Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde, 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 maden işçisi, facianın 5'inci yıldönümünde maden ocağı önünde dualarla anıldı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda yerin 540 metre altında meydana gelen grizu faciasında 2'si mühendis 30 madenci hayatını kaybetti. Facianın 5'inci yıldönümünün tatil olan pazar gününe denk gelmesi nedeniyle bugün ocak önünde saat 07.30'da anma töreni düzenlendi. Törene, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Kilimli İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Kilimli Belediye Başkanı CHP'li Ali Aslankılıç, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ile gece vardiyasından çıkan işçiler ve gündüz ocağa girecek işçiler katıldı. 5 yıl önce yaşadıkları acıları yeniden tazelenen maden işçileri, törende büyük üzüntü yaşadı. İşçiler, ölen 30 arkadaşlarının yanında geçen yıl Soma ve Ermenek'teki facialarda hayatını kaybeden maden şehitleri için saygı duruşunda bulundu.
TTK GENEL MÜDÜRÜ: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ
Törende konuşan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, madenciliğin dünyanın en zor işi olduğunu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilerin üzerine düşen görevleri yapması gerektiğini söyledi. İnan, "İş sağlığı ve güvenliği konusu tek başına genel müdürün, müessese, işletme müdürünün ya da bu işle uğraşan işçi kardeşlerimizin tek başına halledebileceği konu değil. Özellikle bizim havzamızda kömür damarlarımızın içerdiği metan gazı ve havzanın jeolojik yapısının son derece karmaşık olması, dünyaya kıyasla bizim işimizi çok daha zor duruma getiriyor. Dünyadaki madenci bir titizlik gösteriyorsa biz iki, üç titizlik göstermeliyiz ki bu işin üstesinden gelelim. İş sağlığı ve güvenliği konusunu sürekli gündeme getirmeliyiz, sürekli konuşmalıyız, hiçbir şey atlamadan üzerimize düşeni yapmalıyız" dedi.
GMİS GENEL BAŞKANI: İŞ CİNAYETLERİ SON BULSUN
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de maden ocaklarındaki taşeronlaşmanın iş kazalarını artırdığını söyledi. Maden ocaklarına taşeron şirketlerin çalışmaya başladığı 2004 ve 2005 yıllarından itibaren gerekli uyarıları yaptıklarını ifade eden Demirci, şöyle konuştu:
"Biz madenciler yer altında birbirimize can emanet ederek çalışıyoruz. Baştan beri madenciliğin maliyet ve kar hesabıyla yapılmaması gerektiğine dikkat çekiyoruz. Taşeron şirketlerinin kar etmeyi ön plana alarak iş sağlığı ve güvenliği kurallarından ödün vereceğini, eğitimsiz, güvencesiz işçi çalıştıracağını savunduk. Bu yaşanan faciaların tümü bu uygulamadan kaynaklanıyor. Biz maden işçileri olarak artık göz göre göre olan bu kazaları yaşamak istemiyoruz. Bu iş cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz."
Konuşmaların ardından ölen madenciler için Kuran okundu. Şeker dağıtılan madenciler, arkadaşları için dua ettikten sonra maden ocağına girerek işbaşı yaptı. - Zonguldak
Son Dakika › Güncel › Grizuda Ölen 30 Madenciye 5'inci Yılda Anma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?