'Hazreti Muhammed'e Dedim ki' - Son Dakika
Güncel

'Hazreti Muhammed'e Dedim ki'

\'Hazreti Muhammed\'e Dedim ki\'

Dili Sürçen Bakan Günay'dan Yılın Gafı!

16.01.2011 19:55

Dili sürçen Bakan Günay: Hazreti Muhammed'e dedim ki... Çok özür dilerim. Tövbe estafurullah, çok özür dilerim.

MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde geçtiğimiz temmuz ayında hazine avcılarının soygunundan sonra gün ışığına çıkarılan Karia Satrabı Mousoleus'un babası Hekatomnos'a ait olduğu anlaşılan 2 bin 400 yıllık mezarda incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milas Müzesi'nde anıt mezarla ilgili yaptığı açıklamalardan sonra heykel tartışmasına de değindi. Günay gazetecilerin "İstifa edecek misiniz?" sorusuna, "CHP Genel Başkanı ile ilgili özel bir şey söylemek istemem. Şu seçimi geçelim. CHP Genel Başkanı hala yerinde kalabilirse, o zaman ben onu muhatap alıp bazı sözlerine cevap vermek isterim. CHP Genel Başkanı bir kamera şakası sonucunda gelmiş bir kamera kazasıdır. Onun sözlerine özel olarak cevap verip değer vermeyi uygun bulmam" diye yanıt verdi.Kültür ve Turizm Bakanı ErtuğrulGünay, Milas ilçe merkezinde bulunan Hisarbaşı Mahallesi Uzunyuva Mevkii'ndeki 1. Derece Arkeolojik SİT alanında defineciler tarafından bulunan ve yağmalandığı tespit edilen, Bodrum'daki dünyanın 7 harikasından birisi sayılan Halikarnassos Mausoleumu'nun, Karia Kralı Mousoleus'un babası kral Hekatomnos için M.Ö. 390 yılında yapıldığı saptanan mezarda incelemelerde bulundu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Muğla Valisi Fatih Şahin, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı'yla, yaklaşık 5 aydır kazıları yürüten Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Adnan Diler ve Prof. Dr. Abuzer Kızıl'dan bilgi aldı. Buradan yürüyerek Milas Müzesi'ne giden Günay, yolda gördüğü Milaslı avcı 65 yaşındaki Nebil Sezgin'in `Aparti' İsimli İngiliz av köpeğini sevdi, esnafla sohbet etti. Bakan Günay Milas Müzesi'nde de anıt mezardan çıkarılan eserleri inceledi. Burada açıklama yapan Günay şunları söyledi:

"Büyük bir anıt mezar ve başka yapılarla karşı karşıyayız. Bu lahitten ve çevresinden alıp götürülmüş eserleri ve var olanları titizlikle araştırmaya başladık. Birkaç yıl önce Denizli Müzesi'ne götürülen bazı eserlerin bu lahitten çıkarılmış olduğunu tespit ettik. Bilimsel raporla kanıtlandı. Onları şimdi Milas Müzesi'ne getirip korumaya aldık. Lahitin içindeki duvarlardan alınmış eserler var. Lahitin yüzündeki kabartmalara baktığımız zaman Kral Mousoleus'un babası Hekatomnos'un figürleriyle örtüştüğünü görüyoruz. Gelecekte burada oluşturacağımız dünya çapındaki müzenin envanterine girmiş oldu. Ayrıca şu anda İngiltere'de takip ettiğimiz bir gerdanlık ve taç satışı var. Onun da üzerindeki bütün figürler lahitdeki buluntularla birebir örtüşüyor. Başsavcılığımız bu konu ile ilgili tüm bilgileri İngilizce olarak İngiltere'deki ilgili makamlara iletti. Bilirkişi raporlarını da göndererek oradaki satışı durdurduk. Bu eserleri de Türkiye'ye getirebileceğimizi tahmin ediyoruz. Bu lahitte buna benzer daha birçok eser olduğunu düşünüyoruz. Lahit ve çevresinde şu ana kadar 3 milyon 600 bin liranın üzerinde bir kamulaştırma parası harcadık, 32 yapıyı kamulaştırdık. Buradaki tarihi eseri çok önemsiyorum. Çünkü arkeoloji tarihinin özel keşiflerinden birisiyle yüz yüzeyiz. Temenni ederdim ki bu eserleri 2006, 2007 yıllarında defineciler ve şebekeler bizden önce bulmasalardı. Biz de en azından lahitin yüzündeki emsalsiz kabartmalara dokunulmadan sahip olduk. Burayı sadece Milas, Muğla ve Türkiye ölçeğinde değil dünya ölçeğinde bir teşhir alanı, açık ve kapalı bir müze haline getireceğiz. Bu eser benim dönemimde ortaya çıkarıldığı için büyük bir gurur, heyecan ve mutluluk duyuyorum. Türkiye arkeoloji alanında son yıllarda büyük mesafeler kaydetti. Son 3 yılda bulunan birçok eser dünya arkeoloji literatürüne girmeyi başardı. Türkiye turizmi kültüre dayanan bir farklı boyuta erişecek. Bunların arkeoloji tarihine büyük bir hizmetin yanı sıra Türkiye'nin kültür geleneğine büyük katkıda bulunacak."

