Diş eti kanaması, toplumda oldukça yaygın görülen önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Ağız ve diş sağlığının bozulmasının vücuttaki diğer organları da olumsuz etkilediği aşikar. Bu nedenle başta diş eti kanaması olmak üzere diş çürükleri ve ağız hastalıkları mutlaka önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Sağlıklı dişetinin iltihaplı dişetine dönüşmesi, dişeti kanamasının başlaması çürüksüz bir dişin kaybıyla bile sonuçlanabilir. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu ağız bakımının yetersiz olması durumunda da zaman içinde dişlerin üzerinde bakteri plağının oluşmasına neden olacağını söylüyor. Bunun sonucunda da diş etleri kızarır, fırçalama esnasında kolayca kanar ve şişlikler oluşur.
DİŞLERİN KANAMASINA SEBEP OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Diş eti kanamalarının esas nedeni diş taşları ve plaktır. Diş ve diş eti birleşim sınırına biriken yemek artıkları, diş fırçalama ihmal edildiğinde önce plağa, zamanla da diş taşlarına dönüşür. Diş taşları süngerimsi yapıdadır. Boşluklarına yerleşen bakteriler bu bölgede kolonize olur ve diş eti iltihabını başlatırlar.
Diş eti kanamalarını arttıran nedenlerden biri de hormonal değişikliklerdir. Ergenlik, hamilelik, menapoz ve adet dönemlerinde değişen hormon seviyeleri, diş etlerinin diş taşlarına karşı gösterdiği tepkiyi arttırır. Daha hassas olan diş etlerinde kanama artar.
Beslenme bozuklukları; yeterli besin alamama, vitamin K ve vitamin C eksikliği ile düzensiz beslenme alışkanlığı tüm vücut sistemini etkilediği gibi diş etlerini de etkiler.
Kan hastalıkları: Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, pıhtılaşma faktörü eksikliği, lösemi, hemofili ve trombositopenik purpura gibi hastalıklar kanamaya neden olabilir.
Sistemik hastalıklar: Karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet hastalığı ve dolaşım bozuklukları gibi bazı sistemik hastalıkların belirtileri diş eti kanaması olarak ortaya çıkabilir.
İlaçlar: Aspirin türevi kan sulandırıcılar, heparin, bazı ağrı kesiciler ve kemoterapide kullanılan bazı ilaçların kullanımında diş eti kanamaları görülmektedir.
SAĞLIKSIZ DİŞ ETLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş eti hastalıklarına bağlı kanama görülen durumlarda hastalığın şiddetine göre bu belirtilerin biri veya bir kaçı görülür.
Fırçalama sırasında veya dokunulduğunda kanama
Ağızda kan tadı ve kokusu
Kırmızı ve şiş diş etleri
Diş hassasiyeti
Ağız kokusu
Diş eti çekilmesi
Dişlerde sallantı
NASIL BİR TEDAVİ UYGULANMALIDIR?
Doğru bir tedavi öncelikle iyi bir teşhis ile başlayacağını söyleyen Çağdaş Kışlaoğlu; bunun için ilk önce ağız içi muayene ve radyolojik muayene yapılmasını, eğer ki uzun süre devam eden ve engellenemeyen kanamalar var ise kan tahlili yapılmasında fayda olduğunu söylüyor.
Diş eti kanamasını önlemenin ilk ve en önemli yolu ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda atılacak ilk adım evde başlar. Düzgün ve düzenli yapılacak diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, dişlerde birikecek plağın önlenmesi için gereklidir. Yumuşak veya orta sertlikte bir fırça kullanılmalı ve fırçalama sırasında diş etlerine de masaj yapılmalıdır. Yapılan en büyük hata diş etinin kanaması üzerine o bölgeyi fırçalamaktan vazgeçmektir. Fırçalamadığınız sürece plak birikmeye devam edecek ve kanama artacaktır. Yapılması gereken kanayan bölgenin daha itinalı fırçalanmasıdır.
Her türlü bakıma rağmen derin bölgelerde oluşan diş taşlarının temizlenmesi için diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. 6 aylık rutin yapılan kontroller sorunların erken fark edilmesini sağlar. Böylelikle yapılacak tedavi hem kolay hem de daha kısa süreli olur. Basit bir kanamanın tedavisi 1 ila 3 seans arası değişen diş taşı temizlemeyle giderilebilir. Sistemik hastalıklar, kan hastalıkları ve beslenme bozukluklarının eşlik ettiği diş eti kanamalarının tedavileri ilgili doktorların kontrolünde yapılmalıdır.
Son Dakika › Güncel › Her Isırıkta Görülen Kan, Sağlıksız Diş Etlerinin Habercisidir! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?