ZAFER SEL - Türkiye'nin en önemli sınır kapıları arasında yer alan Sarp Sınır Kapısı'ndan geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyon kişi giriş çıkış yaptı.
Sarp Sınır Kapısı, Türkiye-Gürcistan sınırındaki yolcu giriş çıkışı açısından, Türkiye'nin diğer birçok sınır kapısını geride bıraktı.
Gürcistan ile 109 kilometre sınır uzunluğuna sahip Artvin'in, komşu ülkeyle Sarp Kara Hudut Kapısı ve Hopa Limanı ile hem kara hem de deniz hudut kapısına sahip olması hem bu il için hem de bölge ve ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye gelen yolcu sayısının 2 milyon 788 bin 750, giden yolcu sayısının ise 2 milyon 818 bin 21 olduğunu belirtti.
Yazıcı, 2013 yılında ise hem gelen hem de giden yolcu sayısında artış yaşandığını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen yolcu sayısı 3 milyon 5 bin 906 oldu. Giden yolcu sayısı ise 2 milyon 991 bin 146 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar çok önemli" dedi.
Sarp Sınır Kapısı'nın iki ülke ilişkileri açısından da büyük bir işleve sahip olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Türkiye'nin Gürcistan ile Kafkas ülkelerine açılan ve kimlikle geçiş yapılabilen Sarp Sınır Kapısı çok önemli bir yere sahip. Sınır kapısındaki yolcu giriş çıkışlarının önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Günde ortalama 16 bin yolcunun giriş çıkış yaptığı Sarp Sınır Kapısı'ndan 2013 yılında en düşük yolcu işlemi 388 bin 964 kişi ile ocak ayında, en çok yolcu şlemi ise 827 bin 69 kişi ile ağustos ayında gerçekleşmişti.
Öte yandan, Artvin'in Borçka ilçesinde inşa edilecek Muratlı Sınır Kapısı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan tır trafiğinde azalma olacağı, sınır kapısında bu anlamda önemli rahatlama kaydedileceği de belirtildi.
Sarp Sınır Kapısı'ndaki genişletme çalışmalarıyla ilgili kamulaştırma çalışmaları ise devam ediyor. - Trabzon
Son Dakika › Güncel › Günde 16 Bin Kişi Sarp'dan Geçiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?