Suriye'de muhaliflerle Beşşar Esed rejimi arasında yaşanan savaş nedeniyle yaşam koşullarının iyice kötüleşmesinden sonra Suriyeli gençler ülkelerini terk ediyor. Ancak göç kolay ve güvenli bir seçenek değil.
Sohbetlerin değişmez konusu
Suriyeli gençler özellikle Avrupaya yöneliyorlar ve sayıları her geçen gün artıyor. Bazı gözlemcilere göre bu durum bir neslin ülkeyi terketmesi tehlikesini doğuracak. Bazıları ise, ülkede yaşanan kaos ortamından dolayı gençlerin göçünün korkulacak bir şey olmadığı kanaatinde. Onlara göre gençler gittikleri ülkelerde kendilerini geliştirecek ve bir gün ülkeye geri dönerek hizmet edecek.
Göç, özellikle Halep ve kırsalında gençlerin sohbetlerinin ana konusu haline gelmiş durumda. Gençler, aralarında kanun dışı yollardan Avrupa'ya nasıl gidebileceklerinin hayalini kuruyor. Suriyeli mültecileri kabul eden ülkelerin sundukları hizmetlerin karşılaştırmasını yaparak en uygun ülkeyi belirlemeye çalışıyor.
'Güvenilir bir kaçakçı arıyorum'
Ali isimli Suriyeli genç, İsveç'e göç etmeye karar verdiğini ve kendisini oraya uygun ücretle götürecek bir insan kaçakçısı aradığını söylüyor. Ali neden göç etmek istediğini şöyle anlatıyor: 'Halep Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nde öğrenciydim. Ama iş imkanlarının iyice azalmasından dolayı eğitimime son verdim. Kesin karar verdim. Şimdi güvenilir bir kaçakçı arıyorum.'
'6 bin Dolar'a maloldu'
Yasir isimli genç ise, uzun ve yorucu yolculuklardan sonra Londra'ya ulaşmayı başarmış. Türkiye'den Yunanistan'a geçmiş ve orada 3 ay kalmış. Bir kaç girişimin ardından sahte [Fotoğraf: Al Jazeera]Suriyeli Yasir, kaçak yollardan İngiltere'ye göç etti.pasaportla Atina havaalanından İtalya'ya gitmeyi başarmış. İki gün sonra, Londra'ya giden bir trene gizlice binmiş. Tren Londra'ya varır varmaz Yasir kendisini İngiliz polisine teslim etmiş.
Yasir Al Jazeera'ye, 'Yolculuk bana yaklaşık 6 bin Dolar'a maloldu. İlk defa bilmediğim ortamlarda bulunmaktan dolayı günler boyu büyük stresler yaşadım. Şimdi dil öğreniyorum. Eğitimimi Londra Üniversitesi'nde tamamlamak istiyorum' dedi.,
Bazıları, yolculuk giderlerinin yüksek olmasından dolayı Avrupa ülkelerine göç hayali kuran gençlerin zengin tabakaya ait gençler olduğunu söylüyor. Hayali kurulan ülkeye gidiş için yol masrafı kimi zaman 10 bin doları geçiyor.
Parası yok ama hayalinden vaz geçmiyor
Halepli Eymen de, İngiletereye göç etme hayalleri kuranlardan biri. Ama maddi durumu iyi değil. Eymen, hayalini ve umutsuzluğunu Al Jazeera'ye şöyle anlattı: '6 bin dolara yakın meblağı bulmam neredeyse imkansız. Ordudan ayrılmamdan sonra babam işini kaybetti ve ailemin geçimini ben sağlıyorum. Ama kimse benim bu hayalimi engelleyemez.'
Avrupa'ya giden yol
Avrupaya gitme hayali kuran geçler, insan kaçakçılarının hedefi haline geliyor. Saf ve nasıl hareket edeceğini bilmeyen gençler bu kaçakçıların ağına düşüyor.
Halep'te kaçakçılık yapan Abdulhamid, insan kaçakçılığının nasıl yapıldığını şöyle anlatıyor: 'En az on kişilik bir grup oluşturduğumda, onları kaçak yollardan Türkiye'ye sokuyorum. Daha sonra Türkiye- Yunanistan sınırındaki Edirne kentine ulaştırıyorum. Yunanistan'a ulaştıktan sonra, isteklerine göre ya onlara Avrupa'da yaşayan bazı kişilerin ismiyle sahte pasaport çıkarıyorum ya da Atina'da bırakıyorum.'
Son Dakika › Güncel › Güvenilir Bir Kaçakçı Arıyorum' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?