Batman Kent Konseyi tarafından Hasankeyf'in Ilısu Barajı'na kurban edilmeye çalışılmasına karşın yapılan sempozyuma katılan Halfeti Belediye Eş Başkanı Mustafa Bayram, Birecik Barajı ile doğası ve tarihi katledilen Halfeti'ye yaşatılanların Hasankeyf yaşatılmaması için dayanışma içerisinde olunması ve sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Batman'da yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle barajın yapıldığı Dicle Vadisi'nde yer alan onlarca köy ile birlikte sular altında bırakılmak istenen UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi Hasankeyf'i bu sondan kurtarmak için 2 günlük bir sempozyum düzenlendi. Batman Kent Konseyi tarafından düzenlenen sempozyuma uluslararası düzeyde akademisyenler, doğa dernekleri ve ekolojistler ile siyasetçiler bir araya geldi. Halfeti'nin de Birecik Barajı nedeniyle sular altında kalmasına bağlı olarak Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Bayram ve baraj mağduru Halfeti halkını temsilen Mehmet Emin Sakar da bu sempozyuma katıldı. Hasankeyf'in yok olmaması için hangi politikaların yürütülmesi gerektiği ve mücadele biçimleri tartışıldığı sempozyumun ilk gününde bir dizi oturum gerçekleştirilerek ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kadın örgütü ve doğa mücadelesi veren örgütler bir araya geldi. Sempozyumun ikinci gününde ise Hasankeyf halkı ile buluşularak tarihi Hasankeyf'teki Seyir Tepesi'nde panel düzenlendi. Hasankeyf buluşmasında yapılan panele Halfeti halkını temsilen Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Bayram ve Mehmet Emin Sakar da panelist olarak katıldı.
'BARAJ BİR SOYKIRIMA YOL AÇTI'
Burada konuşan Bayram, Halfeti ilçesinin 2000 yılında yapılan Birecik Barajı'yla sular altında bırakıldığını belirterek, ilçe merkeziyle beraber Halfeti'nin 7 köyü ve Birecik ilçesi ve aralarından Zeugma Antik Kenti ve Antep'in ilçelerine bağlı onlarca köyün baraj sularına gömüldüğünü hatırlattı. Bayram, Birecik Barajı'nın böylelikle baraj adeta Halfeti başta olmak üzere birçok tarihi ve doğal yaşam alanında bir soykırıma yol açtığını dile getirdi. Halfeti'de baraj sonrası yeni yerleşim yerine taşınanlardan özellikle 60 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 90'ının yeni yaşama entegre olamadığını ve çoğunun psikolojik ve sosyal olarak büyük bir uyum sorunu yaşadığını ifade eden Bayram, "Uyum sorunundan kaynaklı yaşanan çeşitli sağlık sorunları baş göstererek, yapılan araştırmalara göre insanlar ruhsal olarak bir çöküntü yaşadı" diye kaydetti.
'HALFETİ BARAJ İLE BİR KIYIMDAN GEÇİRİLDİ'
Birecik Barajı'yla beraber Halfeti'de çift katlı birçok tarihi eyvanlı taş evlerin, bölge mimarisinin simge yerleşimlerinden olan Halfeti Konaklarının ve nehir yalılarının son örneklerinin de sulara gömüldüğünü söyleyen Bayram, "Halfeti'nin tarihi mimarisi böylelikle baraj suları altında bırakılarak katledildi. Yine Birecik Barajı, Türkiye genelinde en önemli can eriği üreticilerinden olan Halfeti havzasında bulunan tüm erik bahçelerini sular altında bıraktı. Çiftçi ve üreticiyi mağdur eden ve ekolojik bir kıyıma neden olan Birecik Barajı, geri dönüşü olmayan bir tahribata neden oldu. Barajı nedeniyle Halfeti'de birçok endemik türü bağrında yetiştiren havzayı yutan sular; kebat, elma, portakal, muz, mandalina ve sebze çeşitlerinin üreticiliğini de beraberinde bitirdi. Halfeti kaya eko-sistemi ve nehir eko-sistemiyle çok özel bir mikro klima iklimine sahip iken, baraj yapımı sonrası oluşan göl ve artan nem nedeniyle birçok canlı türünün yaşantısını da olumsuz bir şekilde etkiledi" dedi.
Panelin son bulmasının ardından sempozyum Hasankeyf'te yapılan doğa yürüyüşü ile devam etti. (Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Halfeti Katledildi, Hasankeyf Katledilmesin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?