Şanlıurfa'da bulunan modern standartlardaki Karaali Jeotermal Seracılık İşletmeleri'nde üretilen ürünler bölgenin sebze ihtiyacını karşılarken, yöre çiftçilerine de üretim aşamaları konusunda örnek oluyor.
Şanlıurfa'nın 45 kilometre doğusunda yer alan Karaali köyünde yer altından çıkan sıcak su nedeniyle kurulan Karaali Sera Tesisi'nde yetişen sebzeler yöre halkının sebze ihtiyacını karşılamanın dışında çevre köylerdeki çiftçilerin de seracılık konusunda bilgilenmelerini sağlıyor. Şanlıurfa İl Özel İdaresi'ne ait atıl durumdaki 6 dönüm araziyi kiralayan iş adamlarından Ali Gülizar, sera onarımını gerçekleştirerek faaliyete geçmesini sağladı. Bölge çiftçilerine de önderlik eden sera tesisinde yetişen sebzeler yakında Avrupa ülkelerine ihraç edilmeyi bekliyor. Bir fabrika gibi çalışan sera tesisinde 30 işçi, 3 mühendis ve 3 teknik personel çalışıyor. Yüksek tünel şeklinde gramer sistemli pencereler üzerine yapılan, Türkiye'nin sayılı tek parça sera tiplerinden olan jeotermal ısıtmalı çalıştırılan serada salatalık, patlıcan, domates ve biber çeşitleri üretiliyor. Çoğunun iç piyasaya pazarlandığı ürünler, yakında Avrupa'ya ihraç edilecek. Dönümde patlıcanda 16, salatalıkta 18, biberde 14 ve domateste 23 ton mahsul alınan seradaki ürünlerin üretilirken mühendisler bölgedeki çiftçilere de ürünlerin üretim aşamaları ile ilgili bilgi vererek, çiftçilerin de üretimi öğrenmeleri sağlanıyor.
Sera mühendislerinden Ziraat Mühendisi Fuat Gömük, çiftçilere damlama yöntemi ile sulamanın faydalarını gösterdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Çiftçilere zamanında ilaçlama yapılmasını, nasıl davranılacağını ve bitkiler hakkında bilgi veriyoruz. Çiftçiler soracakları soruları soruyor. Bizde ona göre cevaplayarak gereken yardımda bulunuyoruz. Şu zamanda kuraklığın giderek arttığını görüyoruz. Bu sayede sudan faydalanmak için damlama sulama sistemimiz var. Damlama sulama sistemi ile fazla suyun dışarı gitmesini önlüyoruz. Az su ile daha fazla alanda sulama yapıyoruz. Bu sistemin çok faydalı olacağını çiftçilerimize gösterdik. Onlar da bu uygulamayı şu an yapıyorlar. Bu sistemle fazla suyun toprağa zarar vermesinden kaçınıyoruz." Gömük, birim alanda daha fazla ürün elde etmek için fasulye ve biberi bir arada üretmeyi denediklerini ve başarılı olduklarını anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Normalde bir dalda sadece biber yetiştirilirken, biz bunun denemeyle altına da fasulye diktik. Bu şekilde daha fazla kazanç elde ettiğimiz için birim alandan iki ürün elde ediyoruz." Van'dan gelerek sera tesisini gezen ve yapılan çalışmaları inceleyen Fatih Kılıç isimli bir mühendis ise, tesisin Güneydoğu Anadolu Bölgesi için büyük bir avantaj olduğunu ifade ederek, "Güzel bir tesis. Hakikaten insana gurur veriyor. Ben şahsen duygulandım. Böyle bir tesisin Urfa'da olması çok güzel. Güzel ürünler yetiştiriliyor ve bakımı çok güzel. Bir ziraat mühendisi olarak yetiştirilen ürünlere baktım. Kaliteli ürün alma adına gerçekten çok memnuniyet verici bir tesis" diye konuştu.
(MY-OÇ-HO-Y)
Son Dakika › Güncel › Güneydoğu'nun En Modern Sera Tesisi Şanlıurfa'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?