Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Erzurum'da düzenlenen 'Konuşan kitap şenliği'nde Türkiye'deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken, sadece 13 milyon kitap olduğunu söyledi. Hayrünnisa Gül, "5 milyon nüfuslu Finlandiya'da 1202 kütüphane bulunurken 70 milyonluk Türkiye'de bu rakam sadece 1434" dedi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonunda 6'ncısı düzenlenen 'Konuşan Kitap Şenliği'ne Hayrünisa Gül, Vali Sebahattin Öztürk ile eşi Nihal Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve eşi Ayşenur Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ile eşi Sevilay Yıldız, bürokratlar, kamu kurum müdürleri, kaymakam ve eşleri, ilçe belediye başkanları, öğrenciler katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Kültür Merkezi'nde konuşan Hayrünnisa Gül, toplumda okuma bilincini geliştirmek ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için İstanbul, Şanlıurfa, Kayseri, Ordu ve İzmir'in ardından Erzurum'da Dadaşlarla bir araya geldiğini söyledi. Bir kitabın insanın hayatını ve hatta bütün dünyanın kaderini değiştirebileceğini söyleyen Hayrünisa Gül, katılımcılara dünyaca ünlü Apple Computer'in kurucusu Steve Jobs'un hayatını kısaca anlattı. Steve Jobs'un bir kitap okuyarak hayatının değiştiğini ve bugün milyarlarca insanın hayatına yön veren dünyanın ikinci büyük şirketinin kurucusu olduğunu belirten Hayrünnisa Gül, şöyle dedi:
"Bizler; İlk emri 'oku' olan bir dinin mensupları olarak okumanın ibadet sayıldığı, kitabın, yazarın mukaddes görüldüğü bir kültürden geliyoruz. Tarihimiz ömrünü okumaya, öğrenmeye adamış, kahramanların destanlarıyla dolu. Gecelerini okuma ve yazmayla geçiren 'El kanun Fi't Tıp' isimli eseri 6 yüzyıl boyunca Batı'da ders kitabı olarak okutulan İbni Sina'nın, sabahlara kadar kitap okuyan, 19 yaşında 6 dil bilen Fatih'in, Mısır seferine giderken beraberinde 3 katır yükü kitap götüren Yavuz'un torunlarıyız biz. Her konuda olduğu gibi okuma konusunda da ecdadımıza layık olmalı, geçmişin gerisinde kalmamalıyız."
Kitap şenliğine katılan gönüllü yazar, sanatçı ve aydınlara teşekkür eden Hayrünnisa Gül Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Beş Şehir' isimli romanından Erzurum bölümünü okudu. Hayrünnisa Gül daha sonra konuşmasına şöyle devam etti:
"Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak birey, aile ve öğretmenlerin sorumluluğu olduğu kadar devletimizin, miletimizin kısacası hepimizin görevidir. Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde bu konuyla özel olarak ilgileniliyor. Çocuklara kitap sevgisi aşılamak amacıyla ulusal okuma programları hazırlanıyor, kütüphalere kuruluyor, yaygınlaştırılıyor ve çocuklar için cazibe merkezi haline getiriliyor. Ülkemizde 900 yılık bir kütüphane geleneği var. Osmanlı İmparatorluğunun ilk dönemlerinden itibaren kütüphaneler cami, türbe, medrese ve imarethane gibi kurumlar içinde yer almıştır. İmparatorluğun büyümesi ile birlikte Anadolu'nun bir çok yerinde kütüphaler kurulmuştur. Bu kütüphanelerden bazıları günümüzde varlığını sürdürmektedir. Günümüzde ne yazıkki kütüphanelerimiz nicelik ve nitelik bakımından gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde. Uluslararası standartlara göre Türkiye'deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var. 5 milyon nüfuslu Fillandiya'da bin 202 kütüphane bulunurken 70 milyonluk Türkiye'de bu rakam sadece bin 434. Bu durumun bize, ülkemize, geçmişimize hiç de yaraşır bir tablo olmadğı aşikar. Çocuklarımaz kitabı sevdirmenin yolu kütüphanelerden geçer. Toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirmek, yeni nesilere okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kütüphane geleneğimizi canlandırmalıyız. Bu konuda belediyelerin önemli bir misyon üstlenebileceğini düşünüyorum. Belediyelerin, illerin, ilçeleri ve beldelerinde kütüphane kurması yönünde buradan çağrıda bulunuyorum. Bu kütüphaneleri binlerce kitapla, çeşitli etkinliklerle, oyun alanları ve teknolojik imkanlarla çocuklarımız için ilgi çekici mekanlar haline getirin. Tek bir çocuğun bile hayatını değiştirecek kitaba ulaşmasına vesile olursanız, inanın hem bu dünya hem de ahiretiniz için arkanızda bırakacağınız ein kıymetli eser bu olacaktır."
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Edebiyatçı Prof. Dr. Nurullah Genç ve yazar İclal Aydın, 'Gezegen Mehmet' adıyla tanınan radyocu Mehmet Akbay'a kitap ile ilgili anılarını anlattılar. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından Türk Halk Müziği sanatçısı Nurullah Akçayır, sevilen türküler seslendirdi. Halk ozanları, kitapla ilgili deyişler söyledi. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve 80'ler dizisiyle tanınan 'Bekçi Bekir' isimli Ali Konuk, söyleşide bulundu. Konuşmaların ardından Hayrünnisa Gül, organizasyonda emeği geçenlere plaket verdi. - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Hayrünnisa Gül, Konuşan Kitap Şenliğini Başlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?