Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Her türlü riski alarak sorunları ötelemek yerine, sorunlara çözüm üretme arayışlarımızı sıklaştırmış bulunmaktayız'' dedi.
Bakan Çelik, Rixos Otel'de düzenlenen ''3. Alevi Çalıştayı''nın açılışında yaptığı konuşmada, hükümet olarak, ''ülkenin demokrasi çıtasını yükseltmek için toplumsal bazı sorunları, demokrasi ve insan hakları temelinde yeniden ele alıp değerlendirme amacı taşıyan bir dizi girişim başlattıklarını'' söyledi.
Bunlardan birinin, son günlerde kamuoyunda yoğun şekilde tartışılan, adına ne denirse densin, özelde Kürt kökenli vatandaşları, genelde ise tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren ve ülkenin 30 yılına mal olan bir sorun olduğunu ifade eden Çelik, diğerinin ise yüzlerce yıllık bir geçmişi olan, ihmaller ve diyalog eksikliği neticesinde günümüze kadar gelen Alevi-Bektaşi toplumunun sorunları olduğunu vurguladı.
Çelik, bu anlayış çerçevesinde bugün Alevi-Bektaşi vatandaşların belli başlı sorunlarının ele alınacağı ''3. Çalıştayı'' gerçekleştirdiklerine işaret ederek, önceki çalıştaylarda da Alevi-Bektaşi toplumunun önderleriyle ve genel akademik çevreyle bir araya gelindiğini hatırlattı.
Çelik, sorunların doğru algılanması ve taleplerin buna göre değerlendirilmesi doğrultusunda genel akademik çevrenin önemli katkıları olduğunu vurgulayarak, bugün de ilahiyat alanında çalışan bilim adamlarının görüşlerine başvurulacağını söyledi.
''İhmaller ve göz ardı etmelerin ortaya çıkardığı pek çok problem bugün neredeyse kalıcı sayılabilecek bir gerilim kaynağı olmuştur'' diyen Bakan Çelik, Alevilerin ''giderek müzminleşen, yer yer içinden çıkılmaz husumetlere yol açan sorunlarının tespiti ve bütün bunların giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalıştaylarda kayda değer düzeyde mesafeler alınmaya başlandığını'' kaydetti.
Toplumun kimlik ve beyan farklılıklarının siyasallaşmasına ayrıştırıcı düzeyde prim vermeyeceklerine dikkati çeken Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Farklılıklar kuşkusuz olacaktır. Farklı inançlar, farklı kültürler, farklı pratikler birbirlerine kendilerini açıklamak zorunda kalmaksızın, bir açıklamaya muhtaç kılınmaksızın yaşama hakkına sahip olmalıdır. Şimdi hiç vakit geçirmeksizin hep birlikte sorunları ortadan kaldırmayı göze alıcı adımlara, aktivitelere ihtiyaç duymaktayız.''
Aleviliğin yapısal özellikleri üzerine yapılan çalışmaların, Alevilerin sorunları ve beklentilerine ne ölçüde cevap verdiği, var olan bilgi kirliliğini ne ölçüde bertaraf ettiğini de açık yüreklilikle konuşmak gerektiğini dile getiren Çelik, ''İlahiyat dünyasında Aleviliğin nasıl ele alındığı, sorunların çözümü noktasında katkılarının ne olacağı, sorunu nasıl gördükleri gibi konular, bugünkü çalıştayımızın temel tartışma konuları olacaktır'' diye konuştu.
Çalıştaya 42 ilahiyat fakültesinden, aralarında Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Prof. Dr. Hasan Onat, Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Prof. Dr. Mehmet Erdoğan, Prof. Dr. Hayri Kırbaçoğlu, Doç. Dr. Aliye Çınar, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Şinasi Gündüz ile Goethe Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Özsoy katılıyor.
Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığını Başkan Yardımcısı İzzet Er temsil ediyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hamza Aktan, Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Kurulu Başkanı Saim Yeprem ile Tunceli Müftüsü Arslan Türk de katılımcılar arasında bulunuyor.
Bakan Çelik'in konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı olarak devam ediyor.
Son Dakika › Güncel › Hem Kürt Hem Alevi Açılımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?