Manisa'nın Adiloba Köyü'nde yaşayan ve 24 yıldır çölyak hastası olan 55 yaşındaki Fatma Taylan, kendisi gibi aynı hastalıkla mücadele edenler için 'Çöltar Tarhanası' üretti. Tarhananın patentini de alan Taylan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vereceği üretim izninin ardından evinde seri üretime başlayacağını söyledi.
Yiyeceklerdeki besinin ve proteinin emilmesini engelleyerek ince bağırsakta hasar oluşmasına yol açan sindirim sistemi hastalığı çölyak olduğu için çok sevdiği tarhana çorbasını içemeyen Fatma Taylan, ona olan özlemini gidermek için kafa yormaya başladı. Üç yıl önce izlediği bir televizyon programında çölyak hastalarının pirinç unundan yapılan gıda ürünlerini yiyebileceğini öğrendiğini dile getiren Taylan şunları söyledi.
'Bunu öğrendikten sonra pirinç unundan çeşitli gıdalar üreterek yemeye başladım. Daha sonra aklıma pirinç unundan tarhana yapmak geldi. Malzemelerimi alarak pirinç unundan tarhana ürettim. Ürettiğim tarhananın çölyak hastalarına uygun olup olmadığına dair Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yaptırdığım analizler olumlu çıktı. Normal tahıllarda bulunan protein oranı, benim ürettiğim tarhanada yüzde beş oranında çıkınca çölyak hastalarına uygun olduğu raporu verildi. 2012 yılı ocak ayında da 'Çöltar Tarhanası'nın patentini aldım. Evkadınlarının evde ürettikleri tarhana, erişte ve mantı gibi gıda ürünlerinde vergi muafiyeti olduğunu öğrendim. Vergi dairesine başvurarak tarhanamı evde daha rahat üretebilmek için vergi muafiyet belgemi aldım. Artık, ürettiğim tarhanamı piyasada satışa sunabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yaptığımı izin başvurusunun cevabını bekliyorum. İzni alır almaz da seri üretime başlayacağım. İçinde katkı maddesi bulunmayan, doğal kırmızı biber, domates, soğan, tarhana otu, nane, tuz, yoğurt ve pirinç unundan üreteceğim, iki yıl boyunca, nemsiz ortamda saklanabilen tarhanamı bebekler de içebilir.ö
ÇÖLYAK
Çölyak, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemiyle karakterize, bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık. Duyarlı kişilerde gluten içeren gıdaların alınmasından bir süre sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu (malabsorpsiyon) sendromu. Beslenmek için özel gıdalara ihtiyaç duyulan hastalık, aynı zamanda şeker hastalığını da tetikleyicisi durumda. Hastalıkta un tüketimi yasak. Hastalığın tedavisi mümkün değil.
Son Dakika › Güncel › Hastalığını Fırsata Çevirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?