DİLİ SÜRÇTÜ

Bakan Günay, mezarın duvarlarında sema yapan semazene benzeyen figürü görünce, `sema'nın Arabistan'dan gelen 600 yıllık gelenek olduğunun bilindiğini, ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Anadolu'daki izlere göre bakıldığında semanın Milattan Önce 2000 yıllarında bu topraklarda var olduğunun görüldüğünü dile getirdi. Beyşehir'deki Eflatun Pınarı'nın fotoğrafında 2 köşesinde ayakta ellerini havaya açmış işlemeleri gördüğünü aktaran Bakan Günay, "Ayakta elleri havada tennure gibi bir kıyafeti olan 2 kişi var. Hazreti Muhammed'e dedim ki" dedi. Bakan Günay "Hazreti Muhammed'e dedim ki" dedikten sonra gülerek yüzünü kapattı. Bakan Günay "Çok özür dilerim. Tövbe estafurullah, çok özür dilerim, çok özür dilerim. Neyse etrafımdaki yetkili arkadaşlara dedim ki, bu anıt Milattan Önce 2 bine işaret ediyor. Mevlana ne zaman milattan sonra 1200. Semanın kökü çok önceye gidiyor. Bu sema figürünün kökü bu topraklarda binlerce yıl önceye gidiyor. Yani Arabistan Yarımadası'ndan değil kendi kökümüzden kendi geleneğimizden, kendi toprağımızdan geliyor" dedi.

Günay daha sonra gazetecilere lahitten define avcıları tarafından çıkarılan eserleri gösterdi, onların yanında poz verdi.

Bakan Günay Milas Müzesi çıkışında yaptığı açıklamada da sağlık turizmi ile termal turizme önem verdiklerini belirterek "Türkiye dünya turizminde çok önemli ülkeler arasıda yerini aldı. Türkiye'de 2009'da turizmde artı ile kapatan tek ülke oldu. Bu artışı 2010'da da sürdürdük. Turizmin deniz kıyılarında kalmaması için sağlık ve kültür turizmine, spora, termal turizme önem vererek, sağlık turizmi konusunda Türkiye'nin dünyada çok iyi bilinen ülkeler arasına girmesini sağlamak istiyoruz. Çünkü amacımız gelen turist sayısını arttırmakla birlikte daha çok harcama yapan kaliteli turisti de arttırmak. Türkiye'nin termal kapasitesi ile sağlık turizmini birleştirmeye, sağlık harcamaları yapabilecek olan ülkelerle işbirliği yapmaya bu nedenle termal kaynakların bulunduğu bölgelerde tesislerin kalitesini arttırmaya çalışıyoruz. Sağlık turizmi yüksek gelir getirmesi için önemli kapılarından biridir" dedi.

"KILIÇDAROĞLU'NA CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM"

Günay müzeden ayrılmadan önce basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Başbakan Erdoğan ile dün Fethiye'de heykel konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Günay, "İstifa edecek misiniz?" sorusuna, "CHP Genel Başkanı ile ilgili özel bir şey söylemek istemem. Şu seçimi geçelim. CHP Genel Başkanıhala yerinde kalabilirse, o zaman ben onu muhattap alıp bazı sözlerine cevap vermek isterim. CHP Genel Başkanı bir kamera şakası sonucunda gelmiş bir kamera kazasıdır. Onun sözlerine özel olarak cevap verip değer vermeyi uygun bulmam" diye yanıt verdi.

Bakan Günay daha sonra Milas Kaymakamlığı'nı ziyaret etti. Bakan Günay saat 12.30'da karayolu ile Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'ne gitmek üzere Milas' tan ayrıldı.

MEZARIN ÖZELLİKLERİ

Yerin 13 metre altında, 2 metre 75 santim uzunluğunda, 2 metre 15 santim genişliğinde 1 metre 85 santim yüksekliğinde birinci sınıf mermer işçiliğiyle 4 yüzü birden kabartmalarla işlenmiş olan oda mezar günümüzden 2 bin 400 yıl önceye ait. Bu oda mezarında üzerinde bir tapınak bulunuyor. Eserin en ilgi çekici kısmı dünyanın 7 harikasından birisi olan Bodrum'daki mozolenin esas sahibi olan Karia Satrabı Mausoleus'un babasının mezarı olması.

Nilüfer KANDIRMIŞ- DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Hazreti Muhammed'e Dedim ki' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement