Hava sıcaklıklarına bağlı olarak kentlerdeki su kaynaklarının azalması, başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanların yaşamını olumsuz etkiliyor.
Türkiye'nin dört bir yanındaki hayvanseverler, insanların bu küçük dostlarının su ihtiyacını karşılamayabilmek ve serinlemelerini sağlamak için örnek davranışlar sergiliyor.
Antalya'da sokak köşelerine kaplarla su bırakılıyor, Çanakkale'de 'Bir Kap Su, Bir Kap Yemek', Eskişehir'de ise 'Susuyorlar Söyleyemiyorlar' kampanyaları ile hayvanların şu zor günlerde atlatmalarına yardımcı olunuyor.
Yetkililer, yaban hayvanları için de vatandaşların duyarlı olmasını istiyor.
Antalya'da özel bir veteriner kliniği olan Derya Özdemir Ertürk, son bir ay içinde ısı çarpması nedeniyle sahipli üç hayvanı tedavi ettiğini söyledi. Isı çarptığı fark edilmeyen sahipsiz hayvanların ise çoğu zaman bir köşede öldüğünü ifade eden Ertürk, sahipli hayvanların da sıcakta uzun yürüyüş yaptırılması, güneş alan bir yerdeki kulübede kalmak veya otomobilde bırakılmak gibi nedenlerle kendisine getirildiğini kaydetti.
Isı çarpan hayvanların ateşinin 39 ile 42 dereceye kadar yükseldiğine, çok hızlı soluk alıp vermeye başladıklarına, ayakta duramadıklarına ve baygınlık geçirdiklerini anlatan Ertürk, 'Bu durumdaki bir hayvanın gölgeye alınıp üzerine hortumla su tutarak veya su dökerek serinletilmesi gerekir. Ardından da kısa süre içinde bir veteriner kliniğine ulaştırılması önerilir' dedi.
Hayvanların insanlar gibi ter bezlerinin bulunmadığının altını çizen Ertürk, sadece patilerinin altından serinleyebildiklerini belirtti.
KUŞLAR İÇİN 4 PARMAK, KEDİ-KÖPEKLER İÇİN 15 SANTİMETRE
Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, sıcaklar nedeniyle özellikle kuş, kedi, köpek, tilki ve kaplumbağa gibi hayvanların çok etkilendiğini belirtti.
Kuşların çok derin kaplardan, içine düşeceği korkusuyla su içemediğini ifade eden Sürmeli, 'Kuşlar, tilki ve kaplumbağalar derin kapların içinden su içemiyor. Bu nedenle vatandaşlara, kent merkezi ile bağ ve bahçelerdeki uygun yerlere derin olmayan, 4 parmak kalınlığında su kapları koymalarını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde kaplar konulursa serçeler de içine girip bu suda serinleyebilir' dedi.
Sürmeli, kedi ve köpekler için de 15-20 santimetre derinliğinde biraz daha büyük kapların konulması gerektiğini dile getirerek, 'Ben susuz kaldığı için yavrularıyla birlikte bağıra bağıra ölen tilkiler gördüm. Su döktüm ama kurtaramadım. Bu nedenle bahçeli evlerde yaşayanlar bahçelerinin uygun yerlerine mutlaka su kapları koymalı' diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Hayvanlar da Sıcak Mağduru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?