İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı
(İHH), İsrail'in 2010 yılında insani yardım gemisi Mavi Marmara'ya düzenlediği saldırıyla ilgili Güney Afrika Cumhuriyeti'nde soruşturma başlatıldığını bildirdi.
İHH'dan yapılan açıklamaya göre, Mavi Marmara gemisi katılımcıları arasında bulunan Güney Afrika vatandaşı Cape Town'lu gazeteci Gadija Davids'in saldırının ardından Ocak 2011'de avukatları aracılığıyla Güney Afrika Polis Teşkilatı ve Güney Afrika Başsavcılığı Ulusal Başkanlığı'na yaptığı cezai soruşturma talebi değerlendirildi.
Değerlendirmenin ardından Davids'in avukatları, Güney Afrika'nın Öncelikli Suçlar Dava Birimi (PCLU), Güney Afrika Başsavcılığı Ulusal Başkanlığı ve Güney Afrika Polis Teşkilatı'nın (SAPS) resmi olarak saldırıyı inceleme ve soruşturma kararı aldığını duyurdu.
Özgürlük Filosu ve Gazze Şeridi'ne götürülecek yardımlarla ilgili haber yapmak ve Gazzeliler ile röportajlar gerçekleştirmek üzere filoya katılan 1985 doğumlu Gadija Davids alınan karardan memnuniyetini, "Bu gelişmeler Güney Afrika'nın insan haklarını koruma konusunda vermiş olduğu taahhüde inancımı ve güvenimi arttırdı" sözleriyle anlattı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Davids'in avukatlarından Ziyaad Patel ise Davids ve beraberindeki diğer sivillerin İsrail tarafından insanlık dışı muameleye maruz bırakıldıkları, bu durumun Roma Statüsü 1. Bölüm'e göre insanlığa karşı işlenmiş bir suç, Roma Statüsü 3. Bölüm'e göre de savaş suçu olduğunu belirtti.
Patel, müvekkilinin ellerinin plastik kablo ile bağlandığı, saatlerce güneşin altında oturtulduğu, İsrail hapishanesine atıldığı ve Güney Afrika konsolosluk desteği almasının engellendiğini aktardı.
Mavi Marmara saldırısına ilişkin, 27 Eylül 2010 tarihinde, Birleşmiş Milletler tarafından bir olay inceleme raporu hazırlandığını bildiren Patel, şunları kaydetti:
"BM raporuna göre İsrail kuvvetleri Mavi Marmara yardım gemisine yönelik gerçekleştirdikleri saldırı sırasında ve sonrasında uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Raporda şu şekilde geçmektedir; İsrail askerlerinin ve İsrailli diğer yetkililerin filo yolcularına davranış biçimleri durumla orantısız olmakla kalmamış, aynı zamanda tamamen gereksiz ve inanılmayacak ölçüde şiddet içermiş, kabul edilemez düzeyde bir gaddarlık sergilenmiştir. Bu tür bir muamele biçiminin güvenlik gerekçesiyle ya da başka bir gerekçeyle meşrulaştırılması veya savunulması mümkün değildir. Bu davranışlar, insan hakları hukukunu ve uluslararası insani hukuku ciddi şekilde ihlal etmiştir."
Muhabir: Nurettin Coşkun
Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Güney Afrika Cumhuriyeti, Mavi Marmara Saldırısını Soruşturacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?