Şanlıurfa'da hayvancılar ve kasaplar için bugünlerde en önemli gündem şap hastalığı. Eyyübiye ilçesinde bulunan Hayvan Pazarı şap hastalığından dolayı kapatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karantinaya alınan Hayvan Pazarı'nda hayvan satışı durduruldu. Kapatılan pazarda hayvan giriş çıkışı da yasaklandı. Ancak 15 gün boyunca karantinaya alınan Hayvan Pazarı'nda satıcılar alınan yasağı aldırmadan, kimisi evinde kimisi ise Hayvan Pazar'ı etrafında satış yapmaya devam etti. Yasağın tam olarak uygulanmaya başlaması veya hastalığın yayılması halinde hayvancıların ve kasapların gündeminde olan bu sorun, tüketicinin de gündemine ete zamla gelebilir.
'DEVLET EKONOMİSİ AÇISINDAN KÜLFETLİ BİR HASTALIKTIR'
Şanlıurfa Veteriner Odası Başkan Yardımcısı Özgür Yahlizade, Gazete İpekyol'a yaptığı açıklamada, "Hayvan Pazarı'nın yakınlarında bir köyde şap hastalığı tespit ettik. Bu hastalık bir viral hastalıktır, viral hastalık olduğu için tedavisi zordur. Devlet ekonomisi açısından külfetli bir hastalıktır. Eylül ayından beri Türkiye'de etkin olan bir virüstür. Devlet iki ay içinde buna yeni bir aşı yaptı. Şu anda çalışmalar sürüyor. İl ve ilçe müdürlükleri bu iş için yoğun bir çalışma yapıyorlar. Aşılamalar bitmediği için, hastalık sürekli bir yerlere yayıldığı için bir yerde kontrol altına almak gerekir. Bu hastalığın bulunduğu yer ve 10 kilometre çevresinin karantinaya alınması gerekiyor. Bizim Hayvan Pazarı da bu 10 kilometre alanın içine girdiği için ve gelen bütün hayvanlarla ilçelere yayılacağı için mecburen oranın kapatılması gerekiyor ve karantina altına alınıyor. Virüs tamamen kontrol altına alınana kadar Hayvan Pazarı kapalı kalacak. Ayın 30'unda açılması bekleniyor ama bu süre uzatılabilir. Ayın 30'unda değerlendirme yapılır, uygun görülürse açılır, görülmezse bu süre uzatılabilir. Bu hastalık daha önce Urfa'da görüldü ama Hayvan Pazarı'nın yakınlarında bir yerde görülmediği için pazarın kapatılma durumu olmadı. Pazar hiç kapatılma eşiğine gelmedi. İlk defa Şanlıurfa'da pazar kapatılıyor" dedi.
'BULAŞICI BİR HASTALIKTIR'
Hastalığın ölümcül bir etkisini olmadığını ancak bulaşıcı olduğunu vurgulayan Yahlizade, "Bunun önüne geçmek için halk arasında tüccarlar olsun, hayvan sahipleri olsun alırken, satarken hayvanların menşeine dikkat edilmeli. Küpeli olup olmadığına dikkat etmeli, aldığı yer belli olmalı. Bilinçli hayvan sahipleri olduğu sürece bunu kontrol altına alabilme imkânına daha erken ulaşırız. Ama bilinçsizce hayvan sevkiyatları olursa bunu kontrol altına alamayız. Şanlıurfa'da Hayvan Pazarı'nda bir şaplı hayvan aldığımızda bile onu alıp Ceylanpınar'a götürdüğünüzde hastalık orada da yayılır. Bulaşıcı bir hastalıktır, deride patlamalara sebep olur. Hayati, ölümcül bir durumu yok ama tehlikeli bir hastalıktır. Türkiye ekonomisini sarsabilecek bir hastalıktır. Bunun önüne geçilmezse hayvancılığı bitirebilir. Şu an Hayvan Pazarı kapalı, uzmanlar araştırmalarını yapıyor" diye konuştu.
GÜL: HASTALIĞIN GÖRÜLMESİ YÜZÜNDEN PAZARI KAPATTILAR
Havyan pazarının kapatılmasıyla ilgili kararın önceki gün kendisine bildirildiğini belirten Büyükbaş Hayvan Pazarı Derneği Ramazan Gül ise, kararın Ocak sonuna kadar uygulanacağını söyledi. Gül, "Şu anda hayvan pazarı kapalı. Şubat ayının başına kadar kapalı kalacak. Sebebi şap hastalığının görülmesi. Veterinerler bir hayvanın kan örneklerini Ankara'ya gönderdiler. Bu hayvanda şap hastalığı olduğu tespit edilmiş. Yaklaşık 10 gün hayvan alım satımı olmayacak. Satılırsa da resmiyette yapılması gerekiyor. Hayvan pazarında satamazlar. Ama köşe başında birbirlerine satarlarsa bu da devletin suçu değil" dedi. Şap hastalığının Urfa'da çok da yaygın olmadığını dile getiren Gül, sadece bir hayvanda görüldüğünü ifade etti. Gül, "Bundan bir ay evvelde hayvanlarda hastalık vardı. Ölen hayvanlar vardı. Şu anda hastalık yok gibi. Ama bir hayvanda bu hastalığın görülmesi yüzünden hayvan pazarını kapattılar" diye konuştu.
'ET FİYATLARINA YANSIYABİLİR'
Daha önceleri buna benzer bir olayın yaşanmadığını vurgulayan Gül, "Bundan 20-25 yıl önce bir veba hastalığı görüldü. O zaman kapatılmıştı. Onun dışında kapatılmamıştı. Cuma günleri ve Pazar günleri gelen hayvan sayısı artıyor. Öbür günler biraz yoğunluk azalıyor. Günlük ortalama 200 sığır geliyor. Bin taneye yakın da koyun geliyor" dedi. Hayvan fiyatlarının şu anda pahalı olduğunu belirten Gül, Urfa'nın yarısının hayvancılıkla geçindiğini söyledi. Gül, "Hayvan fiyatları şu anda aşırı pahalı. Milletin alım gücü kalmadı. Tabi bu et fiyatlarına da yansır. Şu anda Urfa'da et 30 TL. 30 TL Urfa için çok para" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Hayvancılık Şapa Oturdu! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?