binamıza geldiğimde aklıma Tıp Fakültesi geliyor. NEF'deki toplantıdaki tartışmalar çoktu. İkinci toplantı borsamızda oldu. Tıp Fakültemizin temelleri buradaki toplantıda atıldı. Sivil Toplum Örgütleri'nin birbirleriyle uyum içinde çalıştığı güçlü olduğu dönemlerde neler yapabileceğini ben burada şahit oldum. Balıkesir Tıp Fakültesi kazandı" dedi.
KULA: "VUR AŞAĞI, VUR YUKARI PAZARLIK YAPTIK"
Başkan Kula "O toplantıda Mesut Başkanımız bir şey söyledi, 'Çok şey sıralamaya gerek yok. Birer birer sorunları tespit edelim. O sorunlara odaklanalım ama odaklandığımız konuyu gerçekleştirelim.' Ve bunun sonucunda Tıp Fakültesi doğdu. Rektör Aydın Okçu'ya danıştık. Nasıl yapabiliriz diye, O da bize mesela bunun kaba inşaatı olması lazım dedi. Biz bunu üstlendik. Kapı kapı dolaşıp imece usulü yapabileceğimizi biliyorduk ve bir akşamda Belediye Başkanımız Sabri Uğur'un büyük katkıları ile tamamladık. Teçhizatlar için 8 trilyonu bir toplantıda Sabri Uğur topladı büyük bir emek sarf ederek.
Bir de bu binayı üniversite yapsa ihale yoluyla çıkacaktı. Biz BALGÜÇ Vakfı ile yapalım dedik. BAÜ yapsaydı ihale ile yapılacaktı biz dilediğimize yapacaktık BALGÜÇ ile. Vur aşağı, vur yukarı pazarlıklar yaptık. Komisyonda Hastanelerimizin Başhekimleri Hasan Hocaoğlu ile Murat Sabri Yılmaz da vardı. Hasan Hocaoğlu bizi bu ihaleden sonra tebrik etti. Biz pazarlıkla bu işi yarı yarıya yaptırdık. Cihazları Alman bir firmadan aldık. Bazı firmalar kapalı tekliflerde diğer firmaların bazı teçhizatlara teklif vermediğini gördü ve fiyat arttırdı. Biz bu firmaları ihaleden ihraç ettik. Alman Siemens firması teçhizatları kurup, çalıştırdıktan sonra biz parayı bankada blokede tuttuk. Ve ödemeyi yapacağımız sürede döviz kurları biraz daha düşmesi için beklettik. Ve bu kur farkından 120 bin lira fayda sağladık. Yani vurgulamak istediğimiz şu. Devlete göre yarı yarıya fiyata yaptık. Bunda bizlerle beraber emek veren herkesin payı var" dedi.
Son Dakika › Güncel › Her Şey Balıkesir İçin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?