ZERİN ÖZDİLEK - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan bir araştırmada, kadınların en çok "işsizlik ve yoksulluktan" yakındıkları ortaya çıktı.
Bölgede yaşayan kadınların sorunlarına çözüm üretmek için harekete geçen sivil toplum örgütleri bu kapsamda çeşitli çalışmalar yapıyor. Diyarbakır'da 1997'de kurulan KAMER Vakfı da o tarihten bu yana bölge kadınlarının yaşadığı problemleri araştırıyor.
Vakfın Gaziantep Şubesi, kentin kırsal bölgesi ile ilçelerde "Kadının İnsan Hakları Farkındalık Çalışmaları"ana başlığı altında bir çalışma yaptı.
Çalışma kapsamında oluşturulan ekipler kadınlara evlilik, çocuk sayısı, evde engelli olup olmadığı, ilk çocuk doğurma yaşı, ana dili, göç etme nedenleri, eğitim durumu, hanede gelir durumu, mahallenin sorunları ve ihtiyaçlarına yönelik soru yöneltti.
Yaklaşık 10 bin kadına ulaşan vakıf, kadınların en çok "işsizlik ve yoksulluktan" şikayetçi olduğunu tespit etti.
Şube başkanı Aynur Yıldıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın, kadın ve çocuklara zarar veren uygulamalarını tespit etmek ve alternatif geliştirmek amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çalışma yürüttüğünü söyledi.
Acil destek hattı, kadının insan hakları farkındalık grup çalışmaları, kadın girişimciliği, erken çocukluk eğitim çalışmalarının ana faaliyetleri olduğunu belirten Yıldıran, şöyle konuştu:
"Gaziantep'te ise 2005'den kadın sorunlarını masaya yatırıyoruz. Özellikle hane ziyaretleri ve salon toplantılarına önem veriyoruz. Kadınların problemlerinin çözümü noktasında sonra 10 bin kişiye ulaşmayı başladık. Ziyaretlerimize konusunda uzman kişiler de katıldı, zaten soruları onlar yöneltti. Kadınların yaş, evlilik, evlilik yaşı, eğitim durumları, sorunları ve en çok neye ihtiyaç duyduklarını sorduk. Kadınların karşılaştığı en önemli sorun 'işsizlik ve yoksulluk' olarak karşımıza çıktı. Kadınlar en çok bu ikisinde yakındılar. Ardından şiddetle mücadele etmek için bizden destek istediler."
"Şiddet bir kader değil"
Kente uzak mahalle ve ilçelerde yaşayan kadınlara ulaştıklarını ifade eden Yıldıran, kadınlarla sohbet ederek rahat bir iletişim kurmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Özellikle şiddet konusunda bazı önerilerde bulunduklarını anımsatan Yıldıran, şunları kaydetti:
"Şiddet bir kader değil, onunla mücadele edilmesi gerektiğini ve asla bitmeyeceği algısına karşı farkındalık yaratmayı hedefledik. Hedefimize ulaştığımızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Onları, istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi resmi kurumlara yönlendirerek, ihtiyaçlarının karşılanmasına destek oluyoruz."
Yıldıran, söz konusu çalışmayı da dosya haline getirdiklerini sözlerini ekledi. - Gaziantep
Son Dakika › Güncel › Güneydoğulu Kadınlar En Çok Yoksulluktan Yakınıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?