Yurt dışında uzun yıllardır kullanılan, hatta yarışmaları olan "kanguru bacak"ın yerli temsilcisi Hakan Akdoğan, günlük hayatını "zıplayarak" yaşıyor.Jimnastiğe beş yaşında başlayan Hakan Akdoğan için spor yapmak her yerde ve her şartta mümkün. Onun en önemli özelliği salon sporlarını, sokak sporları ile birleştirmesi.
KANGURU BACAK
AA muhabirine "kanguru bacak" hakkında bilgi veren, eski milli jimnastikçi, şimdi ise uluslararası jimnastik hakemi olan Akdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesinde gösteri sporları dersi verdiğini söyledi. Jimnastik sayesinde sporun her dalını kendi deyimiyle "gösteri sanatına" dönüştürdüğünü anlatan Akdoğan, kanguru bacaklarla akrobasi yapıyor, ellerinin üstünde paten kayıyor. Akdoğan, "Bunu neden yapıyorsunuz" sorusuna ise "insanları spora yönlendirmek için" yanıtını veriyor.
MEVLANAYA ZIPLAYARAK GİTTİ
Akdoğan için " Konya'nın kangurusu" denilirse yanlış olmaz. Aslen Konya doğumlu olan Akdoğan, her ne kadar Kayseri'de yaşasa da doğduğu şehri sık sık hem de "kanguru bacaklar" ile ziyaret ediyor.
İÇİNDE AKROBASİ VAR
Akdoğan'a göre kanguru bacaklar akrobatik hareketler için çok elverişli araçlar olduğu kadar spor yapmak ya da ulaşım için de bire bir. Kanguru bacaklarla tenis ve basketbol oynayan, yürüyüp, tramvaya binen Akdoğan, kanguru bacakların tam bir jimnastikçinin işi olduğunu belirtiyor. Akdoğan, "Çünkü işin içerisinde akrobasi de var. Normalde dışarıda görenler, yapıp yapamayacaklarını soruyorlar. Birkaç gün ders aldıktan sonra rahatlıkla yürüyüp, hatta sıçrama da yapanlar var ama akrobasi hareketlerine girmek çok zor. Bunu daha önceden akrobasi veya jimnastik eğitimi almış olanlar yapabilir" dedi.
ISLAK VE KAYGAN ZEMİNDE KULLANILMASI TEHLİKELİ
Kanguru bacakların özel bir alana ihtiyaç duymadığını belirten Akdoğan, "Ancak ıslak veya kaygan zeminlerde kullanılmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Mutlaka dizlik, dirseklik, el bileklikleri ve kask kullanılmasını öneriyoruz" diye konuştu.
'ASIL AMAÇ SPOR, AKROBASİ DEĞİL'
Kanguru bacakların tek başına bir spor dalı olmadığını ama sportif bir faaliyeti ekstrem hale getirebilen bir ekipman olduğunu vurgulayan Akdoğan, "Normalde kanguru bacaklar geniş bir alanda hareket olanağı sağlıyor. Dar alanlarda yapılması zor. Uzun mesafe koşular ve uzun sıçramalardan oluşan hareketleri var. Aslında sadece ekstrem veya akrobasi hareketleri yapmak zorunda değil insanlar. Bu kanguru bacakların asıl amacı aerobik kapasiteyi artırıp, zayıflama amacıyla da kullanılması. İnsanlar bunu spor amacıyla kullansın istiyoruz ama dikkatlerini akrobasiyle çekiyoruz. Biz sıçrama stilinde kullanıyoruz ve buna akrobasiler ekliyoruz" ifadesini kullandı.
KANGURU BACAKLAR
Kayseri Erciyes Üniversitesinde Beden Eğitimi Spor Yüksekokulundaki öğrencilerine gösteri sporları dersi verdiğini anlatan Akdoğan, "Bu derste daha çok ekstrem sporları kullanmaya çalışıyoruz. İnsanlar da farklı arayışlar içerisinde. Hep koşu bantlarına çıkıp antrenman yapmak yerine daha değişik formatta spor çeşitleri arıyor. Kanguru bacaklar da insanların aradığı çeşitlerden birisi" dedi.
ELLERİNİN ÜSTÜNDE PATENLE KAYIYOR
Hakan Akdoğan pateni ekstrem hale getirmek için ayaklarını değil ellerini kullanıyor. Metroda, sokakta ellerinin üstünde akrobatik hareketler yapan Akdoğan, şöyle konuştu:
AT ARABASI PATENİ
"Ellerinin üstünde paten kaymak kulağa çılgınca geliyor. İlk denediğimde bana da çılgınca gelmişti. Ben jimnastikçi olduğum için ellerimin üstünde neden paten kaymayayım diye düşündüm. Daha önce herkesin kullandığı tekerlekli patenlerden denedim ve biraz zor oldu. Bunun için en elverişli pateni ararken, yan yana dört tekeri olan, benim tabirimle 'at arabası' pateni keşfettim. Zamanla kendimi geliştirdim. Profesyonel anlamda olmamakla beraber Türkiye'de elleri üzerinde paten kayan ilk kişi olduğumu sanıyorum."
Son Dakika › Güncel › Hayatını 'Zıplayarak' Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?