Hayalet avcılığın balık stoklarına etkisi araştırılacak - ISPARTA
Hayalet avcılığın balık stoklarına etkisi araştırılacak
- İç sularda çeşitli nedenlerden dolayı kaybolan ağlarının balık stoklarına ve su ekosistemine olumsuz etkisinin belirlenmesi için Eğirdir'deki Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce araştırma yapılacak
- Su ürünleri yüksek mühendisi Korkut:
- "Dünyada iç sularda ilk olacak bir çalışmayı gerçekleştireceğiz"
ISPARTA (AA) - MURAT YOLCU - İç sularda çeşitli nedenlerden dolayı kaybolan ağlarının balık stoklarına ve su ekosistemine olumsuz etkisi anlamına gelen hayalet avcılık (Ghost Fishing), Eğirdir'deki Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce araştırılacak.
Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde görevli su ürünleri yüksek mühendisi Süleyman Oğuz Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayalet avcılığın deniz ve iç sularda çeşitli nedenlerden dolayı kaybolan uzatma ağları ve balık tuzakları gibi av araçlarının avcılığa devam etmesi sonucunda ortaya çıkan istenmeyen balıkçılık durumu olduğunu söyledi.
Ağların parçalanması veya kaybolması nedeniyle su ortamına girdiğini ve burada 2 yıl boyunca av yapmaya devam edebildiğinin bilindiğini anlatan Korkut, bu durumun ekonomiye ve çevreye olumsuz etki yaptığını kaydetti.
Hayalet avcılık ile hedef olmayan balık ve kabuklu türlerin avlanmaya devam edilmesi ile su ürünleri ekonomisine zarar verildiğine dikkati çeken Korkut, ağlardaki kurşunların suya karışarak göldeki canlıların zehirlenmesine, bu nedenle de göldeki biyoçeşitliliğin azalmasına ve kirliliğe neden olduğunu vurguladı.
Türkiye'deki iç sularda yıllardır yoğun balık avlama faaliyetinin gerçekleştiğini, buna rağmen suda kaybolan ve hayalet avcılık yapan ağların oranı hakkında herhangi bir çalışma yapılmadığını belirten Korkut, bu anlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne "Eğirdir Gölü'nde Hayalet Avcılık Metaryellerinin Varlığı ve Etkilerinin Araştırılması" projesini sunduklarını söyledi.
Kabul edilen proje çalışmalarına bu yıl sonunda başlayacaklarını dile getiren Korkut, şöyle konuştu:
"Hayalet avcılık, Türkiye'de yeni bir tanım. Dünya üzerinde bu konuyla ilgili sadece denizler üzerinde yapılmış çalışmalar var. İç sularda yapılmış çalışma yok. Dünyada iç sularda ilk olacak bir çalışmayı gerçekleştireceğiz. Bu, Türkiye'de de iç sularda yapılmış tek çalışma olacak."
Proje kapsamında 5 kişilik uzman ekibin 2 yıl boyunca su altı kameraları ile gölde arama ve Eğirdir Gölü'ndeki 500 balıkçı ile anket çalışması yaparak hayalet avcılığa sebep olan ağların nerelerde bulunduklarını öğrenmeye çalışacaklarını anlatan Korkut, çalışma sonunda kayıp ağların göldeki balık stoklarına ve göl ekosistemine verdiği zararı belirlemeyi hedeflediklerini kaydetti.
Korkut, ilk olarak Eğirdir Gölü'nde yapılacak araştırmayı daha sonra Beyşehir, İznik ve Uluabat göllerinde yapmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
Hayalet Avcılık Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü
Muhabir: Murat Yolcu
Yayınlayan: Tuncer Çetinkaya
Son Dakika › Güncel › Hayalet avcılığın balık stoklarına etkisi araştırılacak ISPARTA - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?