Gül-Hollande Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Gül-Hollande Ortak Basın Toplantısı

Gül-Hollande Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Gül: (2) "Müzakere süreci AB kriterlerini, gerek hukuk normlarını gerek ekonomik normları gerekse demokratik normları, yargı normalarını adapte etme sürecidir.

27.01.2014 20:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, müzakere sürecinin Avrupa Birliği kriterlerini adapte etme süreci olduğunu belirterek "Bu süreç teknik bir süreçtir ve bu sürecin tıkanmamasını, bunun üzerinde herhangi bir siyasi ipoteğin olmamasını çok arzu ediyoruz. Fransa'dan, bu konuya müzahir olmasını ve bizim müzakere sürecimizi başarıyla bitirmemiz için herhangi siyasi bir engelin ortaya çıkmamasını özellikle rica ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Gül, basın toplantısındaki sözlerine, Hollande ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

22 yıl aradan sonra Türkiye'ye Fransa'dan bir cumhurbaşkanının devlet ziyareti yaptığını anımsatan Gül, Hollande'ın ziyaretini "tarihi" olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Gül, "Bu ziyaret vesilesiyle Türk-Fransız ilişkilerinin layık olduğu seviyeye ulaşacağından da eminim" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile NATO zirvesi dolayısıyla Chicago'da ve New York'ta bir araya geldiklerini de belirten Gül, bu görüşmelerde ikili ilişkileri ve bölge konularını ele aldıklarını, iki ülke arasındaki ilişkilerinin hak ettiği seviyeye getirilmesi konusunda iradeyi paylaştıklarını aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu görüşmelerde Hollande'ı Türkiye'ye davet ettiğini, bugün bu ziyaretin gerçekleştiğini söyledi.

Hollande ile çok sayıda Fransız iş adamının da Türkiye'ye gelmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, baş başa görüşmede geniş bir şekilde Türkiye-Fransız ilişkilerini samimi ve açık yüreklilikle geniş bir şekilde gözden geçirdiklerini, bölge konularını ele aldıklarını belirtti. Heyetler arası görüşmede de konuları daha detaylı bir şekilde incelediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu bir gerçektir ki Türkiye ve Fransız ilişkilerinin 500 yıllık bir geçmişi vardır, 15'inci, 16'ncı yüzyıllara kadar gitmektedir ve Fransa, daima Türkiye'nin Batı'ya açılan bir penceresi olmuştur. Bu çerçevede gerek siyasi ilişkilerimiz gerekse kültürel, eğitim ilişkilerimiz çok canlı olmuştur. Bugün de bu ilişkilerimize geçmişindeki derinliğe yakışır bir şekilde bugünkü ilişkilerimizi o noktaya getirmek için gayet samimi görüşmeler gerçekleşmiştir.

Siyasi konularda, şu an en önemli mesele:  bölgesel olarak baktığımızda Suriye meselesidir. Bu konuyu geniş bir şekilde konuştuk ve ifade etmek isterim ki daha önce New York ve Chicago'da bir araya geldiğimizde Suriye meselesinde her ikimizin tespit ettiği konularda bugün aynı noktadayız. O gün dikkat ettiğimiz maalesef olumsuz gelişmeler bugün gerçekleşmiştir. Bu konuda dayanışmamız devam edecektir.

Ayrıca, Doğu Akdeniz'i konuştuk. Doğu Akdeniz'in istikrarı, güvenliği ikimizi de yakından ilgilendirmektedir. Türkiye, Akdeniz'in doğusunda, Fransa ise batısında iki Akdeniz ülkesidir. NATO içinde biz müttefikiz, AB ile müzakere yapan bir ülkeyiz."

-"Nükleer enerjide işbirliği büyük bir hamledir"-

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin potansiyelinin büyük olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Ticaretimiz 15 milyar dolar civarında gerçekleşti ama bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile koyduğumuz hedef, 20 milyar avrodur. Bunun gerçekleşeceğine de inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Fransa'nın dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğuna işaret eden Gül, son 10 yıl içinde yapılan reformlarla Türk ekonomisinin de güçlülüğünü, dışarıdan ve içeriden gelecek her türlü şoka karşı hazır olduğunu gösterdiğini belirtti. Gül, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 7 milyar doların üzerinde Fransız yatırımı söz konusudur. Türkiye'nin de Fransa da 1,5 milyar dolar civarındadır. Bu rakamlar çok daha ileri seviyelere ulaştırılabilir. Türkiye'de çok köklü Fransız şirketlerinin faaliyet göstermesinden de büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İmzalanan anlaşmalar, ilişkilerimizin ne kadar geniş alanda olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda tarımda, savunma sanayinde, enerji konularında çok ileri derecede işbirliği imkanlarının var olduğunu biliyoruz.

