HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel'in, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden mahkemeye gönderilen 'yurt dışına kaçacağı' yazısı nedeniyle Ankara'da gözaltına alındığı ve ardından Diyarbakır'a getirilip tutuklandığı ileri sürüldü. Çağlar Demirel'in avukatı Mehmet Emin Aktar, polisin mahkemeyi baskı altına almaya çalıştığını belirterek, emniyetin mahkemeye doğrudan yazı göndermesine tepki gösterdi.
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in geçen pazartesi günü Ankara'da gözaltına alınıp, tutuklanmasına ilişkin ayrıntılar ortaya çıktı. Demirel hakkında daha önce hazırlanan ve TBMM'ye gönderilen fezlekeler, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması üzerine soruşturma açılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Fezlekelerin gönderilmesi üzerine savcılık, toplam 12 ayrı konuşmasında terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla Demirel hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda Demirel hakkında 'Silahlı terör örgütü üyeliği', 'Terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Kanuna aykırı toplantı-yürüyüşlere katılma' suçundan 23 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
18 Kasım günü Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, sanığın milletvekili olarak görev yapması nedeniyle SEGBİS aracılığıyla ifadesinin alınması için Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına ve iddianamenin sanığa tebliğine karar vererek, duruşmayı 16 Şubat 2017 tarihine erteledi.
POLİS: YURT DIŞINA KAÇACAK
Posta ile gönderilen iddianame henüz Çağlar Demirel'in TBMM'deki ofisine teslim edilmeden, 12 Aralık günü Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir yazı gönderildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden gönderilen yazıda şöyle denildi:
"Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel'in HDP içerisindeki PKK faaliyetleri ile ilgili sorumlu/yönetici düzeyinde bulunduğu yönünde bilgiler alınmaktadır. Halen devam etmekte olan milletvekilliği görevine rağmen illegal yapı içerisinde bulunduğu değerlendirilmektedir. 10 milletvekilinin yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklu bulundukları göz önüne alındığında, adı gecen milletvekilinin yurt dışına kaçacağı yönünde kuvvetli istihbarat alınmıştır."
YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI
Emniyet Müdürlüğü'nden gönderilen yazı üzerine Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, pazartesi günü Çağlar Demirel hakkında yakalama kararı çıkarttı. Kararın çıkarılması üzerine TBMM'deki bütçe görüşmelerinden çıkan Çağlar Demirel, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınarak dün Diyarbakır'a getirildi. Öğlene kadar TEM Şube Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Demirel, saat 15.00 sıralarında adliyeye getirildi.
Çağlar Demirel hakkında açılan davanın ilk duruşmasının şubat ayında olması nedeniyle, ifadesinin alınması için ara duruşma yapan mahkeme, hakkındaki suçlamaları sordu. Demirel, kendisine hiç bir tebligat yapılmadığını belirtirken, Emniyet Müdürlüğü'nden 'yurt dışına kaçacağı' iddiasıyla mahkemeye yazı gönderilen yazı avukatların tepkisine neden oldu. Duruşmada emniyetten gönderilen yazıyı inceleyen Çağlar Demirel tepkisini şöyle dile getirdi:
"Ben partide birinci derecede imza yetkisi olan Grup Başkan Vekiliyim. Bırakın yurtdışına kaçmayı, Diyarbakır'a bile gelemiyorum. İsteseydim daha önce yurt dışına çıkardım. Demokratik siyaset yapmak için buradayım. Barışın gelmesi için ne gerekiyorsa yapmak adına burada olmaya devam edeceğim. Yurt dışına kaçmak iddiası bana hakaret gibi geliyor. Hakkımda Emniyet tarafından yazı gönderildiği sırada TBMM'de yasama faaliyetindeydim. TBMM TV canlı yayındaydı. Kaçmam söz konusu bile olamaz."
Çağlar Demirel'in avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise Emniyet Müdürlüğü'nün doğrudan mahkemeye yazı yazmasının usule aykırı olduğunu belirterek, "Bir iddia varsa savcılığa bildirilir. Bu yazının mahkemeyi baskılamak için gönderildiğini düşünüyorum" dedi. - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Hdp'li Çağlar Demirel, Polisin 'Yurt Dışına Kaçacak' Yazısı Üzerine Tutuklanmış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?