Gümüşhane'de Maden İşletmeleri Değerlendirme ve İstişare Toplantısı düzenlendi.
Valilik Toplantı Salonu'ndaki toplantıda konuşan Vali Okay Memiş, Gümüşhane'nin Roma İmparatorluğu'ndan beri bir madenci şehri olduğunu söyledi.
Gümüşhane'de istihdama yapmış oldukları katkıdan dolayı maden işletmecilerine teşekkür eden Memiş, "Hükümetimizin yerli, yenilikçi ve yeşil üretim olarak '3 Y' diye formüle ettiği şekliyle madenciliğin çevreye duyarlı olmasını ve çalışanların öncelikli olarak can güvenliğini tesis edecek şekilde yapılmasını çok önemsiyoruz. Tabii ki para kazanacaksınız, üretim yapacaksınız, istihdam sağlayacaksınız ama bunu yaparken de çevresel etkilere dikkat edilecek. İş güvenliğine dikkat etmeliyiz, tedbirlerimizi almalıyız." dedi.
Memiş, kentte faaliyet gösteren maden şirketlerinin istihdam açısından önemli olduğunu belirterek, birden fazla çalışma yürüten maden şirketlerinin bulunduğunu aktardı.
Çevresel duyarlılık konusunda firmaların gereken tedbirleri ellerinden geldiği kadar aldığını anlatan Memiş, şöyle konuştu:
"Bizim resmi kurumlarımız her türlü denetimlerini anlık olarak yapıyorlar. Kimi insanların çevreye karşı, kiminin hayvanlara, doğaya, tarihe, kültüre, turizme... Dolayısıyla bu konuda hassasiyeti olan insanlarımız var. Bu hassasiyetleri de karşılayacak şekilde yine çevresel duyarlılıklarına dikkat ederek hareket edilmesinde büyük fayda var. Biz toplantıda söylenilen bütün tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bizleri cezai tedbirleri almakla karşı karşıya bırakmamalarını istirham ediyoruz. Biz yetkimizi iyi niyetle kullanmak istiyoruz. Madencilik ve hayvancılık bir üretim faaliyeti. Turizm hizmetler sektörü. Turizmde doğrudan üretim yok."
Gümüşhane'de madenciliğin bir üretim alanı olduğuna dikkati çeken Memiş, "Hem yerli hem Arap turistleri önümüzdeki sezon Gümüşhane'ye getirmeye hazırlanıyoruz. Arap turistleri Gümüşhaneli görecek. Hatta eğer mümkün olursa madenciliğimizi de bir turizm faaliyeti olarak göreceğiz. Kırsal turizm diye bir sektör var. Gelecekler, madenin içine girecekler, bir galeriyi ziyaret edecekler. Onu dahi biz bu şekilde değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Ercan Çimen ise firmalardan çıkardıkları madenlerin karşılığı olarak kentte eğitim ve sportif faaliyetlere katkı sunmalarını istedi.
" 15 Temmuz'dan sonra TMSF'ye devredilen Koza Mastra Altın Madeni Gümüşhane'den 20 ton altın çıkararak 20 ton altını aldı ve gitti ama şehre hiçbir şey vermedi." diyen Çimen, şunları kaydetti:
"Bu manada bizim Gümüşsu fabrikamız vardı. Belediye olarak biz aldık. Koza'ya böyle bir teklif götürüldü, ona bile el atmadı. Bizim sportif faaliyetlerimizin hiçbirisine, eğitim faaliyetlerimizin hiçbirisine el atmıyorsunuz. Kalıcı işler yapın. 10 torba çimento ile insanlarımızı aldatmayın. Sizlerden bu şehre hem eğitim hem sportif noktada kalıcı eser bırakmanızı istiyoruz. Şehrin belediye başkanı olarak bize ne düşüyorsa o taşın altında her zaman oluruz."
Konuşmaların ardından maden işlemeleri temsilcileri, işlemeleri hakkında bilgi verdi.
Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Genel Meclis Başkanı Şerif Bayraktar, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, CHP İl Başkanı Bedri Ağaç, MHP İl Başkanı Nadim Aydın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkan İsmail Akçay, daire müdürleri ve kentteki maden işletmelerinin temsilcileri katıldı.
Son Dakika › Güncel › Gümüşhane'de Madencilik Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?