Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Recep Akdur, Ebola kuşkusu nedeniyle karantinaya alınan hastalarda sıtma çıktı diye kimsenin sevinmemesi gerektiğini belirterek, "Çünkü batı Afrika'da görülen sıtma türü bazı açılardan Eboladan daha tehlikelidir. Daha ciddi önlemler alınası gerekir" dedi.
Akdur, Batı Afrika ülkelerinden Gine, Liberia, Siara Leone'de Ebola salgını çıkması nedeniyle hava alanları ve hava yollarında duyarlılık ortaya çıktığını vurgulayarak, "Akdur, bunun bir sonucu olarak da iki olay yaşandı.12 Ağustos 2014, Salı günü Nijerya Logos hava alanından kalkan THY uçağında 34 yaşındaki Nijerya uyruklu bir kadında "yüksek ateş ve kusma' görülmesi üzerine yanındaki 4 yaşındaki oğlu ile birlikte karantinaya alındı. Yapılan incelemelerden sonra Ebola değil Sıtma olduğu açıklandı. Benzer şeklide 22 Ağustos 2014 Cuma günü yine Nijerya'dan gelen THY uçağında İtalyan uyruklu kadın bir yolcunun ateşi yükselmesi üzerine uçak Atatürk Hava Limanı'na inince karantina önlemleri uygulandı. Hastanın Nijerya'da sıtma tanısı aldığı ve tedavi gördüğü buna rağmen bir önlem olarak karantina altına alındığı açıklandı. Büyük bir olasılıkla bu ikinci olguda da Ebola virüsü çıkmayacak. Yalnızca bir sıtma nöbeti geçirmiş olduğu anlaşılacak" ifadelerini kullandı.
-"PARAZİTİ TAŞIYAN SİVRİSİNEKLER DE ÜLKEYE GİRİŞ YAPMAKTADIR"-
Akdur, bu iki olayın Eboladan bağımsız olarak Sıtma tehlikesini de gösterdiğini bildirdi. Ebola Alarmı/duyarlılığı nedeniyle on gün içinde uçakta Sıtma nöbeti geçiren iki olgunun farkına varıldığını, şayet Ebola alarmı olmasa idi Sıtma nöbeti geçiren bu iki olguya karantina uygulanmayacağını belirtti.
-"YÜZ BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜRÜCÜ SITMAYA YAKALANIYOR"-
Ebola alarmı nedeniyle Sıtma nöbeti geçirenlerin farkına varıldığını vurgulayan Akdur, "Buna karşılık bu uçaklarla yolculuğu sırasında nöbet geçirmeyen yüzlerce kişinin yanında sıtma paraziti taşıyan sivrisineklerin de ülkeye giriş yapmaktadır. THY seferlerinde kuşkulanılan olguların Ebola değil de sıtma çıkması kimseyi sevindirmemeli. Çünkü Batı Afrika'da görülen Sıtma, eskiden Türkiye'de görülen gibi değil, öldürücülüğü yüksek olan Sıtmadır. Hastalığın taşınması açısından ise Eboladan çok daha tehlikelidir. Çünkü Ebola yalnızca üç ülkede ve binli sayılarla görülürken, Sıtma 17 Batı Afrika ülkesinin hepsinde ve çok yaygın görülüyor. Her yıl yüz binlerce kişi bu tür öldürücü Sıtmaya yakalanıyor ve binlerce insan hayatını kaybediyor. Daha da kötüsü sıtma yalnızca hasta insanlarla taşınmıyor. Parazitini taşıyan sivrisineklerin hava alanlarından iken uçaklara girerek hedef ülkeye taşınması ile de tehlike yaratıyor. Ebolanın bulaşması için hasta ile direk temas gerekli. Buna karşılık Ebola hastaları bulaştırıcılık evresinde çok bariz belirtiler veriyor. Oysaki Sıtma hastaları ateş nöbeti dışında belirti vermez. Kolaylıkla gözden kaçar" ifadelerini kullandı.
17 Batı Afrika ülkesi ile olan ilişkilerde Sıtma için çok ciddi önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Akdur alınacak önlemeleri şu şekilde sıraladı:
"-Öldürücü Sıtmanın yaygın olduğu 17 Batı Afrika ülkesinden kalkan tüm THY uçaklarında kalkıştan hemen sonra sivrisinek ilaçlaması yapılmalı.
-O ülkelerden hava limanlarınıza gelen diğer ülke uçaklarından kalkışta sivrisinek ilaçlaması yapmayan uçaklara inişte sivrisinek ilaçlaması yaptırılmalıdır.
-Bu ülkelerden gelen ve Türkiye'de kalacak olanlardan ve Sıtma koruma tedavisi almayanlardan bir damla kan alınarak sıtma paraziti bakılmalıdır.
-Yüksek ateşi olan, seyahatini herhangi bir aşamasında ateş nöbeti geçiren hastalar tedaviye alınmalıdır."
Son Dakika › Güncel › Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Akdur: Sıtma Türü Bazı Açılardan Eboladan Daha Tehlikelidir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?