Güney Sudan'da başarısız darbe girişiminin ardından yaşanan siyasi kriz ve ülke geneline yayılan şiddet olaylarına çözüm bulmak amacıyla bu ülkeye gelen Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) heyeti, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile görüştü.
Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, Kenya Dışişleri Bakanı Amina Muhammed, Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa, Somali Dışişleri Bakanı Fevziye Yusuf Hac Adem, Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf ve Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti'den oluşan heyet, başkent Cuba'da Mayardit tarafından kabul edildi.
Görüşme sonrası heyet adına açıklama yapan Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanom, düzenlediği basın toplantısında, IGAD'ın Güney Sudan'daki krizin çözülmesi için taraflar arasında diyalog kurulması girişiminde bulunduğunu hatırlatarak, bu yöndeki çabaların devam etmesi konusunda Cumhurbaşkanı Mayardit ile mutabık kaldıklarını belirtti.
Adhanom, "Bakanlar heyetinin, Cumhurbaşkanı Mayardit ile görüşmesi verimliydi. Taraflar arasında diyalog kurmak için başlattığımız girişimin devam etmesi konusunda destek aldık" dedi.
Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael McCoy ise yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, heyete barıştan yana olduğunu iletti ve onlara Güney Sudan'da barışın sağlanmasına ve Jonglei vilayetindeki şiddet olaylarının durdurulmasına katkı sağlamaları çağrısında bulundu" diye konuştu.
McCoy, temasları çerçevesinde, darbe girişiminin ardından gözaltına alınan siyasilerle de görüşmeleri beklenen dışişleri bakanları heyetine, "ülkede yaşananların iç yüzünü ortaya koyan" bir rapor sunduklarını da belirtti.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede başarısız bir darbe girişimi olduğunu belirtmiş ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünün arkasında olduğunu söylemişti. Darbe girişiminin ardından çok sayıda kişi gözaltına alınırken, meydana gelen şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Machar'ın, başkent Cuba'nın yaklaşık 200 km kuzeyindeki Jonglei vilayetinin Bor bölgesine kaçtığı iddia ediliyor.
Ülke genelinde pazar gününden bu yana devam eden şiddet olaylarında, 500'den fazla kişinin öldüğü, yaklaşık 800 kişinin de yaralandığı bildirilmişti. Son olarak Güney Sudan'da etnik çatışmalardan kaçan sivillerin sığındığı Jonglei'deki Birleşmiş Milletler (BM) yerleşkesine düzenlenen saldırıda 3 barış gücü askeri hayatını kaybetmişti. - Cuba
Son Dakika › Güncel › Güney Sudan'da Diplomasi Trafiği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?