Güzel Bir Gelecek İçin... - Son Dakika
Güncel

Güzel Bir Gelecek İçin...

Güzel Bir Gelecek İçin...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığı ilk 4 projede, atmosferi "253 bin ağacın ancak temizleyebileceği" 94 bin ton karbondioksitten kurtardı.

16.12.2017 16:01  Güncelleme: 16:00

Türkiye'ye örnek çevre yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı ve iklim dostu kent yaratmak için yenilenebilir enerji kullanımına büyük önem veriyor. Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanır bir kent bırakmak için "Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi"ne taraf olan ve 2020 yılına kadar sorumluluk alanına giren proje ve hizmetlerdeki karbondioksit salımını yüzde 20 oranında azaltmayı öngören İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hedefine emin adımlarla yaklaşıyor.

Türkiye'nin en büyük çevre projelerinden Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi, yine çamurun güneş enerjisi ile kurutulduğu Menderes Arıtması, hizmete giren elektrikli otobüsler ve Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'nın elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulan güneş panelleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre duyarlılığının en somut örnekleri oldu. Bu çevreci yatırımlar, kısa sürede hem ekonomiye hem de doğaya önemli katkılar sağladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile İzmir, 253 bin ağacın ancak temizleyebileceği 94 bin ton karbondioksitten kurtuldu.

DOĞALGAZ YERİNE BİYOGAZ

2014 yılında 71 milyon liralık yatırımla hizmete giren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi Çamur Çürütme ve Kurutma ünitelerinde, 3,5 yılda 34,5 milyon metreküp biyogaz üretildi. Çamur kurutma işleminde doğalgaz yerine bu biyogaz kullanıldı. Üretilen biyogazın değeri yaklaşık 23 milyon lira oldu. Böylelikle yaklaşık 115 bin adet ağacın doğaya kazandırılmasına eşdeğer olarak karbon ayak izinde 45 bin ton azalma sağlandı.

Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde üretilen kurutulmuş çamuru çimento fabrikalarında "ek yakıt" olarak değerlendiren İZSU, 800 tona ulaşan toplam çamur miktarını da yaklaşık 6 kat azaltarak 120 ton kurutulmuş çamur üretebilecek kapasiteye ulaştı.

GÜNEŞLE GELEN TASARRUF

2014 Ağustos ayında hizmete giren Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki çamurun güneş enerjisiyle kurutulması nedeniyle İZSU, hem elektrik hem de nakliye masraflarından 1 milyon 360 bin TL. tasarruf sağladı. Aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımıyla 3 bin 170 ton karbondioksitin atmosfere salımı engellendi. Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde yılda 2 bin ton arıtma çamuru güneş enerjisiyle kurutularak doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımı önleniyor. Atmosfere salımı engellenen karbondioksit miktarı, 4 bin 750 ağacın ancak temizleyebileceği büyüklükte...

HEM TASARRUFLU HEM ÇEVRECİ

İlk sefere başladığı 2 Nisan'dan bu yana 1 milyon 747 bin yolcu taşıyan elektrikli otobüs filosu sayesinde İzmir'in toplu ulaşımında 277 bin litrelik akaryakıt kullanımından tasarruf edilmiş ve 743 ton karbondioksit salımının önüne geçilmiş oldu. Bir başka hesaba göre, geçen 8 aylık süre içinde akaryakıtla çalışan otobüslerin yaratacağı hava kirliliğini temizleyebilmek için 18 bin 643 ağaca gereksinim duyulacaktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca, elektrikli otobüslerin elektriğini üretmek için de ESHOT'un Buca'daki atölyelerinin çatılarında güneş enerji santrali kurdu.

YAŞAM PARKI'NIN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANDI

Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'nın aydınlatılması için gerekli elektrik ihtiyacının tamamı ile Havagazı Fabrikası'nın enerji ihtiyacının yüzde 40'nın karşılanması için kurulan güneş enerji sistemi, bu çevreci yatırımın karşılığının kısa sürede alındığını gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, parkta toplam bin 217 metrekarelik alana, 380 tanesi spor salonu çatısında, 336 tanesi de otopark alanında olmak üzere 716 güneş paneli kurdu. Ağustos ayında sistem devreye girdi ve bugüne kadar 45 bin kilovat saat elektrik enerjisi sağlandı. 19 ton karbon salımının önüne geçildi.

RAYLI SİSTEMLE EGZOZ DUMANINA SON

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 165 kilometreye ulaştırdığı ve günde 750-800 bin arasında yolcu potansiyeline sahip raylı sistem sayesinde İzmir'in havası temiz kalıyor. Mevcut yatırımlar gerçekleşmesiydi, aynı miktarda yolcuyu taşımak için yaklaşık 1000 adet otobüsün daha trafiğe dahil edilmesi gerekecekti.

ESHOT Genel Müdürlüğü'nün elektrikli otobüslerle ilgili yaptığı hesaplamalarda baz aldığı "fosil yakıt kullanan otobüslerin karbon salımına" ilişkin oranlamalara göre, sadece raylı sistemle yolcu taşıyarak İzmir'de yılda 62 bin ton karbondioksit salımı engellenmiş oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Güzel Bir Gelecek İçin... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement