Şimşek: Fenomenler başta olmak üzere sosyal medyadan gelir elde edip beyan etmeyenler tespit edildi - Son Dakika
Güncel

Şimşek: Fenomenler başta olmak üzere sosyal medyadan gelir elde edip beyan etmeyenler tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenleri izlemeye aldıklarını vurgulayarak "Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı. Vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı" dedi.

12.01.2024 09:45

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Fenomenler başta olmak üzere Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip gelirlerini beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldığını belirten Bakan Şimşek, "Sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi. e-Ticaret ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde hiç vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı" ifadelerini kullandı.

"KREDİ KARTI ÜZERİNDEN YAPILAN ELEKTRONİK ÖDEMELERİ YAKIN TAKİBE ALDIK"

Küresel ölçekte payı hızla artan e-ticaretin kullanım oranının Kovid-19 salgınıyla Türkiye'de de yükseldiğine işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-ticaretin artmasının elektronik ödemelerde de yüksek artışları beraberinde getirdiğini söyledi. Şimşek, yüksek ticaret hacminin vergi yükümlülüklerine yansıması için Bakanlık olarak kapsamlı analizler yaptıklarını ifade ederek, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakın takibe aldıklarını bildirdi. Gelir İdaresi Başkanlığının elektronik ödemelere ilişkin verileri, aracı hizmet sağlayıcıları, bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarından aldığını dile getiren Şimşek, "Elektronik ödemelere ilişkin veriler üzerinden elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmalar hakkında detaylı çalışma başlattık ve bu kapsamda ödeme kayıtlarından hareketle yaklaşık riskli 250 bin mükellefi analize tabi tuttuk." diye konuştu.

"GELİRİNİ BEYAN ETMEYEN FENOMENLERİ TESPİT ETTİK"

Yürütülen çalışmalar kapsamında sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenleri de izlemeye aldıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti; "Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı. Bu kişilerin tahsilat yöntemi olarak genellikle elektronik ödeme kuruluşlarını tercih ettikleri dikkate alınarak, analizin kapsamı sosyal medya uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi. e-Ticaret ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde hiç vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı."

Şimşek: Fenomenler başta olmak üzere sosyal medyadan gelir elde edip beyan etmeyenler tespit edildi

"VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK"

Şimşek, bunun yanında, elde ettiği kazancı beyanlarına hiç yansıtmayan, eksik yansıtan mükelleflere de rastlanıldığına dikkati çekerek, bunlar hakkında gönüllü uyum ve izaha davet uygulamaları dahil tüm işlemlerin devreye alındığını dile getirdi. Vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için yapılan çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Şimşek, mükelleflerin uyumsuzluklarının giderilmesi için bilgilendirme ve rehberlik çalışmalarının da yapıldığını anlattı.

"ŞİKAYETLER ÜZERİNE KDV ORAN DENETİMLERİNE AĞIRLIK VERİLDİ"

Bakan Şimşek, usulsüz KDV uygulamalarına yönelik şikayetler üzerine KDV oran denetimlerine ağırlık verdiklerini belirterek şunları kaydetti; "Saha denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışları yoğun olarak denetleyen Gelir İdaresi Başkanlığı'mız, denetimlerine büfe ve benzeri yerleri de ekledi. Perakende satışında KDV oranı 'sıfır' olan ürünleri satan büfe gibi yerlerde, KDV'ye tabi diğer ürünlerin satışlarının sigara satışı gibi gösterilerek KDV'siz satıldığını tespit eden Başkanlık, bu yolla KDV'de meydana gelen kaybı dikkate alarak gerekli vergi ve ceza uygulamalarına başladı."

"39 BİN MÜKELLEF DENETLENDİ"

Restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışlar dikkate alınarak, yaklaşık 6 bin 200 mükellefin analiz edildiğini ve gerekli işlemlerin başlatıldığını dile getiren Şimşek, "Şahsıma sosyal medya üzerinden gelen ihbar üzerine, restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışlar nedeniyle 39 bin mükellef denetlenirken 2 milyar lira KDV matrah farkı tespit edildi ve gerekli işlemler yapıldı." ifadesini kullandı.

"VERGİ ÖDEMEYENLERİN ÜZERİNE GİDİYORUZ"

Şimşek, yürütülen bu çalışmaların, vergi adaletinin iyileştirilmesine yönelik sürecin önemli başlangıcı olacağına dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu; "Bakanlık olarak vergi kayıp ve kaçağını önlemek için pek çok sektör ve alanı yakın izlemeye aldık. Hem saha denetimleri hem de elektronik uygulamalar yoluyla diğer denetimlerimizi yoğunlaştırdık. Denetimlerimizde ciddi vergi kayıplarını tespit ettik, bunların önüne geçmemiz büyük önem taşıyor. Denetim ekiplerimiz hem sahada hem de diğer uygulamalar yoluyla vergi kayıp ve kaçağına göz açtırmayacak. Vergi ödemeyenlerin üzerine gidiyoruz."

Şimşek: Fenomenler başta olmak üzere sosyal medyadan gelir elde edip beyan etmeyenler tespit edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şimşek: Fenomenler başta olmak üzere sosyal medyadan gelir elde edip beyan etmeyenler tespit edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • barbaros hayrettin paşa:
    Güzel bir konuya degindiniz sayın bakan peki bakanlardan millet vekillerinden de maaş gelir vergisi kesiliyormu futbolculardan sanatçılardan zengin iş adamlarından. 41 0 Yanıtla
  • Abdullah Aslan:
    para, para çul para 21 2 Yanıtla
  • m.yener arıkan:
    Vergileri ötelenip silinenler de var bunları da takip ederseniz emeklilere 30.000 çalışanlara 50.000 TL verebilirsiniz bakın o zaman insanlar nasıl mutlu oluyor ve vergi adaleti sağlanıyor vergiyi tabana yaymak değil çok kazanandan çok az kazanandan azaltmaktır tabii eğer amacınız adaletli vergi ise 22 1 Yanıtla
  • Beşiktaş 1903:
    Tupcuyu de takip ediyormusun 12 1 Yanıtla
  • Beşiktaş 1903:
    Oralara kadar dustunuzmu 5 3 Yanıtla
  • Bay RİZE:
    Emekliler buraya üye olun yorum yapın neden susuyorsunuz susarsanız hakkınızı alamazsınız ben emekliyim 7500 tl perisanım ya 5 1 Yanıtla
  • Alaattin Yazici Yazici:
    borsaya bakın borsaya birtane söyleyim ben DAPGM 87 liradan 22 düştü bi bakın bakalım kim çalmış parayı. 2 2 Yanıtla
  • çetincan:
    en doğrusu da bu olmalı; elin garibanları alın teri ile ağır işlerde çalışıp vergisini ödeyecek.. diğerleri oturup pc'nın başına şaklabanlık yapıp yok kız arkadaşımı göstereceğim deyip dünyaları kazanacak vergi vermeden yüklü bir vergi ve ceza çıkarın ki kalkıp da böyle şeylere teşebbüs bile edemesinler.. 3 0 Yanıtla
  • Coronaci :
    Konu sadece vergi kaciranlar olmamali internet uzerinden aylik geliri 1000 tlyi bulmayan sitelere sirket kurma zorunlulugu uygulamasinin kaldirilip bir kolaylik saglanmasi gelirin maliye hesabindan gereken oran kesilip girisimciye aktarilsa super tesvik olur diye dusunuyorum devlette kazansin girisimcide. 1 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement