Gtü ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı Ortaklığında Sarp Projesi İmzalandı - Son Dakika
Güncel

Gtü ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı Ortaklığında Sarp Projesi İmzalandı

Gtü ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı Ortaklığında Sarp Projesi İmzalandı

Gebze Teknik Üniversitesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile birlikte, Savunma Sanayi Araştırmacı Yetiştirme Programı protokol anlaşmasını imzaladı.

11.11.2015 18:30

Gebze Teknik Üniversitesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile birlikte, Savunma Sanayi Araştırmacı Yetiştirme Programı protokol anlaşmasını imzaladı.

Gebze Teknik Üniversitesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile birlikte savunma sektöründe Türkiye'nin en önemli 9 şirketi ile birlikte Savunma Sanayi için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) adı altındaki protokol imzalandı. Törene Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Cemil Sami Tüfekçi, FİGES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık Öğüt, Aselsan Genel Müdür Yardımcısı, İsmet Atalar, Havelsan-Arge ve Teknoloji Müdürü Göker Canıtezer, Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yavuz Aka, STM Genel Müdür Yardımcısı Cebrail Uçur, TAI Teknoloji Yönetimi Müdürü Hakan İşçi, TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk, BMC Arge direktörü Dr. Mehmet Demiroğlu ve İstanbul Shipyard Genel Müdürü Dr. Tarık Var katıldı.

Protokol Anlaşma töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, "Büyük bir geçmişe sahip olan toplum tabi ki de savunmanın ihtiyacı için Askeriyenin ihtiyacı olan tasarımların yapılması, ihtiyaçların giderilmesi, inavasyonun oluşturulması ve yapılması önemlidir. Buna en güzel örnek İstanbul'un Fethidir. İstanbul'u fetheden Fatih bir inovasyon yapmıştır. Askeri alanda bir tarsım ve çizimle bir inavasyonla bir çağın kapatılıp bir çağın açılmasına vesile olmuştur. Bu kültür bilinciyle bizlere düşen teknolojiyi bilimin ışığı altında güçlendirmek ve bu alanda çok çok çalışmaktır. GTÜ olarak bizler bunun bilinciyle geçtiğimiz yıl Gebze İleri teknoloji enstitüsünden Gebze Teknik Üniversitesine dönüşürken Savunma Teknolojileri Enstitüsünü de kurduk. Enstitümüzün kurulmasıyla beraber üniversite yönetimi olarak enstitümüzün gelişmesini aktif çalışmalarda bulunması, teknoloji üretmesi ve bilgi birikimi üretmesi için alt yapısal çalışmaların sağlanmasına çok özen gösterdik. Savunma Sanayi müsteşarlığında çalışan personelin şirketlerinin ihtiyacı doğrultusunda akademik eğitimlerinin desteklenmesi bilgi birikimlerinin üretilmesi üniversitemiz tarafından gerçekleştirilecektir" dedi.

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün'ün konuşmasının ardından, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türkiye'nin en önemli 9 şirketi ile birlikte, Savunma Sanayi Araştırmacı Yetiştirme Programı protokol anlaşması imzalandı.

İmza töreni konuşma yapan FİGES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık Öğüt, "Biz bu proje kapsamında pırıl pırıl insanlar yetiştirebiliriz. Ama ekosistem olmazsa, o insanlara istihdam sağlayamazsak, projelerin sürekliliği olmazsa o insanlar tekrardan uçar gider. Buna asla izin vermemeliyiz. Bu insanları sürekli çok iddialı projelerle meşgul etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Havelsan-Arge ve Teknoloji Müdürü Göker Canıtezer, "SAYP projesinin bize katkısını açıklamak istiyorum. Bizim firmamızın içerinde üniversitede okuyup dışarı çalışan birçok arkadaşımız var ve öğrenciliklerini akademisyenliklerini devam ettirmek istiyorlar. Bu tür projelerde çalışan arkadaşlarımızın çevre konusunda master yapmaması lazım. Biz SAYP gibi programlarla bunu sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yavuz Aka, "SAYP yıllardır konuştuğumuz üniversite sanayi işbirliği ile bizim kendi açımızdan çok tutmuş bir modeldir. Bir takım projeler bağlamında sözleşmesel anlamında bir yükümlülük getirmesi bakımından bizim açımızdan çok işlerlik kazandı. Biz bu çalışmanın devam edeceğini fayda göstereceğini umuyoruz ve üniversitelerde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.

SAYP hakkında açıklamalarda bulunan Savunma Sanayi Müsteşar yardımcısı Dr. Cemil Sami Tüfekçi, "Savunma Sanayi çok kritik bir alan. Savunma Sanayinde bunun gibi araçların oluşturulması çok önem arz ediyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı son 10 yılda uçan hava platformlarından, kara araçlarına, gemi platformları gibi birçok araç yaparak gelişme gösterdi. Bu konuda sevdiğim biz söz var, akıllı insan aklını kullanır ama daha akıllı insan başkalarının aklını kullanır. SAYP programıyla biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'de genelde herkes kendi kabuğuna çekilmiş. Araştırma görevlisi araştırma, sanayici kendi işlerini yapmakta. Esasında bir şekilde hep beraber bağlıyız. SAYP zor bir iş, yalçın kayalıklara tırmanmayı gerektiren bir iş. Bunu burada imzalamakla iş bitmiyor, asıl bundan sonra fikirlerle projeleri üretmek hepimizin görevi. SARP'ta bir şartımız var. O da araştırmacının savunma sanayi içerinde çalışması ve GTÜ örneği verecek olursak, GTÜ'de yüksek lisans ve doktorasını yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gtü ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı Ortaklığında Sarp Projesi İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement