Bu tip efsaneler her ne kadar gerçeği yansıtmasa da ihmal edilen diş bakımının sonuçları bu efsaneyi gerçek kılabilir hatta daha kötü bir tablo yaratabilir. Diş bakımının hamilelik boyunca ekstra önem kazandığını ifade eden Diş Hekimi ve Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili çarpıcı detaylar verdi.
HAMİLELİKTE DİŞ KAYIPLARI ARTAR MI?
Hamilelik süresince yaşanan diş kayıplarının, bebeğin annenin dişlerindeki minerallerden aldığı için olduğunu düşünenlerdenseniz, bu düşünceyi kafanızdan çıkarmalısınız. Çünkü bu fikir, diğer efsaneler gibi bilimsellikten uzak ancak yaygın olan bir kanıdır. Oysa hamilelikte görülen diş kayıplarının en önemli sebebi düzenli ve doğru şekilde yapılmayan ağız ve diş bakımıdır. Aynı zamanda kişinin hamilelik süresince yedikleri de diş çürüklerini arttırabileceği gibi diş kayıplarını beraberinde getirir. Bu bilgiler ışığında şunu söyleyebiliriz ki, hamileliğin doğrudan diş kayıplarına yol açması kanıtlanmış bir bilgi değildir.
DİŞ ETİ KANAMALARI VE ÇÜRÜKLER DİŞ KAYBINA YOL AÇAR MI?
Hamilelik, kadınların bedeninde sadece fiziksel bir değişiklik yaratmaz, hormanal anlamda da birçok farklılıklar meydana gelir. Hamilelik dönemindeki bir kadında direnç düzeyi azalır. Bu da hastalıklar için elverişli bir ortamın oluşmasına olanak tanır. Sonuç ise diş eti iltihabı ve diş eti çekilmeleri… Birçok araştırma göstermiştir ki; hamilelikte yaşanan dişeti iltihapları aslında bakteri plağına bağlı olarak gelişiyor ve hormanal değişimler plağa karşı dişetinde oluşan reaksiyonu ve iritasyonu arttırıyor. Tüm bunlar diş eti kanamalarını arttırırken diş çürüklerine de davetiye çıkarıyor.
'HAMİLEYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRILMAZ' DÜŞÜNCESİNDEN KURUTULUN
Hamilelikle diş bakımı ve tedavisi oldukça önemli bir kokudur. Çünkü tedavisi yapılmayan diş hastalıkları sadece anneye değil bebeğe de zarar verebilir. Hatta birçok diş problemi, erken doğuma ve düşüğe bile sebep olabilir. Bu sebeple doktorunuzun uygun gördüğü tarih aralığında mutlaka tedavi yapılmalıdır.
Hamileliğin başlangıcıyla beraber, diş hekimine başvurmalı ve son 6 ayda yapılmamış ise diş taşı temizliği uygulanmalıdır. Diş taşı temizliği tüm hamilelik boyunca yapılabilen, son derece faydalı ve rahat ettirici bir işlemdir. Mümkünse hamileliğin 3'üncü ayında, 6'ncı ayında veya hemen doğum öncesinde yapılmalıdır ki anne adayları bebekleriyle meşgul oldukları ilk günlerini ağız sağlığı açısından da rahat ve huzurlu geçirsinler.
EN UYGUN DÖNEM 3 İLE 6 AY ARASIDIR
Hamilelik süresince müdahale açısından en rahat dönem 3 ile 6 ay arasındaki 2'nci periyottur. Eğer anne adayının ağzında hamilelik döneminde sorun çıkarabilecek bir çürük, iltihaplı dişetleri, gömük 20 yaş dişleri varsa jinekologu ile gerekli konsültasyonların yapılıp, en kısa sürede müdahalenin gerçekleşmesi çok önemlidir. Anlatılan sorunların hepsi, hem anne adayının şiddetli ağrı çekmesine hem de enfeksiyon oluşmasına yol açabilir. Hamileler için hazırlanmış özel anestezik solüsyonlarla anestezi uygulanıp ağrı engellenerek müdahale edilebilir.
Son Dakika › Güncel › 'Her Hamilelik Bir Diş Götürür' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?