Bursa'da dün grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 işçiden naaşına ulaşılanlar son yolculuklarına uğurlandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki maden ocağında meydana gelen patlamanın nedenini hem savcılığın hem de bakanlık müfettişlerinin araştırdığını söyledi. Maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren İzzet Kuşoğlu için Karaoğlan Köyü’nde düzenlenen törene katılan Bakan Dinçer, Kuşoğlu’nun ailesine taziyede bulunduktan sonra grizu patlamasının olduğu maden ocağına döndü.
Bakan Dinçer burada yaptığı açıklamada saat 17.00'ye kadar 9 madencinin cesedinin çıkarıldığını, diğer 10 cesedin çıkarılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. Dinçer, “Bizim şimdiye kadar yaptığımız varsayımlarda, biz göçük ve göçüğün arkasında da işçilerimizin olduğu düşüncesindeydik. Ama maalesef birinci göçükten sonra işçilerimize ulaştığımızda bütün işçilerimizin aynı galeride olmadığını gördük. 10 arkadaşımızın daha sonraki ikinci galeride olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili de bir çalışma programı yapıyorlar. Ve bu geceden itibaren diğer göçüğün arkasına ulaşmaya çalışacaklar. Dolayısıyla 10 arkadaşımıza daha ulaşamadık” dedi.
İkinci göçüğü temizlemek yerine yanından dolaşırak işçilerin cesetlerine ulaşmak için program yapıldığını belirten Bakan Dinçer, bu çalışmaların bir gün daha sürebileceğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Soma, Tunçbilek ve Zonguldak’tan uzman ekiplerin bölgeye geldiğini belirtirken, “Onlar çok yoğun bir çaba sarf ediyorlar. cansiperane uğraşıyorlar. Katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum” dedi.
PATLAMA İKİNCİ DİNAMİTLE OLDU
Gazetecilerin ‘Grizu patlamasının nedeniyle ilgili bir sonuca ulaşıldı mı?’ sorusunu yanıtlayan Bakan Di9nçer, “Patlamanın sebebiyle ilgili hem savcılığın getirdiği bilirkişiler, hem de bakanlığımızın tespit ettiği bilirkişiler gerekli incelemeleri yaptılar. Ancak onları henüz sizinle paylaşabilecek durumda değilim. İkinci göçüğü tespit ettikten sonra elde ettiğimiz sonuçları sizinle paylaşacağız” dedi.
Bakan Dinçer, bir gazetecinin madende metan gazı ölçümlerinin gereği gibi yapılıp yapılmadığı sorusuna da “Henüz bir şey söylemek için erken. Ama bizim ilk tespitlerimize göre, dinamit patlatılarak kömürler gevşetiliyor. Sonra toplanıyordu. Birinci dinamit patlatıldığında ölçümlerin yapıldığı ve gaz seviyesinin normal olduğuna dair kanıtlar belli. Fakat ikinci patlamanın ne zaman yapıldığı ve o esnada ölçüm yapıldı mı onu bilemiyoruz. Bununla ilgili bulgulara ulaştığımızda sizinle paylaşacağız” diye konuştu.
KAZMA KÜREK VE ELLE ÇALIŞILIYOR
Mustafakemalpaşa’daki kömür ocağında 19 maden işçisinin ölümüne neden olan grizu patlamasının ardından cesetlere ulaşılması için kurtarma ekipleri güç koşullarda çalışıyor.
Yeni çökme ve patlama olasılığına karşı makinelerir kulanılmadan kazma kürekle ilerleyen kurtarma ekipleri, zaman zaman çöken bölümleri elleriyle temizleyip cesetlere ulaşmaya çalışıyor.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ
Mustafakemalpaşa’da grizu patlamasında 19 maden işçisinin yaşamını yitirmesine sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. Bursa Adliye Sarayı önünde toplanan 50 avukat adına basın açıklaması yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Avukat Aslı Evke Yetkin, ölümlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın varlık nedenini sorgulamaya ittiğini ifade etti.
Sorumluların bulunup cezalandırılmaması nedeniyle iş kazalarının devam ettiğini kaydeden Yetkin, “Olayın takipçisi olacağız. Kaza olarak geliştirilmesine göz yummayacağız. Sorumluların yargı önünde hesap vermesi için hukuki süreci başlatacağız” dedi.
Eyleme destek veren Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman da iş güvenliği yasası hakkında sıkıntıların bulunduğunu belirterek, “Yasalar var ama bunları düzenleyen kurumlar yok. İşveren gerekli tedbirleri alsaydı ölümler olmazdı. Tokat’ta ölen 7 askerimizle 19 işçi arasında fark yok” diye konuştu.
Yetkililerin olayın ardından yaptığı açıklamaların kuru ve bildik olduğunu ileri süren Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, Türkiye’nin 4’ncü, sanayi alanında ise 2’nci büyük şehri olan Bursa’da göçük altında kalan insanları kurtaracak ekipmanın olmamasının utanç verici olduğunu kaydetti. Olayın meydana geldiği maden işletmesinde düzenli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanın bulundurulmadığını ileri süren Aslanhan, “Aile hekimliği sistemine geçilmesiyle kazanın meydana geldiği maden şirketinde iş güvenliği ve işyeri hekimliği hizmetlerinden vazgeçilmiş. Tedbir alınmazsa artık her iş kazası bir cinayettir” diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Grizu Kurbanları Uğurlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?