* Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu,
"Bizim bölgemizde süregiden çatışmalar ve özellikle de bölgedeki mülteci kriziyle birlikte daha da ciddileşmekte. Irak'ın ve Suriye'nin geniş bölgelerindeki insanlar çok vahşi terörist eylemlerin kurbanları oldular
"Burada yaşayanların hayatları tehlikeye atılmış oldu. Bu terörizm de hem bölgesel hem global olarak bizleri tehdit etmektedir"
"Bu konuda bütün paydaşların eşit bir şekilde elini taşın altına sokması, sorumluluğu üstlenmesi lazım. Çözümleri ararken de uluslararası adaleti gerçekleştirmeleri lazım"
Haber - Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA
Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Irak ve Suriye'nin geniş bölgelerinde yaşayan insanların çok vahşi terörist eylemlerine kurban olduklarını belirterek, "Burada yaşayanların hayatları tehlikeye atılmış oldu. Bu terörizm hem bölgesel hem global olarak bizleri tehdit etmektedir. Bu konuda bütün paydaşların eşit bir şekilde elini taşın altına sokması, sorumluluğu üstlenmesi lazım. Çözümleri ararken de uluslararası adaleti gerçekleştirmeleri lazım" dedi.
Harp Akademileri Komutanlığı tarafından, Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi Komutanlığı ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 'Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Sempozyumu', Maslak'taki Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumun açılış programına başta Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Oramiral Metin Ataç, Kara Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Genelkurmay Eski 2. Başkanı emekli Orgeneral Edip Başer olmak üzere üst düzey askeri personel ile güvenlik stratejileri, terör ve uluslararası ilişkiler konularında çalışmalar yapan yerli ve yabancı strateji uzmanı ile çok sayıda davetli katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasının yapan Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, günümüzde barış ve güvenliği uluslararası ilişkiler konusunda sağlamanın daha önceki yıllara göre çok daha zor olduğunu belirterek, değişen uluslararası ortamda milyonlarca insanın hayatının dramatik bir şekilde olumsuz etkilendiğini söyledi. Bu konuda Birleşmiş Milletler'in yarım milyardan fazla insanın bundan etkilendiğini bildirdiğini anımsatan Korgeneral Bekiroğlu, "Bu ortam tabiki sınır ötesi olarak da insanlığa şiddet yaymakta, dünyanın birçok yerinde, bu tehdide birçok bölge son derece maruz kalmaktadır. Bu şartlar düzeltilmedikçe de maalesef bu tehdit artarak devam edecek. Bugün bu hem bireyler hem de ülkeler için bu bir tehdit" diye konuştu.
"ÇÖZÜM ARARKEN ULUSLARARASI ADALETİ GERÇEKLETİRMEK LAZIM"
Bu değişikliklerin ortasında gerek bölgesel gerekse global aktörlerin yeni roller üstlenmesi durumunda olduğunu kaydeden Bekiroğlu, şunları söyledi:
"Bu gelişmeler sadece içinde bulundukları ülkeyi değil bütün uluslararası ilişkiler ve güvenlik ortamını da etkilemekte. Bizim bölgemizde süregiden çatışmalar ve özellikle de bölgedeki mülteci kriziyle birlikte daha da ciddileşmekte. Irak'ın ve Suriye'nin geniş bölgelerindeki insanlar çok vahşi terörist eylemlerin kurbanları oldular. Burada yaşayanların hayatları tehlikeye atılmış oldu. Bu terörizm de hem bölgesel hem global olarak bizleri tehdit etmektedir. Bu konuda bütün paydaşların eşit bir şekilde elini taşın altına sokması, sorumluluğu üstlenmesi lazım. Çözümleri ararken de uluslararası adaleti gerçekleştirmeleri lazım."
SOSYAL MEDYANIN PROPAGANDA VE İSTİHDAM İÇİN KULLANILMASI
Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Suriye'de yaşanan terör ve savaşın sadece 3 milyon mülteci ağırlayan Türkiye'yi değil diğer ülkeleri de etkilediğini ifade etti. Bu konuda hem ulusal hem de uluslararası uzmanların bu sorunlarla baş etmeye çalışmakta ve başarı imkanları bulmaya uğraşmakta olduklarını dile getirdi.
Bekiroğlu, "Bu bağlantılı uluslararası ortamda globalleşme de bizleri bir yandan daha yakınlaştırırken bir yandan da bu bağlantılı ve karşılıklı bağımlılık içeren yapı, beraberinde eşi benzeri görülmedik zorluklar da getirmiştir. Sosyal medya bu zorluklardan bir tanesi ve insanların birbiriyle konuştuğu bağlantı kurduğu kurumları ve insanları bağlayan bir ortam ortaya çıktı. Bu, iletişimi artırırken aynı zamanda bu mecranın propaganda ve istihdam için de kullanıldığını görüyoruz. Yüzyıllar boyunca istihbaratın eşi benzeri görülmedik şekilde bunları etkili unsurlar olarak kullanabiliyorlar. Gerek savaşta gerekse siber saldırılarla ulusal güvenliği tehdit edebiliyorlar. Bu konuda muhakkak işbirliği ve dayanışma gerekiyor" dedi.
SEMPOZYUMDA ÜNLÜ STRATEJİ UZMANI CORDESMAN DA BİR KONUŞMA YAPTI
Korgeneral Bekiroğlu'nun konuşmasının ardından dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından CSIS'ın strateji uzmanı Dr. Anthony Cordesman 'küresel terör ve güvenlik' konusu üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasının ardından Cordesman'a emekli Oramiral Metin Ataç tarafından sempozyuma katılım belgesi takdim edildi.
8 ÜLKEDEN ALANINDA UZMAN 20 KONUŞMACI
2 gün sürecek sempozyumda uluslararası ilişkiler, güvenlik, yeni küresel rekabet konuları, küresel terör ve Suriye'deki iç savaşın meydana getirdiği 'göç' sorunu ele alınacak. 8 ülkeden 20 konuşmacının bulunacağı sempozyum 2 gün boyunca çeşitli oturumlarla devam edecek.
Son Dakika › Güncel › Harp Akademileri Komutanlığı'nda 'Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?