Greenpeace: Türkiye Zeytini Seviyor - Son Dakika
Güncel

Greenpeace: Türkiye Zeytini Seviyor

Greenpeace: Türkiye Zeytini Seviyor

TBMM 24. dönem 5. yıl çalışmalarının sona erip Meclis'in tatile girmesiyle, Zeytin Yasa Tasarısı, Meclis'ten geçmeyerek gündemden düştü.

16.04.2015 12:19  Güncelleme: 12:20

Ülke çapında yapılan çağrılar karşısında bu yasa tasarısının gündemden düşmesiyle, "Zeytini Seviyorum" kampanyası başarıya ulaştı. Kanun tasarısı, geçtiğimiz yılın sonunda Soma'nın Yırca köyünde Kolin Grubu'nun termik santral kurmak için 6 bin zeytin ağacını hukuk dışı kesmesiyle tekrar gündeme gelmişti.

Türkiye'deki zeytinliklerin korunması için binlerce kişi Zeytin Yasası'na yapılması önerilen değişikliklere karşı çıktı ve TBMM 24. dönem 5. yıl çalışmalarının sona erip meclisin tatile girmesiyle, Zeytin Yasa Tasarısı [1], meclisten geçmeyerek gündemden düştü. Ülke çapında yapılan çağrılar karşısında Zeytin Yasa Tasarısı'nın gündemden düşmesiyle, "Zeytini Seviyorum" kampanyası başarı ile sonuçlandı.

Mevcut zeytinlikleri koruyan 3573 sayılı Zeytin Yasası'nda değişiklik yapılmasına dair Enerji Komisyonu'nda [2] bulunan kanun tasarısı, zeytinlikleri maden ve kömür santrali gibi çevreyi kirletici yatırımlara açmak amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yılın Haziran ayında Meclis'e sevkedilmişti. Sözkonusu tasarı, Kasım ayında Soma'nın Yırca köyünde Kolin Grubu'nun termik santral kurmak için 6 bin zeytin ağacını hukuk dışı kesmesiyle tekrar gündeme gelmişti. Türkiye'nin bir çok ilinden gelen destek sayesinde bu kanuna karşı sürdürülen mücadele Meclis'in tatile girmesiyle başarı ile sonlandı.

2023'e kadar dünyanın ikinci en büyük zeytin üreticisi olma hedefi bulunan Türkiye'nin bu hedefi mevcut zeytin yasasını korumadan yakalayamayacağını vurgulayan Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, "Geçtiğimiz yıl yaz aylarında, bir taraftan Kolin şirketi Soma'nın Yırca köyündeki zeytinlik arazilere hukuksuz şekilde Kömürlü termik santral kurmaya çalışırken, aynı dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da sadece Yırca'daki değil Türkiye'deki tüm zeytinlik alanları başta kömürlü termik santraller ve madenler olmak üzere bir çok çevre kirletici sanayi tesisine açacak bir yasa tasarısını TBMM'ye sevketti. Ancak, kış soğuğunda çıplak elleriyle tek tek zeytinleri toplayan zeytin üreticisinden, sofrasına zeytini koymadan kahvaltısına başlamayan, orucunu açmayan milyonlarca vatandaşına kadar bu ülke insanının zeytin sevgisi bir kez daha galip geldi. Söz konusu tasarı Ekim ayında yeni yasama yılı açıldığında Enerji Komisyonu'nun bir numaralı gündem maddesi halindeydi; Yırca köylülerinin mücadelesi, ve 'zeytini seviyorum!' diyen binlerce insanın tepkisi sayesinde tasarının Meclis'te yasalaşmasının önüne geçildi ve TBMM bu tasarıyı gündemine almadan çalışmalarına son verdi. Bu başarı aynı zamanda insanlarımızın gıdasına, çevresine ve kücük üreticilerin yaşam mücadelelerine sessiz kalmayıp da sahip çıktığında sonuç alabildiğini gösteren çok çarpıcı bir örnek olmuştur." dedi.

Türkiye zeytinlik alanında sanayi tesis inşaatına karşı

Greenpeace, ülkemizdeki zeytinlik alanların imara açılması konusunda kamuoyunun görüşlerini öğrenmek amacıyla yaptırdığı anketin sonuçlarını geçtiğimiz ay açıklamıştı [3]. Araştırma, 25 Aralık 2014 ile 3 Ocak 2015 tarihleri arasında, 7 bölgedeki 41 ilde, 18 yaş üzeri 1.086 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. İksara Veri Analiz Şirketi'nin yürüttüğü araştırmaya göre; zeytinliklerin olduğu bölgelerde sanayi tesislerinin yapılmaması gerektiğini düşünenler %83 gibi yüksek bir orana ulaştı. Katılımcıların %79'u zeytinlik alanlarda kömürlü termik santral kurulmasına karşı olduğunu ifade etti. Araştırmanın en çarpıcı verilerinden birisi de, yeni zeytin yasasını destekleyenlerin sadece %18 olmasıydı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Greenpeace: Türkiye Zeytini Seviyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement