İlahiyat Fakültemiz tarafından düzenlenen " Tokat'ın Yetiştirdiği İlim ve Fikir Önderlerinden Hayreddin Tokâdî'nin Düşünce Dünyası" konulu panel 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Belediye Başkan Vekili Ahmet Çetin, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, daire amirleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fakülte Dekanları, öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı programa halkımızın ilgisi de memnuniyet verici seviyedeydi.
Programın açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse yaptı. Prof. Dr. Özköse konuşmasında "Gaziosmanpaşa Üniversitesinin yeni kurulan Fakültelerinden biri olmasına rağmen İlahiyat Fakültemiz, kısa sürede oluşturulan akademik kadrosuyla ve ortaya koyduğu akademik faaliyetleriyle ilgi uyandıran bir konuma ulaşmıştır. Bu çalışmalarda Fakültemizden desteğini esirgemeyen Sayın Rektörümüze ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Başta Tokat'ın yetiştirdiği değerler olmak üzere sosyal hayatımızın tarihsel gelişiminde mihenk taşı olan isimleri bu tür programlarla anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz." dedi.
Oturum başkanlığını İlahiyat Fakültemisi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canlı'nın yaptığı panele, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Reşat Öngören, TOBB ETÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Rıza Yıldırım, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Çakmak ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk konuşmacı olarak katıldılar.
Hakkında kaynaklarda çok az bilginin yer aldığı Hayreddin Tokadî ile ilgili akademik anlamda yapılan ilk program sayılabilecek panelimiz, büyük ilgi uyandırdı. Bu çerçevede Prof. Dr. Reşat Öngören, ezber bozan bilgiler verdi. "Kaynaklarda iki Hayreddin Efendi'ye rastlıyoruz. Bolu'da medfun bulunan Hayreddin Efendinin Tokatlı olduğuna dair bir kayıt bulunmamaktadır. Atâî gibi müellifler Bolu'da medfun bulunan Hayreddin Tokadi'yi Tokatlı olarak nitelerken, Lemezat sahibi Hulvi'nin Bursa'da müderrislik yapan, Şeyh Şaban-ı Veli'nin müridi olarak bilinen Tokatlı Hayreddin Efendi'den bahsetmektedir. Vassaf ve Vicdani gibi muahhar tasavvuf kaynakları bu iki kaynağın verilerini birleştirerek tek şahsiyet şeklinde bize aktarmaktadır." dedi.
Panelin diğer konuşmacılarından Doç Dr. Rıza Yıldırım, Hayreddin Tokâdî'nin de temsil ettiği Halvetîlik ve temsilcileri hakkında bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Muharrem Çakmak ise Tokat'ta faaliyet gösteren üç önemli Halvetî isim üzerinde durdu. Son olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Öztürk ise Halvetîliğin edebî yönü ve Halvetiyye şairleri üzerinde durdu ve şiirlerinden örnekler verdi.
Programın sonunda katkılarından dolayı panelistlere teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi. Panelistlere plaketlerini veren Sayın Valimiz Mustafa Taşkesen, "Bu programla hem yeni bilgiler edindik hem de güzel ilimiz Tokat'ın yetiştirdiği değerli isimlerle ilgili buna benzer programların devam edeceği müjdesini aldık. Ben Üniversitemize bu meyanda teşekkürlerimi iletiyorum." dedi. Konuşmacılara teşekkür belgesi takdim eden Rektörümüz Sayın Mustafa Şahin, "Üniversitemizin yeni fakültelerinden İlahiyat Fakültemizin sosyal hayatımıza katkı sunan böyle faydalı hizmetlerle, Diş Hekimliği Fakültesinin verdiği sağlık hizmetleriyle, toplum tarafından kabul gören işlere imza atması son derece memnuniyet verici. Demek ki faydalı ve doğru adımlar atmışız. Ben programa katılan Sayın Valimize ve tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum." dedi. Program günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
Son Dakika › Güncel › Hayredin Tokâdî'nin Düşünce Dünyası Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?