GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Aydın Cerit'in sokakta matematik çalışmaları
Cerit'in konuşması Hayatını sayılara adadı
Çocukluğundan bu yana matematiğe ilgi duyan, 28 yıl bu alanda öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan Aydın Cerit, yine de matematikten kopamadı
Emekliliğinin ardından büyük basamaklı sayıların hesaplanması gibi konulara yoğunlaşan, elinden hesap makinesini düşürmeyen Cerit, evde, sokakta, günün büyük bölümünü geçirdiği öğretmenevinde sürekli matematik üzerine çalışıyor
Samsun'da yaşayan 59 yaşındaki emekli matematik öğretmeni Aydın Cerit, gününün büyük bölümünü matematik üzerinde yaptığı çalışmalara ayırıyor.
Evli ve iki çocuk babası Cerit, 28 yıl çeşitli dershanelerde öğretmenlik yaptıktan sonra geçen yıl emekli oldu. Yaklaşık 20 yıldır asal sayıların bölünebilme kuralları, çok büyük basamaklı sayıların hesaplanması gibi konularda çalışmalar yapan Cerit, söz konusu çalışmalarıyla başta sağlık, uzay araştırmaları, teknoloji ve mühendislik gibi konularda bilime yarar sağlamayı amaçlıyor. Cerit, çalışmaları sırasında büyük sayıları hesaplayabilmek için matematiğe terimler kattığını da öne sürdü.
Gün içinde zamanının büyük bölümünü matematiğe ayıran Cerit, sabah kalktığında matematik mesaisine evinde başlıyor. Elinden hesap makinesini düşürmeyen Cerit, daha sonra Samsun Öğretmenevi'ne gidip burada gün boyunca çalışmalarını sürdürüyor.
Bazen aklına takılan bir hesaplamayı tamamlamak için gece yatağından kalktığı bile olan Cerit, matematik tutkusu yüzünden 28 yıllık eşiyle zaman zaman fikir ayrılıklarına da düşüyor.
"Sayılarla konuşan adam"
Samsun Öğretmenevi kafeteryasında bulunan köşesinde çalışmalarını sürdüren, çevresinde insanlarla az konuştuğu ve sürekli hesap yaptığı için "sayılarla konuşan adam" olarak anılan Aydın Cerit, sınavlara hazırlanan birçok öğrenciye de ücretsiz matematik dersi veriyor.
Cerit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptığı çalışmaların kendisini mutlu ettiğini, yolda yürürken bile hesaplamalar yaptığını söyledi.
Çarşı pazarda aklında hesaplamalar varken zor anlar yaşadığı durumlar da olduğunu belirten Cerit, ezilme, düşme gibi çeşitli tehlikeler atlattığını dile getirdi.
Matematiği küçük yaşlardan bu yana sevdiğini, ailede babası ve amcasının muhasebeci, teyzesinin ise hesap uzmanı olduğunu kaydeden Cerit, "Ailemizden gelen genlerde belki de bir matematik aşkı vardı. Annem küçükken beni pazara götürdüğünde orada hesaplar yapardım, pazarcılar şaşırırdı. Matematik derslerinden hep güzel notlar alırdım. Bir yerden sonra klasik matematik bana yetersiz gelmeye başladı. Artık daha ileri aşamalara geçmek istedim ve çalışmalarıma asal sayılarla başladım." dedi.
Son dönemde mersennle asalları üzerinde çalıştığını bildiren Cerit, yeni bir mersennle asalı bulduğunu iddia etti.
Çalışmalarının teknolojiye dönüşmesini istediğini, çünkü bunların rahatlıkla üstün teknolojilere dönüşebileceğini savunan Cerit, "Artık çok büyük sayılarla hesaplamalar yapabiliyorum. Bu hesaplamalar yapıldığı zaman sağlık, teknoloji, uzay bilimlerinde ve çok değişik alanlarda kullanılabileceğine inanıyorum. Ben matematikçiyim, teknik adam değilim ama bir ekiple bu çalışmaları hayata geçirebiliriz diye düşünüyorum." diye konuştu.
Öğrencilere matematik korkularını yenebilmeleri için bu derse ön yargılı değil, severek yaklaşmaları tavsiyesinde bulunan Cerit, "Matematik, akılla çözülen bir şeydir. Ezbere yapmaya çalışmasınlar. Anlayarak üzerine giderlerse rahatlıkla engelleri aşabileceklerini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Hayatını Sayılara Adadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?