Özellikle barışçıl amaçlarla nükleer enerjide işbirliği yapmaya başlamamız çok sevindiricidir ve çok büyük bir hamledir. Bundan Türkiye olarak biz büyük bir memnuniyet duyduğumuz gibi eminim ki Fransa da büyük bir memnuniyet duymaktadır. Türkiye enerji konusunda maalesef dışa bağımlı bir ülkedir, alternatif enerji kaynaklarımızı geliştirmek zorundayız. Bunlardan birinin de nükleer enerji olduğunu bilmekteyiz. Yine birçok Fransız firmasının Türkiye'de farklı enerji alanlarında faaliyet gösterme arzusunda da büyük bir memnuniyet duyuyoruz."

-"Türk halkının da başka tercihleri olabilir"-

Türkiye-Fransa ilişkilerinin önemli noktalarından birinin AB olduğunu kaydeden Gül, Türkiye'nin 1996'dan bu yana Gümrük Birliği'ne üye olduğunu, 2005'ten bu yana da AB ile müzakereleri sürdürdüğünü anımsattı.

"Bu konuda Fransa'nın son yıllardaki, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Hollande ile müzakere sürecimize baktığı olumlu tavırdan dolayı da teşekkür etmek istiyorum" diyen Cumhurbaşkanı Gül, müzakere sürecinin otomatik olarak tam üyeliği getirmediğini, Fransa ve Avusturya'nın da müzakerelerin başarıyla bitmesi halinde referanduma gitme kararları olduğunu, bunun da saygıyla karşılandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Müzakere süreci AB kriterlerini, gerek hukuk normlarını gerek ekonomik normları gerekse demokratik normları, yargı norm adapte etme sürecidir. Bu süreç teknik bir süreçtir ve bu sürecin tıkanmamasını, bunun üzerinde herhangi bir siyasi ipoteğin olmamasını çok arzu ediyoruz. Neticede Türkiye, müzakere sürecini başarıyla bitirdiği takdirde o zaman Türk halkı da belki başka tercihlerde bulunabilir. Fransız halkının da her türlü tercihini tabii ki saygıyla karşılayacağız. Ama müzakere sürecini bitirmiş bir Türkiye'nin AB için de Türkiye'deki bütün Fransız şirketleri için de değerli olduğu apaçık ortadadır. Bu bakımdan Fransa'dan, bu konuya müzahir olmasını ve bizim müzakere sürecimizi başarıyla bitirmemiz için herhangi siyasi bir engelin ortaya çıkmamasını özellikle rica ediyoruz."

-"Görüşmeler açık ve samimi geçti"-

Görüşmelerin "gayet açık ve samimi geçtiğini" bir kez daha vurgulayan Gül, "Türkiye ve Fransa ilişkilerini çok ileri düzeylere, tarihten gelen derinliğin hak ettiği seviyeye çıkartma konusunda iradelerini bir kez daha ortaya koymuşlardır" dedi.

Hollande'ın ziyaretinin başarılı geçmesini dileyen Cumhurbaşkanı Gül,

İstanbul'daki iş forumu toplantısına birlikte katılacaklarını kaydederek Türk iş dünyasının ne kadar dinamik olduğunun ve ne kadar büyük potansiyel ihtiva ettiğinin görüleceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini, "Bunun ilişkilerimizde yeni bir ivme oluşturduğundan hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini ifade ediyorum" diye konuştu.

-11 anlaşma imzalandı-

Ortak basın toplantısı öncesinde, Cumhurbaşkanı Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın huzurunda çeşitli alanlarda 11 anlaşma imzalandı.

MÜSIAD-CGPME arasında iyi niyet mektubu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

ile GDF-Suez Grubu arasında işbirliği protokolü, Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine

Müsteşarlığı Arasında Mali İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Fransız Kalkınma

Ajansı ile Hazine Müsteşarlığı arasında sürdürülebilir orman yönetimi program

finansmanına ilişkin 150 milyon avro tutarında kredi anlaşması, TÜBİTAK ve Ulusal Araştırma Ajansı arasında ortak araştırma projeleri için ortak çağrı protokolüne imza atıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Üretken Kalkınma Bakanı Philippe Arnaud Montebourg ve Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı

Philippe Martin, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Üretken Kalkınma Bakanlığı ve Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığı Arasında Raylı Ulaştırma Alanında Ortak Bildiri"ye imza koydu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Fransa Dış Ticaret Bakanlığı arasında iyi niyet beyanını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Gıda Tarım ve

Hayvancılık Bakanlığı ile Fransa Tarım, Tarımsal Gıda ve Orman Bakanlığı arasında iyi niyet beyanını da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Tarım, Gıda Endüstrisi ve Orman Bakanı Stephane Le Foll imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Üretken Kalkınma Bakanı Philippe Arnaud Montebourg ve Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Philippe Martin, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Fransa Üretken Kalkınma Bakanlığı ile Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığı Arasında Enerji Alanında Ortak

Bildiri" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında

Enerji Alanında İşbirliği Anlaşması"na imza attı.

"İşbirliği için Stratejik Çerçeve"yi de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius imzaladı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül-Hollande Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement